Política

El PP de Mutxamel renega d'Arcadi Blasco

L'artista havia estat proposat per a rebre el títol de fill predilecte del seu municipi natal

Els populars han evitat que prospere la proposta que havia presentat l'oposició

El reconeixement havia estat recolzat per centenars de persones i entitats com la Universitat d'Alacant o l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert

La majoria absoluta del Partit Popular a Mutxamel ha servit per a evitar que la proposta de nomenar l'artista Arcadi Blasco com a fill predilecte de la localitat arribe al ple municipal, després que els set regidors conservadors s'hagen abstingut en la votació de la comissió municipal que ho havia de decidir. Els populars han imposat la seua negativa als vots favorables dels tres representants del PSPV, i els d'Esquerra Unida i Gent d'Ací, amb un representant cada un.

La notícia ha caigut com una llosa sobre els promotors de la iniciativa que no s'esperaven una negativa per part de l'Ajuntament després de la gran quantitat d'adhesions que havien secundat la proposta, tant a títol individual com de diferents col·lectius.

La Universitat d'Alacant, l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert o el Col·legi d'Arquitectes d'Alacant són algunes de les entitats que han mostrat el seu suport al nomenament, igual que associacions de festes, de veïns, comerciants, centres educatius, artistes, diferents degans i catedràtics universitaris o el president de la Reial Acadèmia de les Arts Sant Carles de València, a més de La Cívica-Escola Valenciana i altres partits polítics com UPyD o Compromís fins a 500 signatures favorables.

La gran quantitat i variada concurrència d'adhesions a la proposta figura clarament destacada per l'instructor de l'expedient municipal, que considera Arcadi Blasco com a “candidat idoni per a rebre el reconeixement”. Per contra, sols hi havia una compareixença desfavorable al nomenament.

Compromís i llegat

Arcadi Blasco havia nascut a Mutxamel l'any 1928 i va morir el passat 15 de març. Entre estes dues dates, 85 anys dedicats a la cultura i la creació, sense oblidar mai el seu compromís amb la societat, la llengua i la cultura del seu país. La seua obra, centrada en l'olleria, ceràmica, escultura i l'abstracció, el va dur a representar Espanya en la Biennal de Venècia de 1970. L'estiu de 1975 va ser acusat d'ultratge als símbols i banderes de la “nació espanyola” després de participar en les protestes pel desmantellament de la Ciudad Lineal de l'urbanista Arturo Soria.

Els defensors del seu nomenament com a fill predilecte destaquen que amb la seua obra ha dut el nom del municipi arreu del món i consideren una “manca de respecte” dels regidors populars la negativa a concedir-li aquest reconeixement.

Blasco va llegar tota la seua obra a l'Ajuntament de Mutxamel l'any 2005. El consistori es va comprometre a fer-ne un museu a la localitat, un projecte que a hores d'ara encara no ha pres forma, raó per la qual aquesta es troba depositada a la Universitat d'Alacant, que ja ha realitzat una exposició retrospectiva de la seua obra.

Reaccions

Sara Blasco, la filla de l'artista ha explicat a El Punt Avui que la negativa del PP ha sigut “una gran desil·lusió, perquè només per la seua trajectòria artística i la identificació amb el seu poble ja es mereixeria aquest reconeixement”. Sara considera que la decisió del PP “és fruit del poc enteniment i cultura que té aquesta gent; el meu pare era molt crític, sí, però amb tots”. “En realitat, després de veure com ha anat, crec que és el millor que podia passar, estic convençuda que el meu pare no voldria rebre aquest guardó d'una gent que no l'entén”, ha acabat dient.

Pere Miquel Campos, periodista i biògraf de l'artista, ha s'ha mostrat “dolgut i molest” per la decisió dels populars, que “han perdut una oportunitat única de fer un merescut reconeixement que hauria rebut el suport de tot el poble”.

Per la seua part, el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha explicat a aquest diari que “respectem la decisió de l'Ajuntament però que quede clar que des d'aquesta institució vàrem donar suport i ho tornarem a fer a qualsevol iniciativa que servisca per a recordar i enaltir la figura artística d'Arcadi Blasco”. Palomar ha recordat l'estreta relació entre l'artista i la institució que representa on es troba en depòsit la seua obra.

De la seua banda, el secretari comarcal de Compromís, Robert Vilaplana, ha expressat la seua indignació per l'actitud del PP, a que ha acusat de “tractar d'amagar qualsevol expressió que no combregue amb el seu pensament únic i això, evidentment, inclou la llengua i la cultura del nostre país que Arcadi Blasco representava”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ELECCIONS EUROPEES

El torn d’Irlanda i la República Txeca

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims

política

ERC defensarà comptabilitzar els vots dels exiliats al Parlament

barcelona
estats units

Un jutge ordena a Steve Bannon, exassessor de Trump, ingressar a presó el juliol

barcelona
alemanya

Scohlz defensa les deportacions a l’Afganistan i Síria després de l’atac a Mannheim

barcelona