Política

‘Braveheart', però a la catalana

Al contrari que altres produccions d'èpica històrica, els autors de la minisèrie ‘1714' es volen allunyar del maniqueisme i les inversemblances històriques

Ja s'han recollit 30.000 euros

“Tot i que és ficció,
el que succeeix a ‘1714' podria haver passat”, explica Alfred Bosch

La minisèrie 1714 que preparen la productora Prodigius i Televisió de Catalunya (TVC) amb la intenció d'estrenar-la cap a la Diada de l'any vinent, la del Tricentenari, és d'un gènere, la ficció històrica, al qual la televisió catalana ja està avesada. Tot i això, aquesta serà la primera ficció sobre els fets que donen peu a la diada nacional de l'onze de setembre que es portarà la pantalla, i a més en un moment polític d'especial significació: just en el tres-cents aniversari d'aquells fets, i en un moment polític en què el país ha pres el camí cap a l'exercici del dret d'autodeterminació.

Fora de Catalunya hi ha molts precedents de produccions de ficció sobre els fets nacionals de diferents països. L'escocès Braveheart és un dels referents que es va plantejar la productora a l'hora d'encara el projecte, però, en cara que hi ha volgut marcar moltes distàncies. El film es va estrenar el 1995 amb un notable èxit de públic i narra la rebel·lió dels escocesos contra el rei anglès amb William Wallace, encarnat per l'actor Mel Gibson, al capdavant. El guió, però, va incloure inexactituds històriques per tal de reforçar-ne el dramatisme narratiu: Wallace apareix com un gran heroi, mentre que el rei Eduard és caracteritzat com un tirà implacable, quan aquest retrat no resulta ajustat a les cròniques i al fet que va ser el rei que va introduir el parlamentarisme. Així mateix, una altra llicència narrativa és l'embaràs de la dona del rei per part de Wallace.

A 1714, en canvi, es vol fugir del maniqueisme de bons i dolents i personatges plans amb una història en què el protagonista, John Sinclair, és un espia anglès irònic i distant respecte al destí dels catalans, i es troben personatges ple de matisos en les dues bandes enfrontades. El que mou la història, a més, és la relació de Sinclair amb l'esclava Marianna, que fa de serventa dels Dalmases, una família noble barcelonina. “És sobretot una història d'amor”, va explicar el productor, Agustí Mezquida. A l'hora de preparar el guió, tampoc no s'ha volgut caure en llicències narratives que contradiguin els fets històrics. De fet, a les tres novel·les de la trilogia 1714 d'Alfred Bosch, en què es basa la minisèrie, l'autor va voler documentar els fets històrics de manera que res de la seva ficció els pogués contradir. “M'ho vaig mirar molt per aconseguir que, tot i ser ficció, tot el que succeeix en la novel·la hagués pogut passar”, va explicar Bosch a aquest diari.

La minisèrie es troba en aquests moments en plens preparatius. S'està enllestint el càsting per a tots els papers i la definició de les localitzacions, per tal de rodar-la a partir de febrer i estrenar-la cap a la Diada de l'any vinent. A més, s'estan recollint aportacions voluntàries a través d'una campanya de micromecentatge a la plataforma Verkami. S'hi pot accedir a través del web www.1714.tv. Ahir es van superar els 30.000 euros recollits i l'objectiu és aconseguir-ne 200.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona