Política

Raïm desgranat a la capital del Priorat

FALSET · Fins a tretze regidors han dimitit o han renunciat a formar part del govern municipal en els últims quatre anys, la majoria “per motius personals”

Com un raïm que es va desgranant. Aquesta és la imatge que defineix l'última legislatura en una capital de comarca envoltada de vinya com és Falset. Fins a tretze regidors han dimitit o han renunciat a formar part del govern en els últims quatre anys, segons apunta l'alcalde actual, Jordi Puxeu. La majoria, per “motius personals”, a banda d'un per una implicació en un procés judicial. Començant per la del mateix alcalde electe, Jesús Torralba (PSC), que el febrer del 2013 va presentar la dimissió. Una decisió que va dir prendre per motius “estrictament personals i familiars” i que va negar que tingués res a veure amb el fet que poques setmanes abans s'hagués adjudicat un sou de 26.900 euros bruts a l'any, una proposta criticada per l'oposició i que va crear malestar entre els veïns.

De l'equip de govern instaurat fa quatre anys, doncs, en queden ara només alguns noms. Els que hi són remarquen que totes aquestes baixes no han estat per picabaralles i que no han afectat el bon funcionament d'una administració local que, com moltes, ha de fer mans i mànigues per trobar finançament. El 2011 va ser investit alcalde Torralba amb els onze vots a favor de tots els regidors (6 del PSC, 3 d'Independents per Falset-FIC i 2 de CiU). Un any després, crisis internes dins d'Independents per Falset van apartar del grup dos dels regidors (Albert Compte i Josep Lluís Miró), que van passar al grup mixt, mentre que l'únic regidor independent, Cèsar López, passava a exercir l'oposició en solitari. I mentre s'anava desgranat aquell raïm amb altres renúncies en tots tres partits, el febrer del 2013 es va produir el canvi d'alcalde. El socialista Jordi Puxeu Vaqué prenia les regnes de la capital del Priorat en substitució de Torralba, amb el mateix compromís de mantenir l'acord de govern entre el PSC, el grup mixt i CiU. Una legislatura atípica, en diuen els seus protagonistes, que malgrat tot no ha afectat el “treball en comú”.

I quina serà la nova collita? Per a les eleccions municipals del maig, Puxeu ha decidit no encapçalar cap llista i el partit que governa el poble, el PSC, presenta com a alcaldable Maria Jesús Sánchez Soldevila, actualment regidora de Festes i Esports. I Independents per Falset recupera un veterà, Jaume Domènech. Ja va ser alcalde de Falset entre el 1995 i el 2007. En les eleccions d'aquell any, un pacte entre el PSC i CiU va portar Independents per Falset a l'oposició. Domènech es va quedar a la rereguarda fins al 2011, en què va anunciar que deixava la política i que ja no es tornaria a presentar. Però el cuquet devia anar per dins i ara –diu que perquè li han demanat– torna a ser alcaldable d'Independents per Falset, aliat amb Acord Municipal (la segona marca d'ERC). CiU també presentarà candidatura, tot i que encara no vol fer públic el cap de llista.

Maria J. Sànchez
PSC
Forma part de l'equip de govern de Falset. A mitja legislatura, després de renúncies d'altres regidors, va passar a assumir les regidories de Festes i Esports.
Jaume Domènech
Independents per Falset.
Va ser alcalde de Falset entre el 1995 i el 2007, quan un pacte PSC-CiU el va desbancar. El 2011 va deixar la política, però ara ha decidit tornar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona