Política

C's diu que la reunió Rajoy-Mas “no ha servit de res”

Rivera diu que el president de la Generalitat ha rebut l'única resposta possible sobre la consulta: “No es pot negociar la sobirania espanyola”

Recrimina als dos mandataris que no hagin abordat els problemes de l'economia o la corrupció

Titlla Mas de ”cadàver polític” perquè porta “una bomba adossada al pit que li explotarà el 9-N”

El líder de C's, Albert Rivera, ha assegurat aquest dimecres a la tarda que la reunió entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, “no ha servit de res”. Al seu parer, Mas ha rebut de Rajoy, l'única resposta possible a la proposta de celebració de la consulta: “No es pot negociar la sobirania espanyola”. Rivera considera que s'haurien d'haver abordat els “problemes reals que preocupen els catalans i els espanyols”, com són la crisi econòmica i la corrupció. Rivera s'ha mostrat sorprès pel document de 23 propostes sobre temes diversos aportat per Mas, ja que no s'havia debatut al Parlament, i li ha demanat al president català que prioritzi una reforma del sistema de finançament.

En la seva compareixença al Parlament per valorar la reunió entre Mas i Rajoy, Rivera s'ha mostrat escèptic sobre el seu resultat. Segons ell, Rajoy no pot negociar la unitat d'Espanya perquè depèn de la sobirania de tot el poble espanyol, i Mas ho podia esperar. Per això, s'ha mostrat sorprès pel fet que Mas hagi aportat un document amb 23 propostes que el Parlament desconeix. Per a Rivera, el que haurien d'haver parlat Mas i Rajoy són els problemes que més preocupen els espanyols i els catalans, la crisi, l'atur, la corrupció i el finançament.

Sobre aquest últim punt, creu que Mas hauria d'haver debatut prèviament al Parlament una proposta de finançament autonòmic equiparable a totes les comunitats, amb el suport de pràcticament tota la cambra, i no pas un pacte fiscal com el que va proposar fa dos anys. Això, segons Rivera li hagués donat més força a Mas per pressionar Rajoy i el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, per a forçar una reforma de la LOFCA que s'hauria de fer aquest any mateix. Rivera demana a Rajoy que “espavili” i que abordi la qüestió, tot i tenir l'oposició d'alguns barons territorial del PP.

Però Rivera ha estat dur amb Mas, qualificant-lo de “cadàver polític” i “feble” que, encerclat per casos de corrupció, “ha muntat un relat” sobre les expectatives de la reunió que sabia que no es complirien. “Ha fet teatre i ha intentat tapar amb l'estelada les retallades, la crisi i la corrupció, però no ho aconsegueix”, ha dit Rivera. Segons ell, Mas no podrà convocar la consulta i per tant serà un fracàs d'ell i Oriol Junqueras i “té els dies comptats”. Per això, li ha demanat que deixi d'actuar “a cop d'enquesta, de cas de corrupció o de confessió”, i convoqui eleccions anticipades al Parlament. Per al líder de C's, Mas es va posar “una bomba adossada al pit que li explotarà el 9-N”. “Volem una tardor d'esperança, no pas una tardor calenta”, ha dit.

D'altra banda, Rivera també ha lamentat que Rajoy no hagi comparegut després de la reunió per donar la seva versió de viva veu davant de la premsa. “És molt trist que el president d'un país no surti quan algú vol trencar aquest país; s'amaga?”, s'ha preguntat. “Els espanyols necessitem veure i sentir Rajoy defensant la sobirania espanyola”, ha dit.

Sobre la corrupció, ha mostrat preocupació perquè Mas i Rajoy hagin pogut intentar-se tapar mútuament els casos que afecten els seus partits. Per això, s'ha preguntat si tothom és igual davant de la llei, i si la fiscalia actuarà ràpidament contra Jordi Pujol després de la seva confessió de frau fiscal. Sobre la mateixa qüestió, ha reclamat a CiU que voti a favor d'una comissió d'investigació sobre el cas i que “ja no doni més lliçons de catalanitat”. Rivera diu que no es creu la versió de Pujol sobre l'origen dels diners a l'estranger, una suposada herència del seu pare, i sospita que poden procedir de comissions irregulars del Palau de la Música o obres públiques, o de Banca Catalana. Tot i que Pujol no té obligació legal de comparèixer al Parlament, Rivera creu que sí que té l'obligació “moral” de fer-ho, després de cobrar durant molts anys diners dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona