Política

Rajoy, sobre la MAT: “És l'ideal europeu d'enderrocar fronteres naturals o artificials enlloc d'erigir-les”

El president del govern espanyol reflexiona sobre les fronteres hores abans de trobar-se amb Artur Mas a Peralada

Mariano Rajoy i Manuel Valls subratllen que suposa aquest intercanvi energètic “obre també noves fronteres per a la integració europea”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aprofitat aquest divendres la seva intervenció a l'acte d'inauguració d'un nou enllaç elèctric entre Espanya i França per subratllar que aquest és un exemple de “l'ideal europeu que advoca per la unió i per enderrocar fronteres naturals o artificials enlloc d'erigir-les”.

Rajoy ha fet aquesta reflexió després d'inaugurar juntament amb el primer ministre francès, Manuel Valls, la nova línia elèctrica en un paratge de la localitat francesa de Montesquieu des Albères, i poc abans de traslladar-se a Peralada, on en un dinar amb motiu d'aquesta inauguració, es veurà per primera vegada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, des que aquest va anunciar que convocarà eleccions el 27 de setembre.

“Poques infraestructures com les interconnexions simbolitzen millor el projecte d'integració europea i l'ideal d'enderrocar fronteres artificials o naturals en lloc d'erigir-les, d'agregar en lloc de segregar, d'unir en lloc de desunir, de cooperar en lloc d'enfrontar, de connectar en lloc de desconnectar”, ha subratllat.

Així doncs, pocs minuts després de les dotze la interconnexió elèctrica s'ha inaugurat oficialment. Els dos mandataris han definit la línia com a “imprescindible” i han ressaltat que, més enllà de l'avenç tecnològic -és única al món- i el salt que suposa per l'intercanvi energètic, “obre també noves fronteres per a la integració europea”.

“Avui inaugurem una obra d'enginyeria excepcional i un model de cooperació; però queda molt per fer”, ha dit Rajoy, recordant que encara falta per assolir l'objectiu del 10% fixat per Europa.

Cent detractors de la MAT es concentren durant la inauguració

Un centenar d'opositors a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) s'han concentrat aquest divendres a Fellines (Girona) coincidint amb la inauguració de la interconnexió elèctrica en un acte a Montesquieu-des-Albères (França) presidit pel president del govern espanyol i el primer ministre francès, Mariano Rajoy i Manuel Valls.

Els detractors de la MAT han qüestionat la infraestructura, per considerar-la “un despropòsit construït d'acord amb mentides” que només respon a interessos econòmics, ha assenyalat Lucía Aguilar, portaveu d'AlarMAT.

En concret, ha explicat que el govern de Mariano Rajoy i Red Eléctrica -amb l'aprovació de la Generalitat- van justificar la construcció de la línia amb “mentides, com que era necessària per alimentar el tren d'Alta Velocitat”. Alhora, “es van comprometre a no construir les torres a menys de cent metres dels habitatges i no ho han complert”, ha afegit Aguilar.

Els opositors han destacat “el pas endavant” que suposa el recurs acceptat pel Tribunal Suprem (TS), que va citar a declarar nou tècnics per ratificar els informes que van elaborar contraris al tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema (Girona). “És la primera vegada que el TS admet un recurs que qüestiona la MAT” i han ressaltat que existeixen precedents -per exemple a Aragó- que un tribunal va obligar a desmuntar torres elèctriques que ja estaven funcionant.

A l'acte de Fellines, en què també s'ha mesurat el camp electromagnètic que genera la línia, hi ha participat, entre d'altres, el diputat de la CUP al Parlament, Quim Arrufat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona