Política

David Fernández: “A la tardor, el president haurà de triar a qui obeeix i a qui desobeeix”

El diputat de la CUP assegura que a la seva formació no li preocupa què faran a Madrid, sinó què es farà a Catalunya per garantir la consulta

Fernández posa en dubte que els diners de Jordi Pujol provinguin només d'una herència i aposta perquè l'expresident comparegui al Parlament

El diputat de la CUP David Fernàndez considera que, a la tardor, “el president del govern haurà de triar a qui obeeix i a qui desobeeix perquè, al final, el xoc polític es produirà i caldrà veure a qui es fa cas si al que diuen 12 jutges o al que diu la societat”. I és que, malgrat assegurar que la llei de consultes té tota la base legal, Fernández s'ha mostrat convençut que el Tribunal Constitucional (TC) impedirà la consulta. Així, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha argumentat: “S'ha fet una llei que té un encaix constitucional impecable. Per tant, el problema no és jurídic, és polític: Hi haurà un TC monotoritzat políticament que prohibirà una consulta popular no vinculant per conèixer l'opinió de la gent d'aquest país”.

Per al diputat de la CUP, és “evident que el TC prevaricarà” i, davant d'això, ha admès que una possibilitat és denunciar-los, com apuntava aquest dimarts l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, però això “no soluciona el problema de fons”. “A la CUP -ha explicat- no ens preocupa tant què faran ells, sinó que farem nosaltres per garantir que la consulta es realitzi”.

Segons Fernández, no hi ha hagut encara cap reunió per pensar com respondre “com a país davant l'impediment de la consulta o davant una ofensiva autoritària de l'estat espanyol”.

En aquest context, ha apostat per “fomentar una revolta a les urnes. El problema aquí és de desobediència i obediència, aquesta és la clau de volta”. “Avui per avui la CUP està tossudament ficada en com materialitzar la consulta el 9N”, ha sentenciat.

Per això, Fernández ha remarcat que de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy prevista per avui dimecres no espera més que Mas comuniqui a Rajoy que el 9 de novembre es farà una consulta, “sense necessitat de demanar permís”. “No es pot governar contra el 80% de la població d'un país que vol ser consultada”, ha dit.

Compareixença de Pujol

Per altra banda, pel que fa a la confessió de Jordi Pujol, el diputat de la CUP veu molt necessari que l'expresident comparegui al Parlament per donar explicacions sobre els diners que la seva família ha guardat durant més de trenta anys a l'estranger i sense declarar.

De fet, ha posat en dubte que els diners provinguin només d'una herència, com va assegurar l'expresident, i ha afirmat que Jordi Pujol “ha d'aclarir moltes coses”. Al seu entendre, “la carta de l'altre dia només és un primer acte”. David Fernández creu que el que ha passat aquesta última setmana és, per una banda, “la fi d'un mite, que ha equiparat a Convergència amb el país, i per l'altre, la fi d'un règim”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona