Política

Mas veu la democràcia espanyola massa immadura per afrontar el repte català

El president de la Generalitat considera que si hi hagués “més cultura democràtica i més sòlida, aquests es podrien trobar millor les solucions”

Artur Mas creu que Catalunya sí “té la cultura democràtica arrelada i la vol exercir amb totes les conseqüències”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest diumenge que la joventut de la democràcia espanyola no li permet encarar reptes com el que planteja en aquests moments Catalunya amb l'actual debat sobiranista.  “La democràcia espanyola és encara massa jove” per encarar el repte que planteja Catalunya, ha afirmat Mas, en referència a la consulta que el govern català ha convocat per al pròxim 9 de novembre per decidir sobre la independència. 

Durant la seva participació en la festa de final de curs de l'escola Camp Joliu, a l'Arboç del Penedès (Baix Penedès), Mas ha assegurat que si hi hagués “més cultura democràtica i fora més sòlida, segurament aquests problemes grans es podrien encarar amb una millor eficàcia i es podrien trobar millor les solucions”. 

El president del govern ha agraït també els esforços que es fan i que permeten millorar “un país com Catalunya, que té la cultura democràtica aprofundida i arrelada i que vol exercir-la amb totes les conseqüències”. 

Durant el seu parlament, Mas també ha parlat d'educació, i s'ha marcat alguns reptes. D'una banda, que els alumnes acabin els estudis obligatoris a l'edat que toca, “un fet que denota la qualitat d'un sistema educatiu”, ha afirmat. D'altra banda, que quan s'acabi l'ensenyament obligatori es continuï estudiant. En aquest context, ha recordat que a Catalunya el 40% dels alumnes que segueix estudiant després dels 16 anys fa cicles formatius, mentre que el 60% va a la universitat, una proporció igual a l'europea.

Finalment, el president ha lloat la feina de tothom que treballa al sistema educatiu ara que hi ha menys diners, i ha apuntat que actualment cal “treballar més i treballar millor amb condicions laborals pitjors” per aconseguir que no baixi la qualitat de l'ensenyament. Una situació, però, que ha declarat que “no pot durar sempre”.

Visita a les Caves Llopart

El president Mas, abans de visitar l'Arboç, ha estat a les Caves Llopart de Subirats (Alt Penedès), on ha inaugurat el nou centre de visites en el marc del 125è aniversari de l'empresa. El cap de l'executiu, que aquest diumenge ha estat acompanyat de la seva dona, Helena Rakosnik, ha fet una visita a les noves instal·lacions i en el seu parlament ha destacat que cal fer “un homenatge al món del cava” perquè “dóna prestigi al país”. Així, s'ha felicitat pels productes agroalimentaris de gran qualitat que es produeixen al territori i que són “una manera de situar Catalunya al món”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia