Política

Mas i Rajoy esgoten el diàleg final abans del xoc pel 9-N

El president acudeix a La Moncloa disposat a “escoltar” i “parlar de tot” però descomptant el vet a la consulta

El mandatari espanyol, enfortit pel front amb Sánchez, vol calibrar el sotrac de Pujol

La tercera entrevista que Artur Mas mantindrà amb Mariano Rajoy des que tots dos són presidents arriba marcada pel bricolatge que ha requerit la cita i per les nul·les expectatives que tenen els mandataris de moure l'interlocutor dels seus postulats. Si bé avui el president català arriba a La Moncloa disposat a “escoltar” i “parlar de tot”, al davant trobarà un mandatari espanyol que se sent enfortit pel front comú contra la consulta forjat amb el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, i que vol saber si el sotrac de l'afer Pujol suma turbulències a la ruta del 9 de novembre.

Conscients que estaven coprotagonitzant mesos d'incomunicació, només la guspira de Josep Antoni Duran, que va desafiar Rajoy a desmentir que Mas li havia proposat una trobada durant la proclamació de Felip VI, va obrar el desglaç. “Si em truca demà, ve demà”, va etzibar Rajoy per espolsar-se la pressió. El joc va culminar amb un correu electrònic de Mas a Rajoy, que finalment es va convèncer de la necessitat de despenjar el telèfon i conversar amb el president català. El resultat de l'enrevessat making of és l'entrevista que s'iniciarà avui a les onze del matí i que s'entreveu com la cita final abans del xoc pel 9-N.

Enrocament de Rajoy

La determinació de Mas de consultar els catalans tornarà a topar amb el no de Rajoy, que invoca que “ni pot ni vol” autoritzar la votació i que el legitimen la sentència dictada al març pel Tribunal Constitucional i el no del Congrés a cedir a l'abril la competència de convocar referèndums. “Si l'únic pla és la consulta, aquí no hi ha res a fer”, va avisar divendres la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. “Tenim ganes d'escoltar, anirem a escoltar”, sosté, malgrat tot, el portaveu del govern, Francesc Homs, que contraposa el full de ruta existent pactat pel govern de CiU amb ERC, ICV i la CUP amb l'absència d'ofertes de La Moncloa.

La rèplica de Madrid arribava a través del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. “Hem de jurar davant el rei d'Espanya guardar i fer guardar la Constitució, per tant tota l'activitat d'un president de govern autonòmic ha d'estar dins d'aquest mandat”, va alertar.

“Peus de fang”

Des de la programació de l'entrevista fins al dia d'avui, però, hi ha hagut dos esdeveniments sobrevinguts que l'entorn de Rajoy considera beneficiosos en el seu anhel d'atrinxerar-se en l'statu quo. El primer és comprovar que l'oposició a la consulta que mantenia Alfredo Pérez Rubalcaba és ara igual de monolítica amb el PSOE de Pedro Sánchez. Homs, però, veu el front PP-PSOE com una unió amb “peus de fang”, ja que “no descansa sobre cap proposta”. La segona circumstància sobrevinguda ha estat la confessió de l'expresident Jordi Pujol sobre l'ocultació de patrimoni en paradisos fiscals. Tot i que en públic Rajoy i els seus ministres han evitat per ara lligar-ho amb el procés, el cert és que la seva anàlisi és que l'escàndol afebleix Mas.

La cita d'avui, la tercera des que Mas va desplegar la petició del pacte fiscal el setembre del 2012 i que arriba després de la cita privada del 29 d'agost del 2013, també servirà per abordar la sortida de la crisi i l'estat de les finances públiques, un punt en què la nova Autoritat Fiscal Independent exigeix a la Generalitat més ajustos per complir l'objectiu de l'1% de dèficit. Com en anteriors convocatòries, Mas no compareixerà a La Moncloa i a posteriori es desplaçarà a l'ambaixada catalana de Blanquerna a Madrid per oferir el seu balanç de la reunió.

LES FRASES

Tenim ganes d'escoltar i anirem [a La Moncloa] a escoltar i a parlar de tot
Francesc Homs
portaveu de la generalitat

LES XIFRES

Jurem guardar i fer guardar la Constitució i tota l'activitat d'un president autonòmic ho ha de complir
u
Alberto Ruiz-Gallardón
ministre de justícia
3
entrevistes
–comptant la d'avui– hauran mantingut Artur Mas i Mariano Rajoy, la primera al setembre del 2012.
11
mesos
han transcorregut des de l'última cita entre els dos presidents, que va tenir lloc el 29 d'agost del 2013 en secret.

Enèsima crida a un acord sense trencament

L'advocat i economista Jacint Soler Padró, president de la Fundació Catalunya Societat Civil, va insistir ahir en la necessitat de trobar un acord per a la millora de l'encaix de Catalunya a Espanya, i que allunyi la possibilitat d'una independència que va qualificar com a “objectiu arriscat”. En una trobada amb periodistes, Padró va criticar el mètode emprat per l'Estat i la Generalitat a l'hora de calcular unes balances “marcades pels interessos polítics” i va insistir en els interrogants que li planteja la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou estat. En aquest sentit, Jacint Soler Padró va instar Mariano Rajoy a abandonar l'immobilisme i promoure un gran debat per avançar en la descentralització de l'Estat. Entre altres qüestions, va reclamar una hisenda pròpia per a Catalunya.

r. palou



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona