Política

Unió descarta anar com a partit a la Via Catalana però dóna llibertat als militants per fer-ho

S'espera que alguns membres de la direcció participin en la cadena humana de l'11 de Setembre a títol individual

Pelegrí insinua que Duran i Lleida no hi serà per qüestions d'“agenda”

UDC es desmarca de CDC i no participarà com a partit a la Via Catalana. No obstant això, s'espera que alguns dirigents de la formació hi assistiran “com a ciutadans” a títol individual per reivindicar l'exercici del dret a decidir. El partit no donarà cap consigna, ni a favor ni en contra de la cadena humana.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el secretari general del partit, Josep Maria Pelegrí, que ha estat l'encarregat de donar a conèixer la posició oficial del partit sobre la Via Catalana per la Independència que se celebrarà el proper 11 de Setembre. Aquesta és que el partit no anirà com a tal a la manifestació, però donarà llibertat als seus membres per fer-ho.

“UDC no dóna llibertat perquè la llibertat els seus militants la tenen des del seu origen”, ha matisat Pelegrí. “Diferents membres del partit, com a ciutadans, participaran en la cadena, però quedi clar que ni passem llista ni donem cap consigna”, ha afegit en una roda de premsa. “Cada persona decidirà quina posició pren al respecte en funció de la llibertat i del respecte a la societat civil”, ha indicat.

Pelegrí ha insinuat que el líder de la formació, Josep Antoni Duran i Lleida no serà a la cadena humana. “Sé que té algun tema d'agenda, però li haurà de preguntar a ell”, ha dit. Tampoc ha volgut aclarir la seva postura.

El secretari general d'UDC ha fet referència al debat d'aquest estiu sobre el lema de la manifestació i ha recordat que ell mateix va enviar una carta a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per demanar que canviés el nom de la convocatòria amb l'objectiu d'incloure aquells qui defensen el dret a decidir. L'ANC va rebutjar modificar el sentit de la reivindicació però va donar la benvinguda a aquells qui defensen només l'autodeterminació. Pelegrí ha fet “una valoració positiva” de la resposta de l'entitat, però també ha opinat que ha estat “insuficient”. “Seguim defensant que el dret a decidir no és el mateix que la independència”, ha precisat.

Pelegrí ha justificat que alguns dirigents d'Unió puguin anar a la Via Catalana amb l'objectiu de defensar el dret a decidir tenint en compte que l'organització està facilitant que hi participin organitzacions i col·lectius molt concrets, amb objectius que no tenen res a veure amb la reivindicació nacional. En aquest sentit, ha posat com a exemple algun moviment contra les retallades. “Com nosaltres ens em de sentir exclosos?”, ha preguntat.

En aquest sentit, ha reivindicat que és UDC qui defineix el que és i el que vol ser i ha remarcat que el partit defensa la mateixa postura des de 1931: el dret a decidir, l'autodeterminació i la plena sobirania de Catalunya. “Són conceptes que hem dit sempre”, ha assegurat. Només hi ha un concepte “La pluralitat, la transversalitat del país ha de permetre que hi hagi respecte a qualsevol d'aquestes posicions”, ha reivindicat.

En qualsevol cas, ha reiterat el compromís d'UDC amb el programa electoral de CiU, que parla de consulta i d'Estat propi, i amb el pacte d'estabilitat signat amb ERC.

Pelegrí ha aprofitat per anunciar l'acord per celebrar un congrés extraordinari de canvi d'estatuts del partit el proper mes de febrer, que s'avança així uns mesos tenint en compte que hi ha eleccions europees el maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA