Política

JOSEP PERICH

ALCALDE DE FLAÇÀ (CIU)

“Amb el pas a nivell ens tenen vetats”

“El projecte està fet, i l'obra era als pressupostos de l'Estat del 2007, però diuen que no tenen diners”

“El 2013 vam acabar de pagar l'últim crèdit i, des d'aleshores, tot el que fem ho paguem amb fons propis”

Josep Perich va accedir a l'alcaldia el 2007 “gairebé sense esperar-s'ho”, confessa. Diu que els primers quatre anys li van servir per aprendre, i que els d'aquest mandat li estan servint per aplicar tot allò après. No sap si continuarà com a cap de llista de CiU. Ho posa en mans dels seus companys de grup, però no amaga que preferiria deixar pas a una altra persona.

L'alcalde arriba quinze minuts tard sobre l'hora concertada per a l'entrevista. Ve, però, de fer feina: de repassar algunes obres que estan duent a terme ara mateix i que són diverses.

Com ha anat el mandat?
Tranquil. Sempre hi ha coses, però hi ha bona relació amb tots els partits i la sensació és que tothom prioritza els interessos del municipi per damunt de les sigles.
Es tornarà a presentar?
Ens hem de reunir, però hi ha possibilitats que no perquè penso que amb vuit anys n'hi ha prou. La meva lògica és renovar, però ho hem de decidir entre tots.
Quins han estat els objectius assolits?
Diversos. Per exemple, condicionar la plaça de l'estació, o la millora de l'escola. Volíem que fos una escola nova, però no podia ser. L'hem arreglat i millorat els accessos. Hem fet millores al casc antic i als carrers del voltant que han permès crear una mena de cinturó a tota la banda sud del casc antic.
També han fet l'escola bressol.
Es va inaugurar fa un mes va fer un any. És un bon equipament per al poble i per a l'entorn. Ara hi ha uns vint-i-cinc nens, i hi ha molt de marge per créixer si mai fes falta.
El que sembla irresoluble és que l'Estat tregui el pas a nivell.
Hi ha el projecte fet, però no l'executen perquè val massa diners i no els tenen. I això que la partida estava en els pressupostos de l'Estat del 2007. No hi ha maneres.
I ja insisteixen, però?
Fa quinze dies encara en vam parlar amb la Generalitat. I abans amb l'Estat, però sembla que ens tinguin vetats. També tenim pendent de fer el pont de les escoles, però Madrid el va parar.
A l'estació, avui [la setmana passada per al lector], no van els ascensors per accedir a les vies. Les persones amb discapacitat física ho tenen malament.
A nosaltres ni ens escolten. Ho fem saber a Adif, però es queden tan amples. Però ara hi han d'invertir un milió i pico d'euros per fer les andanes més llargues. Els hem demanat que com a mínim facin el pas per a vianants, que costa uns 200.000 euros... Esperem que ens facin cas almenys en això.
En matèria d'equipaments, en tenen algun més en ment?
Estem fent un aparcament per 70 o 80 cotxes entre el camp de futbol i la riera, posem una caldera de biomassa a l'escola, fem el camp de futbol de gespa, el camí del cementiri s'arregla i també el camí real. Aquestes són les principals. I estem adequant un local per al jovent a la colònia com a punt de lectura per als més petits i un espai d'esbarjo per als joves de més edat. S'ha arreglat l'espai amb uns costos mínims.
Com tenen les finances?
Van bé. Al desembre de l'any passat vam acabar de pagar l'últim crèdit i ara no en tenim cap. Les obres que li he explicat que hem fet i les que estem fent, com el camp de futbol, la millora de camins o l'adequació d'un nou espai per a joves, es paguen totes amb els nostres diners.
Pujaran o baixaran els impostos i taxes del 2015?
No es puja res. El 2006 vam fer revisió cadastral del 2006, quan tot era més car, i hem d'aplicar una puja anual del 10% en funció dels nous valors cadastrals. Aquest any, però, ens han concedit una rebaixa del 20% perquè els preus d'ara no són els del 2006. Això vol dir que la gent notarà una rebaixa en la contribució del 2015, que serà d'entre el 10 i un 12%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia