Política

Àustria i Eslovènia alcen tanques sense barrar del tot el pas

Més límits a l'entrada de refugiats pels Balcans arran dels atacs a París

Macedònia barrarà la frontera amb Grècia

Arran dels atemptats de París de divendres, els estats que formen part de la ruta de refugiats pels Balcans per entrar a la Unió Europea (UE) han endurit els controls a les seves fronteres. Àustria i Eslovènia ja van començar la setmana passada a aixecar tanques metàl·liques a les fronteres per evitar l'entrada il·legal de refugiats. Alguns mitjans locals van especular que aquests dos estats podrien fins i tot tancar per complet les fronteres, però els governs van descartar ahir aquesta possibilitat.

Amb l'aixecament de tanques frontereres, Àustria i Eslovènia volen limitar l'entrada a 2.000 refugiats diaris i verificar la identitat de cadascun dels immigrants. Les veïnes Croàcia i Sèrbia ja han manifestat preocupació per aquesta mesura. Consideren que els podria provocar un col·lapse de refugiats dins el seu territori, ja que el nombre d'immigrants que entra als seus països diàriament a vegades supera les 4.000 persones.

Després dels atemptats de París, Macedònia també ha anunciat la seva intenció d'aixecar una tanca metàl·lica en la frontera amb Grècia per evitar una entrada descontrolada de refugiats. De moment, ha netejat la zona on s'aixecaria la tanca, que podria ser col·locada en un termini de vuit hores en cas de necessitat, segons fonts governamentals macedònies.

Àustria, Eslovènia i Macedònia, doncs, segueixen l'exemple d'Hongria, que va ser el primer estat europeu que va aixecar un mur en les seves fronteres per evitar l'entrada de refugiats del Pròxim Orient. Hongria va tancar per complet les fronteres amb Sèrbia el 15 de setembre i, un mes després, va barrar el pas per la seva frontera amb Croàcia. Des d'aleshores, milers d'immigrants del Pròxim Orient passen cada dia pels Balcans, provinents de Turquia, en direcció a Àustria per després poder demanar asil en algun estat de la UE.

El cap de setmana passat, el Ministeri de l'Interior serbi va anunciar que un dels autors dels atemptats de París s'hauria registrat a la frontera sèrbia el 7 d'octubre passat, fent-se passar per un immigrant sirià que fugia de la guerra al seu país. Fonts policials dels països veïns van confirmar que el terrorista hauria passat per Grècia, Macedònia, Sèrbia, Croàcia i Àustria abans d'arribar a França, sense despertar cap tipus de sospita entre les autoritats fronteres.

Els refugiats del Pròxim Orient que ahir feien estada a Belgrad estaven preocupats perquè els atacs de París els podrien dificultar encara més l'entrada a la Unió. “Temem que ara tanquin les fronteres, però ara ja no ens fa por el terror. Qualsevol poble de Síria és pitjor que París. No tenim gaire res a perdre”, va explicar ahir al diari digital BIRN un sirià de 17 anys, que, amb tota probabilitat, avui ja estarà de camí cap a la frontera amb Croàcia.

LA XIFRA

416.000
refugiats
del Pròxim Orient han passat aquest 2015 per Sèrbia en el camí cap a la Unió Europea, diu l'ONU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs hauria contestat a la proposta de Biden, segons Qatar i Egipte

barcelona
judicial

Nova topada en perspectiva entre fiscals per l’amnistia

barcelona
Guerra a Gaza

Israel conclou les operacions al centre de la Franja

Barcelona
estats units

El fill de Biden és declarat culpable dels càrrecs per possessió d’armes

barcelona
Estat Francès

El líder dels Republicans, Éric Ciotti, proposa una coalició amb la ultradreta de Marine Le Pen

Barcelona
eleccions europees

Bèlgica podria donar la sorpresa i formar govern ràpidament

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma al Bundestag que no pot haver-hi pau amb una Ucraïna dividida

barcelona
eleccions europees

Orbán vol unir els grups d’extrema dreta per ser la segona força a l’Eurocambra

barcelona

En perill l’acord de govern per les al·legacions de Junts al projecte del Passeig

PALAMÓS