Política

Es donen 15 dies per acordar un nou sistema electoral

Els partits intenten trobar una fórmula que atregui el consens suficient per aprovar la llei

El bloc format per CiU, ERC i ICV avisa que portarà a ple el seu acord de mínims si persisteix la divisió

Nova sessió de treball per fer la llei electoral i continua ben vigent el vell desacord entre els partits. No hi ha consens sobre la fórmula que permeti una proporcionalitat més acurada entre vots i escons i alhora no comporti una pèrdua de representativitat del territori. El sistema electoral continua encallat, però els partits es van donar ahir una altra oportunitat per desbloquejar-lo i poder disposar d'una llei pròpia per a Catalunya.

Durant els pròxims quinze dies, els diputats mantindran contactes bilaterals i multilaterals per intentar trobar una fórmula de consens prou ampli que permeti aprovar un nou text aquesta legislatura. Però calen noranta diputats, una xifra superior a la majoria absoluta, i l'escenari està complicat.

El PSC es manté ferm i defensa la proposta d'incorporar el recompte únic –una persona, un vot–, que l'allunya del model que defensen CiU i ERC. Aquests dos grups, per la seva banda, van fer valer ahir l'acord que els uneix amb ICV per tirar endavant, d'una vegada per totes, una llei electoral per a Catalunya prou innovadora que pugui engrescar la resta de forces polítiques. Aquest pla B consistiria a crear una sindicatura electoral, incorporar llistes desbloquejades i aplicar mesures de transparència que incloguin, per exemple, la reducció de les despeses. Quant al sistema electoral, i en vista del desacord permanent, es continuaria emprant la fórmula actual de quatre circumscripcions. Si en els pròxims quinze dies persisteix la falta de consens per tirar endavant un nou sistema electoral, el bloc format per CiU, ERC i ICV va reiterar ahir la voluntat de tirar endavant la seva oferta en sessió plenària perquè cada partit prengui posició. Les formacions d'aquest bloc van admetre ahir que el seu objectiu és que sigui el PSC qui s'acabi sumant a aquest front. Per fer-ho possible, es va posar sobre la taula l'actualització del cens, que donaria a Barcelona –feu socialista– quatre diputats més en detriment de Lleida (dos menys), Girona (un menys) i Tarragona (un menys) a causa de la disminució de la població en aquestes demarcacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona