Política

Unió queda fora i obre un temps de futur incert

Duran i Lleida assumeix tota la responsabilitat, garanteix que UDC concorrerà a les generals i posa el seu càrrec a disposició de la militància

Assegura que el partit “continua i continuarà”

Eren les primeres eleccions al Parlament en què UDC concorria en solitari, després de 37 anys de matrimoni amb CDC. Això i el caràcter excepcional i inèdit d'aquestes eleccions feia bastant imprevisible el resultat del partit democristià, que, sense sort, ha volgut abanderar el catalanisme de centre. La llista de Ramon Espadaler s'havia fixat com a objectiu el grup propi al Parlament; és a dir, entrar-hi amb cinc diputats. La majoria d'enquestes el situaven fora de la cambra i, malgrat que Espadaler sempre va dir que farien saltar “la sorpresa”, la formació va rebre un dur revés: quedar fora del Parlament. Unió va obtenir poc més de cent mil vots, insuficient per aconseguir ni un diputat. Amb això, el president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va sortir a pit descobert, assumint “la derrota” i tota la responsabilitat en el mal resultat.

“Crec que hem fet una bona campanya, no ens penedim de res, tornaríem a fer exactament el mateix, però crec que d'espai [del catalanisme moderat] n'hi ha”, va afirmar Duran i Lleida. “Quan les coses no van bé, el seu màxim dirigent ho ha de reconèixer”, va precisar; i per això va anunciar que posava el càrrec a disposició del consell nacional, la militància del partit, que se celebrarà el 17 d'octubre. Tot i que no ho va plantejar com una dimissió sinó més com un donar explicacions “per obligació moral”, el líder democristià va garantir que el partit concorrerà en les eleccions generals. Si ho farà ell o no com a candidat, tampoc ho va aclarir.

Bona part del discurs de Duran i Lleida es va encaminar a deixar clar que Unió continua ben viva i a donar confiança a la militància, a qui es va adreçar després de la roda de premsa, assegurant-li que en les generals traurien escó. A la militància, li va dir per què creia que traurien escó en les generals: “Perquè alguns hauran de governar i ser coherents, i m'agradarà veure si estan tan junts.” Encara en la roda de premsa, va etzibar: “Els resultats d'avui s'han de pair, els ha de pair tothom, els que hem perdut i els que han guanyat, que potser tindran més problemes que nosaltres.” També va dir que el caràcter plebiscitari, d'extrems, els havia perjudicat, cosa que va repetir el candidat, Ramon Espadaler, a qui Duran va defensar a capa i espasa.

“Unió no dimitirà de les seves idees, el temps de la política del matís tornarà i Unió serà aquí per fer-la”, va subratllar un Espadaler amb rostre cansat però no encara vençut per l'abatiment. “Ens han faltat unes dècimes, en les pròximes generals serem aquí. No s'acaba la vida aquí.” En aquest sentit, va assegurar que Unió farà sentir la seva veu “fora del Parlament” i va descartar pactes amb altres formacions. “El matís ha estat la gran víctima d'aquestes eleccions, hi ha un espai per al nacionalisme no rupturista, i aquesta és una oportunitat d'or per fer-nos forts”, va puntualitzar. Espadaler i Duran i Lleida van comparèixer passades les onze de la nit quan l'escrutini ja era molt clar. Avui Unió
analitzarà els resultats
en el seu comitè de govern.

LES FRASES

L'única manera de fer política és el diàleg i el temps del diàleg tornarà
Ramon Espadaler
Candidat d'UDC al parlament
Tot i no tenir representació parlamentària, Unió continua i continuarà
Alguns hauran de governar i ser coherents, i m'agradarà veure si estan tan junts”
Josep A. Duran i Lleida
president comitè govern unió


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona