Política

L'ANC i Òmnium valoren positivament la proposta de Junqueras però eviten pronunciar-se

Les dues entitats asseguren que de moment no es plantegen impulsar llistes electorals

Sánchez i Casals presenten els detalls de la mobilització de la Diada a la Meridiana de Barcelona

Els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, han celebrat aquest dijous la proposta que va fer ahir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, de fer una pas al costat si hi ha una llista unitària de la societat civil per al 27-S sense presència de partits polítics. Amb tot, han evitat pronunciar-se sobre el contingut de la proposta i han dit que ara per ara cap de les dues entitats està pensant en impulsar llistes electorals.

Els dos representants de les principals entitats sobiranistes han valorat positivament que Junqueras plantegi noves propostes al debat sobre una llista unitària per al 27S, però han explicat que no valoraran aquesta proposta o qualsevol altra en concret de moment. L'ANC i Òmnium han insistit que les dues organitzacions estan duent a terme processos interns per decidir quines postures adoptar davant de les eleccions del 27S.

Tant Sánchez com Casals han negat rotundament que la proposta feta pública per Junqueras hagi estat ideada per les entitats. “No hem fet cap proposta i estem expectants davant les propostes que hi ha”, ha assegurat la presidenta d'Òmnium. “Totes les medalles per a Junqueras”, ha afegit el líder de l'ANC.

“Valorem positivament el gest d'ERC de buscar espais de confluència que reforcin la idea plebiscitària”, ha opinat Sànchez. Això no obstant, ha aclarit que no entraran a “valorar la fórmula concreta” proposada per ERC.

També ha volgut deixar clar que la direcció de l'ANC esperarà que els seus socis es pronunciïn en la consulta interna abans de prendre una decisió. Si guanya el ‘sí' “el ventall de possibilitats serà molt ampli i segur que hi caben les propostes d'Artur Mas i la de Junqueras”, ha apuntat.

En la mateixa línia, Casals ha dit que els “alegra qualsevol moviment de qualsevol representant polític que vagi en el sentit de la màxima unitat possible”. La presidenta d'Òmnium, però, ha recordat que l'entitat està immersa en una reflexió interna al voltant de la proposta que fa dues setmanes els va llançar el president de la Generalitat. En aquest sentit, ha aplaudit que “els dos principals actors polítics de l'independentisme coincideixen en buscar espais de suma”. Pel que fa a les paraules de Junqueras, ha considerat que “de vegades, quan els polítics escolten els ciutadans modifiquen les seves opinions”.

Fins que arribi la resposta conjunta de les entitats sobiranistes a les múltiples propostes que han recollit de part dels partits, ANC i Òmnium seguiran treballant en les mobilitzacions previstes per aquest estiu i per a l'Onze de Setembre amb l'objectiu de conscienciar a més ciutadans de la importància de la independència. De fet, Casals ha subratllat que les entitats “no fan llistes ni es presenten a eleccions, sinó que treballen perquè el resultat del 27-S sigui un 'sí' rotund a favor de la independència”.

‘Via Lliure'

Tot i que la majoria de preguntes a Sánchez i Casals han acabat girant al voltant de les declaracions de Junquras, la roda premsa conjunta de l'ANC i Òmnium Cultural d'aquest dijous s'ha fet per presentar els detalls del que esperen que sigui “l'última Diada independentista”.

El president de l'Assemblea s'ha mostrat convençut que la mobilització del proper Onze de Setembre serà un “èxit” com ho han estat totes des del 2012 i com ho van ser les de 1976 i 1977 per encarar la transició a la democràcia. “L'èxit de la Diada serà determinant de cara a les eleccions del 27s”, ha assenyalat.

La mobilització de la Meridiana portarà el nom de Via Lliure per remarcar la voluntat del poble català d'aspirar a la “plena llibertat”. Es preveu omplir tota l'Avinguda des de l'inici de la ciutat fins al Parlament i es dividirà en 135 trams, un per cada escó de l'hemicicle català.

El color d'aquest 2015 canviarà respecte a les altres edicions de la Via Catalana. Enlloc del groc es passarà, primer al blanc i, després a un multicolor Arc de Sant Martí. La idea és omplir la Meridiana de persones vestides de blanc, simbolitzant un gran full en blanc en el què escriure com serà el nou país. Un punter a l'estil dels GPS dels cotxes indicarà el camí a seguir i s'anirà movent per la part central de l'Avinguda des de l'inici fins al Parc de la Ciutadella. A mesura que el punter avanci, el carril central també s'anirà omplint de gent i el blanc anirà canviant de color.

Un cop el punter arribi al Parlament, el color de l'Avinguda Meridiana ja no serà el blanc, sinó que s'haurà dividit en deu colors diferents que representaran deu eixos que hauran de ser protagonistes en el país que volen ajudar a construir des d'Òmnium i l'ANC.

“Equilibri Territorial, Diversitat, Solidaritat, Oberts al món, Sostenibilitat, Igualtat, Innovació, Regeneració Democràtica, Educació i Cultura, Benestar i Justícia Social”. Aquests són els deu eixos que quedaran representants amb deu colors diferents. Les inscripcions per formar part dels diferents trams s'obriran a meitat de juliol.

Durant tot l'estiu, l'ANC i Òmnium, a través de la plataforma Ara és l'Hora no aturaran la seva activitat i faran 10 actes centrals per defensar els 10 eixos fonamentals que volen posar en valor per a la construcció d'un nou estat. Aquest proper dissabte s'inicia la campanya a Tortosa per reivindicar l'Equilibri Territorial. La resta de temes seran protagonistes dels actes que tiondran lloc fins al 5 de setembre a Manresa, Vic, Lleida, Bolvir, Vendrell, Reus, el Gironès i la Selva, El Voló i Santa Coloma de Gramenet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona