Política

CiU i PSC titllen de “buits” els pressupostos

Xuclà parla de “retirada unilateral” de l'Estat i Sáez adverteix de la desafecció que genera la desinversió

Els diputats gironins de CiU i PSC al Congrés dels Diputats, Jordi Xuclà i Àlex Sáez, han criticat els pressupostos de l'Estat per al 2015 a les comarques gironines ja que, segons mantenen, corroboren, un cop més, la falta de compromís de l'executiu de Rajoy amb el territori. “Aquests pressupostos suposen una retirada unilateral de l'Estat espanyol de les comarques gironines”, manté Xuclà. El diputat convergent assegura que els pressupostos “estan buits de contingut” i fa notar que les úniques partides mínimament significatives fan referència a l'N-II. En aquest sentit, expressa la seva desconfiança amb l'execució, el 2015, de les inversions previstes per al nord de la nacional, adduint el retard en el calendari que acumulen els treballs corresponents al sector sud de l'N-II. El diputat convergent troba a faltar, entre altres, partides per a la variant d'Olot i per a l'N-260, en el tram Besalú-Figueres.

El diputat socialista Àlex Sáez ressalta que la inversió del govern espanyol a la demarcació ha experimentat una retallada d'un 91% des del 2011 –any del darrer pressupost socialista–, i ha passat dels 616 milions de fa quatre anys als 53 del 2015. “Tot i que els pressupostos del 2011 incloïen la inversió pel TAV, la diferència és abismal. La desinversió afavoreix la desafecció”, manté. El diputat del PSC a Madrid indica que els comptes del 2015 situen les comarques gironines a la cua de les prioritats i de la inversió per càpita de tot l'Estat. El PSC presentarà en el propers dies un plec d'esmenes als pressupostos que inclouran més inversions per a les comarques gironines. Per la seva part, la CUP interpreta que aquests pressupostos són una forma de “castigar” les comarques gironines.

En canvi, la diputada gironina del PP a Madrid, Concepció Veray, no només defensa els pressupostos sinó que en fa una valoració a l'alça sumant als 53 milions 11,8 més corresponents al manteniment de la xarxa de tren convencional, de manera que fa elevar la xifra final als 65,5 milions. Veray subratlla que la inversió prevista per a l'N-II, de prop de 16 milions, referma el compromís del PP amb aquesta via. “Posar en dubte que el PP està invertint i prioritzant l'N-II és negar l'evidència”, assegura.

Una inversió per càpita de només 70 euros

D'acord amb els pressupostos de l'Estat per al 2015, les comarques gironines rebran un total de 53,341 milions d'euros. Aquesta quantitat representa un lleuger augment (d'un 23%) en relació amb els pressupostos del 2014, que va ser de 43,549 milions, però tot i així aquesta quantitat queda molt lluny dels 446 milions dels pressupostos del 2008, el primer de la crisi. Tant el diputat socialista Àlex Sáez com el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, denuncien que la previsió d'inversió del govern del PP és de 70,30 euros per habitant a Girona, la meitat de la mitjana per càpita de Catalunya (141,63 euros) i gairebé quatre vegades inferior a la mitjana estatal, que és de 243,65 euros per persona. “Les inversions previstes continuen sense respondre a les necessitats de la nostra societat”, diu Espadalé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
amèrica del nord

Claudia Sheinbaum guanya les eleccions i serà la primera dona presidenta de Mèxic

barcelona
Eleccions europees

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic vota en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona