Política

El nord també és Catalunya

La fi del Correllengua va coincidir ahir, com cada any, amb la manifestació de denúncia del Tractat dels Pirineus

David Fernàndez va ser a la Diada de la Catalunya del Nord per donar a conèixer la CUP de Perpinyà

Un miler de persones van recórrer ahir a la tarda el centre de Perpinyà darrere d'una pancarta de la secció nord-catalana de l'ANC amb el lema Catalunya Nord també és Catalunya. La manifestació estava organitzada per la Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de la Catalunya del Nord que –a causa de l'actualitat política catalana– ha deixat l'encapçalament a l'ANC. Els organitzadors havien posat urnes davant la Prefectura (representació de l'Estat francès a Perpinyà) i els manifestants votaven simbòlicament, significant la seva voluntat “de decidir també democràticament el futur de la Catalunya del Nord” com avui ho fan “els nostres germans de la Catalunya del Sud”, explicaven els organitzadors. El vot davant la representació de l'Estat es va fer sense incidents, tot i que la policia francesa va acordonar la porta de la Prefectura.

La Diada de la Catalunya del Nord commemora, des de l'any 1984, el Tractat dels Pirineus, que va partir en dos el Principat de Catalunya, i va deixar el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, el Capcir i part de Cerdanya sota administració francesa. La reivindicació de la Diada a Perpinyà se centra a “reclamar que s'esborri la frontera establerta pel tractat del 1659 entre les monarquies espanyola i francesa.” Des de fa uns quinze anys aquesta diada es fa coincidir amb la cloenda dels actes nacionals del Correllengua, realitzats arreu dels Països Catalans.

Fernàndez i la CUP de Perpinyà

El diputat David Fernàndez va participar, al matí, en la presentació de la CUP de Perpinyà. En aquest acte van ser presents representants de l'esquerra abertzale d'Euskadi Nord i del col·lectiu de defensa dels sense papers de Perpinyà. Fernàndez també va ser present en la mobilització unitària, on la CUP hi era amb el lema Pel dret a decidir-ho tot! El partit nord-català Unitat Catalana i les seccions nord-catalanes de CDC i ERC també van formar blocs diferenciats. El gruix més important de manifestants estava, tanmateix, darrere de les pancartes unitàries i entorn dels grups castellers nord-catalans. La Diada es va acabar amb una marxa de torxes i un concert amb The Terrific Turkeys, Dr. Calypso i els DJ Guillem i Phil l'Indígena.

Vot a la Casa de la Generalitat

Avui voten a Perpinyà els residents nord-catalans amb ciutadania espanyola o doble nacionalitat. L'urna és a la Casa de la Generalitat de Perpinyà, una de les delegacions del govern català a l'Estat francès. En principi la Generalitat havia anunciat que només es podria fer a la delegació de París, però finalment també s'ha habilitat la delegació perpinyanesa per a aquest vot. Segons el director de la Casa, a Perpinyà voten avui unes cinc-centes persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona