Política

L'ANC i Òmnium celebren la unitat del Pacte pel Dret a Decidir al voltant del 9-N

Reclamen “una gran mobilització de denúncia” contra el “comportament no democràtic” de l'Estat espanyol

Entitats i partits veuen compatible votar en el procés participatiu i altres formes de mobilització

Satisfacció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium després de la quarta reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), en què, segons la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, partits, institucions, entitats i sindicats han coincidit en “reforçar” el procés participatiu del 9-N i han refermat la “unitat”. Les dues entitats han assenyalat la importància del 9-N perquè “la gent tindrà l'oportunitat d'expressar-se”.

“Era primordial demostrar als ciutadans que anem tots junts perquè el 9-N sigui un èxit i que tothom es pugui expressar”, ha destacat Forcadell després de la reunió del Pacte. En aquest sentit, ha destacat que “hi ha hagut un clima ideal, perquè totes les intervencions han anat en una mateixa direcció, reforçar el procés de participació del 9N perquè sigui un èxit”.

Forcadell ha afegit que les entitats han quedat “molt satisfetes” amb la reunió, perquè han vist que “la unitat entorn del 9N és possible” i també pel “compromís de treballar a fi d'aconseguir una gran participació en les votacions i els actes de mobilització”.

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, també ha sortit satisfeta de la trobada i ha valorat la coincidència “en la voluntat de treballar molt intensament perquè el 9-N sigui un èxit, i que pugui haver una altíssima xifra de ciutadans que vagin a votar”.

“Serà la primera oportunitat de dipositar a tot Catalunya una papereta amb la qual poder decidir el futur del nostre país”, ha subratllat. De fet, ha considerat que el 9-N ja és un èxit “perquè és una imatge que el govern espanyol no volia que tingués lloc”.

Tot i que veu limitacions en el procés participatiu, l'ha valorat positivament com “un primer exercici del vot ” i “una gran mobilització de rebuig a les traves a la democràcia que posa el govern espanyol”. Així, s'ha mostrat favorable a la coexistència d'urnes i de mobilitzacions “encara no concretades però que segur que es duran a terme”.

En aquest sentit, ha reclamat una alta participació i també una “gran mobilització de denúncia contra l'Estat impropi” que, segons ha dit, té un “comportament no democràtic” perquè “està impedint el lliure exercici de la democràcia”.

“Votarem i denunciarem als qui diuen no podeu votar”, ha garantit Casals.

Les màximes dirigents de l'ANC i Òmnium han confirmat que en la reunió també s'ha abordat la possibilitat d'una recollida de signatures que es farien arribar a Madrid, tot i que la proposta “no s'ha acabat de concretar”.

Els partits polítics presents a la reunió no han fet declaracions perquè ja havien pactat prèviament que el coordinador del PNDD, Joan Rigol, parlaria en nom de tots ells.

Això no obstant, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en conversa informal amb els periodistes, ha fet “una valoració molt positiva” de la reunió. I sobretot perquè s'hi ha visualitzat un clima d'unitat, sense enfrontaments respecte al 9-N, i ningú no ha parlat d'eleccions, ja que, segons ha dit, no era el lloc apropiat per a això.

El líder d'ICV, Joan Herrera, s'ha expressat en la mateixa línia i s'ha declarat “satisfet” perquè la majoria de participants han considerat compatible votar el 9-N en el procés participatiu i la jornada de mobilitzacions que propugna la seva formació. El diputat ecosocialista ha indicat que les mobilitzacions encara no s'han concretat però la seva formació les està negociant amb l'ANC. Podrien anar des de la simple recollida de firmes en contra de la prohibició de la consulta per part del govern a concentracions de protesta als municipis catalans.

La diputada del PSC i membre del Moviment Catalunya Marina Geli, que s'ha estrenat avui a la reunió del pacte, ha indicat en el seu perfil de la xarxa social Twitter que “cal evidenciar una majoria social a Catalunya al voltant del dret a decidir”. També ha indicat que “els socialistes sobiranistes estem a favor de la mobilització participativa del 9-N per continuar treballant per un referèndum vinculant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona