Política

CARME FORCADELL

NÚMERO 2 DE JUNTS PEL SÍ

“Com hem de seguir en un estat que ens amenaça?”

“El que va dir Morenés fa pensar, en qualsevol altre país d'Europa seria intolerable”

“L'economia productiva està a favor i l'especulativa, en contra”

“Només els del sí estarem en disposició de governar el 28-S”

E

ls altres partits diuen que la candidatura de Junts pel Sí està formada per homes de palla de Mas.
Se'm poden dir moltes coses, però “dona de palla” no gaire... Som persones independents que tenim clar que és més important el país que els interessos personals, i som a la llista perquè volem un país socialment just, econòmicament pròsper i net de corrupció. Això ens mou. Hem entès que ho hem de fer junts i tothom ha de deixar de banda interessos personals i de partit, i creiem que s'ha aconseguit.
El paper dels independents també és suavitzar tensions entre CDC i ERC?
De tensions no n'hi ha. Tothom té molt clar l'objectiu: guanyar el 27-S. Els que hi anem a títol individual sabem quin és el nostre paper, i que aquesta llista no és de partit. Hem de superar això, estem parlant d'interessos col·lectius.
Forcadell, Casals... No hi ha el risc de confondre l'ANC i Òmnium amb Junts pel Sí?
També hi ha el pare Manel, Lluís Llach, Germà Bel... Som una llista de persones que pensem diferent, juntes per aconseguir un objectiu comú. Tots representem sectors de la societat, i el nostre és aquest. Podria ser, però no es poden confondre. La llista és una cosa, i l'ANC i Òmnium, una altra.
La Junta Electoral al final no entén la Via Lliure com un acte electoral...
Cada any hem fet la Diada Nacional de Catalunya, seria absurd enguany no fer-la perquè hi ha eleccions. S'ha de deslligar una cosa de l'altra, tots els països tenen dret a commemorar la seva diada. La Diada és de tothom que creu en aquest país, no és de cap partit o candidatura.
Fa la pinta que serà una campanya de tots contra Junts pel Sí...
Sí, ja s'ha vist. Tots, però no només els d'aquí, també els partits espanyols i tot l'Estat. Ho hem de contrarestar en positiu. No busquem ni volem la confrontació perquè no anem contra ningú, sinó que volem el millor per a Catalunya i totes les persones que hi viuen. Hem d'explicar les nostres propostes, què farem i com, per donar seguretat, no hi ha d'haver cap incertesa. Hem d'explicar que tot està previst i que estem preparats per fer-ho.
Les enquestes us situen a prop de la majoria... I si no s'hi arriba?
No tinc cap dubte que hi arribarem, però no ens podem confiar. Les enquestes no me les crec, d'entrada. Hem de treballar per treure el màxim de vots. Ens queden setze dies d'infart, estem vivint un setembre molt intens, mai més en viurem cap així, perquè no ho resistiríem...
No caldria després un referèndum si no s'arriba al 50% dels vots?
El referèndum ja el volíem fer, i els mateixos que el van impedir ara ens diuen que hem de guanyar en escons i en vots, però no hi caurem, perquè sempre voldran més. Si traiem el 50%, més un dirien que cal una majoria qualificada, i llavors que cal un referèndum... Aspirem a guanyar en escons i en vots, però ens han obligat a jugar el seu joc, que són unes eleccions, i aquí la majoria són escons. També hem de parlar de qui estarà en disposició de governar, i només hi estarem els del sí, perquè el no és ingovernable. Ara farem democràcia el dia 27, obrirem un procés constituent i d'aquí a divuit mesos hi haurà unes altres eleccions, i després votarem la Constitució, i allò sí que serà una persona, un vot. Per tant, el referèndum ja es farà d'una manera o una altra. És un procés que ha començat i que acabarà a les urnes, i Déu n'hi do les votacions que farem i si n'estarà, de ratificat.
Junts pel Sí està preparat per desobeir?
Per descomptat; més que desobeir, obeirem la legislació catalana. Assegurarem que no hi ha cap buit legal, i continuarem obeint la legislació espanyola i internacional fins que tinguem la catalana. És com s'han fet tots els processos a tot arreu. Molta gent es pensa que el 28-S serem independents; doncs no. Quan estiguem preparats ja farem la desconnexió.
S'ha dit que no teníeu programa, i en teniu amb un alt contingut social...
Quan vam presentar la candidatura al Museu d'Història ja vam explicar dotze punts d'alt contingut social, i el programa s'ha fet desenvolupant-los. Allà hi havia diverses persones que els vam redactar, i hi estem d'acord. Aquest no és el programa de CDC, d'ERC o dels independents, és de tots, i està consensuat.
El ministre Morenés ha amenaçat entre línies amb una actuació armada...
És una demostració de la poca qualitat democràtica del govern espanyol, em fa pensar que som al segle XIX. Com es pot amenaçar així un procés absolutament democràtic, pacífic, fet per la majoria? Això només pot passar a l'Estat espanyol, en qualsevol altre país d'Europa seria intolerable. No es pot permetre, perquè posa en dubte l'estat de dret i s'ha de denunciar. Fa pensar, en l'àmbit europeu són declaracions molt greus, cap ministre de cap país democràtic s'atreviria a fer-les.
De fet vostè sempre ha dit que els millors aliats per al procés són a Madrid...
Sí, i és veritat. Ens continuen ajudant, perquè com hauríem de formar part d'un estat que ens amenaça? Que està amenaçant amb un exèrcit, que paguem nosaltres, els seus ciutadans? Això és inconcebible, és clar que són aliats nostres, ningú vol formar part d'un estat així.
Vostè va identificar el no amb Aznar...
Està provat. Què ens va dir el Felipe González? Qui hi va estar del tot d'acord? L'Aznar i el govern espanyol, oi? El no s'identifica amb tot això, és la realitat.
També han sortit els grans empresaris...
Sí, els del pont aeri i els que fan negocis amb l'Estat. Però no oblidem la Cecot, les pimes... Els empresaris que s'hi juguen el seu esforç, els seus diners i el seu patrimoni estan a favor del procés; els que fan negocis amb els diners de tots, hi estan en contra. L'economia productiva hi està a favor i l'especulativa, en contra.
Duran i Lleida insisteix que Catalunya independent quedaria fora d'Europa...
Què vols que digui? Ell està contra el procés i farà tot el possible perquè no ens en sortim... Tothom sap que Catalunya no en quedarà fora, perquè ja som ciutadans europeus, i serem contribuents nets. Què faran? Qui farà fora un país així? Tenim 6.000 multinacionals que seran les primeres interessades que Catalunya continuï dins. Hi ha el principi de legalitat i el democràtic, que és el que sempre ha guanyat i ha prevalgut dins d'Europa.Europa és molt pragmàtica i el més pràctic és que Catalunya hi continuï perquè va bé a tothom, fins i tot als espanyols. Ho utilitzen perquè saben que preocupa molt els catalans, i saben que pot fer que s'ho pensin, però saben que no és veritat. És absurd, una altra manera de fer por.
El cas Teyco, amb els escorcolls a CDC, com l'interpreta? Ha generat tensions?
Tenim clar que hem de fer net de corrupció, i el procés ha estat positiu perquè ha fet sortir molts casos. Però això no treu que aquell escorcoll fet aquell dia pretenia aigualir la festa dels candidats. Es va fer amb una clara intencionalitat. D'aquí al 27-S crec que passaran més coses així, perquè l'Estat utilitzarà totes les seves eines i els seus recursos contra el procés. Estem contra aquesta utilització mediàtica, però la transparència ha de ser total i s'ha de respondre a tots els casos. I cada partit ha d'assumir la seva responsabilitat. El president Mas ja va sortir i ho va explicar.
Hi ha eleccions estatals al desembre. Cal mantenir l'aliança de Junts pel Sí?
L'aliança es fa perquè aquestes eleccions són el referèndum que no ens van deixar celebrar. Això és el que ha fet que ens hi presentéssim de manera excepcional. Per a les estatals s'ha de parlar i s'ha de decidir la millor manera, però són molt diferents i s'ha de separar una cosa de l'altra.
I si després ofereixen un referèndum?
Sóc grandeta per creure en els contes de fades i els Reis Mags. L'únic partit espanyol que creu en el dret a l'autodeterminació és Izquierda Unida, i no sé si està en disposició de guanyar. A Pablo Iglesias li he sentit dir això i el contrari; quan estigui escrit al programa, parlem-ne, tot i que segons les enquestes la correlació de forces no canviarà. El futur de Catalunya s'ha de posar en mans dels ciutadans de Catalunya, no en mans del que faci l'Estat i de la seva correlació de forces.Junts pel Sí posem el futur de Catalunya en mans dels ciutadans de Catalunya. Els altres partits el posen en mans de l'Estat espanyol.
Catalunya Sí que es Pot és un adversari o un potencial aliat?
Tenim els mateixos objectius, però ells no sé com els duran a terme. És una fal·làcia pensar que tot el que diuen es podrà fer dins l'Estat, és impossible. Sense les eines i els recursos no ho podran fer. Per tant, crec que podem arribar a acords.
La sorprèn que el discurs d'Unió o del PSC hagi reculat en termes nacionals?
Unió s'entén perquè ha de buscar el seu espai electoral, que és clar que és en el marc del conservadorisme i l'unionisme, i s'ha radicalitzat més. En el cas socialista ha passat el mateix perquè han vist que una part dels vots se n'ha anat a C's, i els volen conservar.

L'activista de la societat civil

Carme Forcadell i Lluís (Xerta, 1956) presenta una àmplia targeta de visita com a activista per la llengua i la cultura, però no va saltar a la primera línia mediàtica fins fa tres anys i mig, quan la van triar presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana. La seva figura es va fer gran a mesura que l'entitat es consolidava com a referència de la societat civil sobiranista, però ho va haver de deixar al maig per estatuts. Precisament, una de les persones a qui va sondejar per al relleu era Raül Romeva, que ho va refusar. “Millor que vagi com a cap de llista, perquè les dues coses no podrien ser”, rememora ella ara, ja com a número 2 de Junts pel Sí.

Forcadell, en tot cas, admet que el full de ruta de l'ANC no preveia la fórmula actual de dues llistes independentistes el 27-S, sinó una d'unitària amb la CUP que al final no va poder ser, tot i que hi veu complicitats. De fet, creu que “no cal cap acord previ, coincidim en l'objectiu de la ruptura, i no tinc cap dubte que s'hi sumarà, i fins i tot més partits”. I és que Junts pel Sí està obert a col·laborar “absolutament amb tothom”. “El 28-S continuarem construint aquest país entre tots, tindrem punts d'unió i la majoria ens acabarem trobant”, confia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid