Política

CatSalut redueix el 12% de la llista d'espera de 2014 amb derivacions cap a centres privats

S'han ultrapassat el termini legalment fixat en el cas de 3.621 pacients

El nivell recupera la posició del 2010, abans de les retallades socials

Les llistes d'espera s'han reduït un 12% al llarg de 2014, fins les 159.949 persones que esperaven una operació en desembre de l'any passat. No obstant això, 3.621 pacients, que representen el 17% de la reducció, estaven esperant per damunt del termini legal establert per decret.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Pedrosa, ha presentat aquest dimecres les dades de les llistes d'espera. “Hem tornat als nivells de 2010”, s'ha mostrat satisfet el director de CatSalut, quan aleshores hi havia 153.916 persones esperant per una operació.

La reducció s'ha fet mitjançant la derivació de 16.253 pacients de centres públics cap a centres de titularitat privada que formen part del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (Siscat). El gruix més important s'han fet als dos centres privats del grup idcSalud de l'Hospital Sagrat Cor i de la Clínica del Vallés, amb un total de 7.377 derivacions, un 45% del total.

Així, Padrosa considera que la millora es deu a l'augment en més d'un 2% de l'activitat quirúrgica dels hospitals, en detriment de la mèdica i de les derivacions. El director de CatSalut ha destacat que el temps mitjà d'espera per a una operació de l'any passat ha sigut de sis mesos i mig, i que el 16% dels pacients va haver d'esperar més d'un any.

Pel que fa a les proves de diagnòstic, les llistes d'espera davallaren un 6,6%,. El temps s'ha escurçat en una setmana en relació amb el 2013, de 102.204 persones amb una mitjana de 40 dies.

Terminis garantits

A més a més, ha caigut en un 24% el nivell de pacients per intervenir dels 14 procediments garantits (que enguany passaran a ser-ne 27). Així, s'han reduït en 21.218 pacients, dels quals 3.621 esperaven per damunt del termini garantit legal, que representen el 12% de la reducció. D'aquestos, 281 pacients van presentar una queixa al CatSalut, la resposta del qual va ser derivar-los als centres privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’atemptat contra Fico va ser obra d’un “llop solitari” amb motivació política

Barcelona
Guerra a Europa

Zelenski assegura que la situació a Khàrkiv és “difícil” però està controlada

Barcelona
Política

El jutge del cas Tsunami denega a Marta Rovira declarar des de Suïssa

barcelona
política

Mas justifica l’arxivament de la causa a Estrasburg per un “malentès”

barcelona
Política

Mor Pere Massana, alcalde històric de Castell de l’Areny

Unió Europea

La CE investiga si Facebook i Instagram generen addicció entre els menors

barcelona
àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

barcelona
política

Dues regidores de Junts seguiran al govern de Matadepera

Matadepera
política

Puigdemont intentarà “fins al final” ser investit

barcelona