Política

Es busca Carmena pel 27-S

ICV-Podem sondeja professionals compromeses amb els drets civils per liderar la coalició

Herrera reforçaria la llista al Congrés pensant en el canvi espanyol

Procés Constituent, a cavall d'ICV-Podem i la llista civil

La coalició d'ICV-EUiA i Podem busca un perfil polític i professional semblant al de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, per liderar la llista a la presidència de la Generalitat el 27-S. Carmena és una magistrada, cofundadora de Jutges per la Democràcia i activista antifranquista de 71 anys que va militar al PCE i que ha destacat en la defensa dels drets civils, socials i laborals. A atributs semblants caldria afegir-hi el perfil catalanista de la persona escollida.

La tria de la persona i la convocatòria d'un procés de primàries perquè la ratifiqui la majoria seran els darrers passos d'una coalició on cada partit ja està fent el seu propi procès intern. Podem va ser el primer a triar el seu cap de llista, Albano Dante Fachín. Procés Constituent va optar pel lideratge de la monja benedictina Teresa Forcades mentre que ICV ha triat el sindicalista Joan Coscubiela. Avui els ecosocialistes faran el recompte de suports a Coscubiela i als caps de llista de Girona, Lleida i Tarragona –Sara Vilà, Marc Vidal i Hortènsia Grau– com a resultat de la votació que s'ha dut a terme des del 3 de juliol. També avui tanquen les votacions sobre tots els membres de la llista els seus socis de Podem mentre que EUiA farà el procés el dia 16 de juliol, en què es votarà el suport a Joan Josep Nuet com a candidat, així com a la resta de membres de la llista. Aquell dia també es ratificarà l'acord de coalició amb Podem i Procés Constituent. Per la seva banda, avui Procés té previst ratificar l'acord de coalició però també debatrà la seva posició respecte de la llista civil independentista que impulsen l'ANC, Òmnium, CDC, ERC i la CUP. La líder de Procés, Teresa Forcades, no ha dubtat a inclinar-se per donar suport a la llista independentista si el caràcter exclusivament civil dels integrants –sense sigles de partits– permet visualitzar el 27-S com un referèndum independentista. En aquest sentit, Forcades proposaria que Procés donés suport a aquesta llista al 27-S però, en canvi, mantingués la coalició amb ICV-EUiA i Podem de cara a les eleccions espanyoles i a unes hipotètiques “eleccions constituents” futures a Catalunya.

Per la seva banda, ICV i EUiA ja estudien l'estratègia de cara a les eleccions espanyoles, en què Pablo Iglesias, el líder de Podem, serà el candidat a la Moncloa. El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que s'ha descartat com a candidat a la Generalitat, podria reforçar la llista al Congrés pensant en les possibilitats que la coalició sigui decisiva en un futur govern espanyol i en una reforma constitucional posterior. El diputat d'EUiA, Joan Mena, també podria abandonar el Parlament per fer el pas al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell