Política

Un líder veïnal de Barcelona, cap de llista de Sí que es Pot

El president de la FAVB, Lluís Rabell, encapçala la coalició d'ICV, Podem i EUiA per afrontar l'emergència social i nacional del país

Admet que va votar sí i sí el 9-N, i diu que ell sí que vol ser president del govern

La reproducció de la fórmula que va portar Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona amb vista a les eleccions del 27-S ja té cap de cartell: el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, serà el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot. ICV, Podem i EUiA han consensuat el seu nom com a candidat amb la voluntat de construir “una eina que vol remoure majories al Parlament de Catalunya”. El model de Barcelona no s'ha copiat de manera mimètica. Avui, Procés Constituent decidirà si s'afegeix o no a la proposta. Tot i això, ahir Rabell es mostrava confiat, durant la seva presentació pública, que el partit liderat per la monja Teresa Forcades acceptaria l'oferiment.

Rabell, que serà substituït a la FAVB per Anna Menéndez, va explicar que ha acceptat el repte amb un objectiu clar: donar resposta al moment d'excepcionalitat política que viu el país afrontant els dos principals reptes que hi ha plantejats. D'una banda, l'emergència social i, de l'altra, la nacional. Uns objectius, va dir, que fa que aquesta llista sigui diferent d'altres, que es presenten amb un únic punt, referint-se a la proposta independentista de Junts pel Sí, que engloba CDC, ERC i entitats sobiranistes. No va ser l'únic dard que va llançar als seus rivals. Va assegurar que ell sí que pretén ser president de la Generalitat, referint-se al fet que el cap de llista de Junts pel Sí és Raül Romeva i el presidenciable és Artur Mas.

Sobre qui formarà la llista, va insistir que fins la setmana entrant no es tancaran les posicions. Tot i això, sembla clar que Jessica Albiach (Podem), Joan Coscubiela (ICV) i Dante Fachin (Podem) estaran als primers llocs. També s'hi reserva una plaça per a Procés Constituent, en cas que accepti l'oferta.

Un doble sí pel 9-N

Sobre la qüestió nacional, el candidat va admetre que Catalunya Sí que es Pot aplega diferents sensibilitats unides “per un fet fonamental i decisiu: el 80% d'aquest país vol que la societat catalana es pugui pronunciar sobre el seu futur com a nació, tant federalistes com independentistes”. Per això, va assegurar, “aquest no és un debat entre independència sí o no, el que plantegem és un camí pel qual la societat pugui expressar la seva voluntat democràtica sigui quin sigui el seu resultat”. Tot i això, va admetre que en la consulta del 9-N ell va optar pel doble sí, i va demanar als responsables d'Òmnium i l'ANC que facin possible que la Diada sigui un acte transversal i obert a tothom, i no de suport a una llista –Junts pel Sí–. Va comprometre's a ser a la Meridiana l'Onze de Setembre si això és així.

LES FRASES DE LLUÍS RABELL

Jo em presento perquè aspiro a ser president de la Generalitat. No tots els candidats ho diuen així ni es postulen per presidir el govern
L'excepcionalitat ha fet que molta gent de la societat i els moviments socials haguem fet el pas per recuperar les institucions
En la jornada del 9-N vaig votar sí i sí perquè m'ho demanava el cos

L'economista Oriol Amat serà setè a Junts pel Sí

La llista conjunta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes es va configurant lentament. Ahir es va confirmar –com ja va avançar fa setmanes aquest diari– que el líder de Súmate, Eduardo Reyes, serà el número 6 i que el catedràtic de ciència econòmica i d'economia financera de la UPF Oriol Amat serà el setè de Junts pel Sí. Ahir, el cap de llista per Barcelona, Raül Romeva, va destacar el rigor acadèmic d'Amat i que “molta gent està sacrificant la seva vida personal i la seva zona de confort per poder sumar-se a aquest projecte col·lectiu”. Ahir també es va confirmar que el cantant Lluís Llach serà el cap de cartell a les comarques de Girona i que l'economista Germà Bel ho serà a les de Tarragona. Així, ja està clar qui seran els caps de llista de Junts pel Sí en tres de les quatre demarcacions catalanes. Només queda concretar el de la circumscripció de Lleida.

La CUP porta a primàries un equip amb Baños

El secretariat nacional de la CUP ha proposat un equip tancat amb el periodista i escriptor Antonio Baños com a cap de llista per Barcelona. El segueixen la professora universitària Anna Gabriel, l'economista Josep Manel Busqueta, l'activista Gabriela Sierra i l'historiador Albert Botran. Demà comença la votació per a l'elecció dels candidats de la CUP-Crida Constituent pel 27-S, en què més de 4.000 persones estan cridades a votar en una cinquantena de meses. El procés continuarà amb un sistema de votació telemàtica entre dijous i dissabte de la setmana vinent, quan es farà el recompte total de les votacions. A les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, qui participi en les primàries podrà triar les primeres cinc persones candidates corresponents a la seva llista, a més de donar la seva opinió sobre el cap de llista de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries