Puigcercós i Carod discrepen sobre la transcendència del referèndum d'Arenys

L'ecosocialista Jordi Guillot considera que «l'espiral limitada de consultes és un dels episodis nacionals més sense sentit»

Després d'haver signat públicament la pau interna a ERC, Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira van exhibir ahir discrepàncies en relació amb Arenys de Munt. Des de Sant Sebastià, el vicepresident va opinar: «Tots hem exagerat una mica» amb la consulta i li va treure importància, ja que no hi veu conseqüències pràctiques que puguin fer canviar la relació entre Catalunya i l'Estat. «No és seriós», va dir en una entrevista a Radio Euskadi, plantejar que a partir de la consulta arribarà la independència.

La resposta del president del partit, Joan Puigcercós, va arribar diligentment: «La consulta deixa un pòsit que a llarg termini tindrà conseqüències.» Puigcercós va dir a El Matí de Catalunya Ràdio que la iniciativa maresmenca té «força simbòlica». «Possiblement no ens hem adonat de la profunditat d'aquest acte democràtic», va indicar. Davant del pragmatisme de Carod-Rovira, el líder dels republicans va afirmar: «És evident que, si ho mirem en termes quantitatius, 3.000 persones no decidiran la independència de Catalunya, però la força simbòlica d'una papereta i una urna és imparable, i segur que Carod estarà d'acord amb mi.» Segons Puigcercós, això explica el «nerviosisme» tant de Madrid com del PSC.

Guillot no hi troba sentit

El sector sobiranista d'ICV, que es va visibilitzar amb força durant la campanya de les eleccions europees, sembla haver perdut pes. Quan ICV s'ha pronunciat en relació amb els referèndums (Herrera, Camats, Ortiz...) ho ha fet per refredar-ne les expectatives i recordar, molt en la línia del PSC, que la crisi és la primera preocupació dels catalans remarcant que el partit no és favorable a la independència malgrat que no renuncia a l'autodeterminació.

Un dels vicepresidents del partit, Jordi Guillot, va dir al seu bloc que «l'espiral limitada» de referèndums que s'està gestant: «És un dels episodis nacionals més sense sentit que he viscut.» Guillot es va remetre a l'Estatut com a «via real i possible per enfortir i eixamplar més que mai» l'autogovern. El dirigent ecosocialista es defensava així de les crítiques rebudes perquè ICV va impedir a Vilanova i la Geltrú que prosperés una moció d'Esquerra Republicana en defensa de les consultes populars.

L'Estat recorda que prohibirà tot referèndum en dependències municipals

La posició del govern espanyol davant la celebració de les consultes sobre la independència de Catalunya que es preparen per emular la d'Arenys de Munt serà la mateixa que en el cas del municipi maresmenc. Així ho va dir ahir la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, actuant com a portaveu de l'executiu després del Consell de Ministres. És a dir, l'Estat no permetrà les consultes si es fan en dependències municipals. L'altra vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, va titllar fa uns dies d'«irresponsables» els organitzadors del referèndum.

Defensa del 2014

Josep-Lluís Carod-Rovira va celebrar ahir que «finalment» els crítics amb el referèndum d'independència que va proposar per l'any 2014 «ara s'hagin erigit en defensors acèrrims de les consultes, encara que siguin municipals». El vicepresident va recordar, en un apunt al seu bloc, que la seva iniciativa d'ara fa dos anys «no era una consulta ciutadana feta per particulars en un sol municipi, sinó un veritable referèndum nacional, sobre el futur de Catalunya, pel 2014, amb prou temps per preparar-lo adequadament».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries