Política

Els partits entren en el cos a cos

Les formacions comencen la tàctica de retreure les polítiques dels contrincants per convèncer els votants

El PSC i ICV coincideixen a responsabilitzar les decisions d'Europa dels mals que ha provocat la crisi

Només han calgut dos dies perquè la campanya electoral s'hagi començat a escalfar i perquè els candidats, per demanar el vot, hagin personificat tots els mals en els seus contrincants. Comença aquell joc, tan típic d'aquests dies, del tots contra tots.

CiU

El candidat convergent Ramon Tremosa va ser a Tortosa, des d'on va carregar tintes contra el cap de cartell dels populars a escala estatal, Miguel Arias Cañete. Va fer una crida a no votar-lo, perquè, segons diu, si aconsegueix ser comissari europeu serà qui promourà el transvasament de l'Ebre. “Fa deu anys va dir que aquest transvasament seria un passeig militar, i ara vol tornar a Europa”, va advertir l'actual eurodiputat de CiU. Però les seves crítiques als populars no van acabar aquí, i va recordar com l'executiu de Rajoy incompleix desenes de directives europees, com ara la marc de l'aigua, i en canvi esgrimeix la Constitució per defensar la seva negativa a autoritzar la consulta independentista del 9 de novembre.

PSC

Oferiment amb crítica enverinada a ICV. Javi López feia ahir una crida als ecosocialistes a aglutinar esforços per derrotar la dreta en les institucions europees, però no s'estava de criticar la formació liderada per Joan Herrera i Dolors Camats. Ho feia perquè ICV no havia volgut pactar, per exemple, a Badalona per impedir un govern del PP encapçalat per Xavier García Albiol. “Només amb els nostres vots serem capaços de construir la majoria que necessitem per aglutinar esforços pel futur del continent?”, es preguntava un Javi López acompanyat del primer secretari, Pere Navarro, i del diputat al Congrés Eduardo Madina. Aquest últim va reiterar la reforma de la Constitució cap a un model federal per resoldre l'encaix Catalunya-Espanya. També va apostar per “donar una lliçó a les urnes” a Mas, Rajoy, Gallardón i Merkel per aturar les seves polítiques.

ICV-EUiA

La formació ecosocialista va continuar ahir amb la seva política de campanya de presentar aliats. Ahir va ser el torn del candidat d'IU, Willy Meyer, i el coordinador, Cayo Lara. L'amenaça, en el seu cas, és la troica i el que representa: menys estat del benestar i polítiques de retallades; i d'això en fan directament responsables CiU, el PP i el PSOE. “Cada dia assistirem a l'esperpent del PP i el PSOE criticant-se les herències rebudes, però el final sempre és més atur, menys ajuts, més deute, més dèficit, més corrupció i més retallades”, va dir Lara, que va posar al mateix sac Artur Mas. La crida del coordinador d'IU va ser en el sentit de trencar el bipartidisme, de començar una nova manera de fer perquè totes tres formacions formen part del sistema que, segons el seu parer, va en contra de la classe treballadora. “Potser no són el mateix, però tots fan el mateix”, va concloure Lara, que va pronosticar que en aquestes eleccions trauran molts vots als socialistes perquè els seus votants estan desencantats. El candidat català, Ernest Urtasun, tampoc es va mossegar la llengua en parlar del socialisme, i ho va exemplificar amb el fet que Manuel Valls, ministre català responsable de retallar 50.000 milions d'euros a França, farà campanya a Catalunya.
“El PSC ha de dir si està amb les polítiques de Valls o amb la vaga general de França”, va concloure. IU, que va ser un dels grups que al Congrés van votar a favor del dret a decidir, no hi va fer cap referència ahir, en l'acte a Santa Coloma de Gramenet.

PP

Per no canviar de guió, el blanc de les crítiques dels populars van ser els partits independentistes. En l'acte central a la demarcació de Girona –que es va fer a Figueres i va reunir unes 150 persones–, el candidat Santi Fisas, acompanyat d'Alícia Sánchez-Camacho i el vicesecretari d'organització, Carlos Floriano, va acusar ERC i CiU de voler expulsar Catalunya d'Europa i va dibuixar un panorama apocalíptic sense inversions, per exemple, per al corredor mediterrani. Fisas va atorgar-se sense complexos la paternitat de l'impuls del corredor a Europa, tot i que el PP sempre ha apostat per l'anomenat corredor central.

ERC

La crítica del candidat Josep-Maria Terricabras, la va fer amb la boca petita CiU. Almenys una part: Josep Antoni Duran i Lleida. Va afirmar que no s'atreviria a dir que Catalunya no necessita CiU, però que és imprudent que el líder d'Unió opini del que necessita Catalunya o que no importa que ERC obtingui un bon resultat quan encara no s'han fet les eleccions. Terricabras va ser també a València [Més informació, plana 7].

Lluitarem contra una Comissió Europea que és responsable de la major crisi que ha patit mai Europa
Cayo Lara
portaveu d'izquierda unida
Mas i Rajoy s'han oblidat d'invertir en educació i sanitat, una inversió que garanteix una societat justa
Eduardo Madina
diputat socialista al Congrés
A Europa ningú donarà la benvinguda a un profeta de la ruptura i de la il·legalitat
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona