Política

Alerta a Hannover per por d'atacs en l'Alemanya-Holanda

La policia alemanya tenia “indicis concrets que algú volia detonar un explosiu a l'estadi”

El govern belga sospita que el fugitiu més buscat d'Europa, Salah Abdeslam, volia atemptar contra l'amistós amb la selecció espanyola

Desbordada, a la caça de Salah Abdeslam, Bèlgica s'adona ara que és el viver del gihadisme a Europa. I ahir va treure al carrer 520 militars per intentar capturar el vuitè gihadista de París, després que els serveis secrets belgues tinguin indicis sòlids que és un suïcida com el seu germà Ibrahim i que prepara un atemptat imminent. Fins i tot s'especula que Salah Abdeslam, exmecànic dels tramvies de Brussel·les, podria haver intentat atacar l'estadi rei Balduí, on les seleccions de futbol d'Espanya i de Bèlgica havien de jugar un partit amistós que va haver de ser anul·lat.

També l'Alemanya-Holanda, a l'estadi HDI-Arena de Hannover, va ser cancel·lat ahir a última hora i els agents el van desallotjar per motius de seguretat. Segons el diari Kreiszeitung i la televisió Deutsche Welle, la policia va trobar una furgoneta bomba, plena d'explosius, camuflada com a ambulància i aparcada a prop de l'estadi, on s'esperaven 30.000 espectadors i, fins i tot, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i alguns dels seus ministres. “Tenim indicis concrets que algú volia detonar un explosiu dins l'estadi”, va informar el cap
de la policia de Hannover, Volker Kluwe.

Dos dels detinguts a Molenbeek, suburbi que s'ha convertit en una mena de pis franc d'Estat Islàmic al cor de la UE, haurien donat suport logístic a la massacre de París. Hamza Attou i Mohamed Amri haurien ajudat Abdeslam a fugir de la capital francesa després dels atemptats: el van recollir dissabte a la matinada, en cotxe, i el van dur fins a l'estadi, a prop de l'Atomium, als afores de Brussel·les, on se'l va veure. A casa seva, la policia belga ha trobat nitrat d'amoni, un fertilitzant que es pot fer servir per fabricar explosius, però que els detinguts al·leguen que utilitzaven per a les plantes del jardí. El problema és que durant l'escorcoll els agents també van descobrir munició per a fusells kalàixnikov (res a veure amb la jardineria).

Al fugitiu més buscat d'Europa, la policia se l'ha trobat ja almenys dues vegades: dissabte passat a la matinada el van aturar en un control de policia, a la frontera francobelga, però els agents no el van considerar sospitós i el van deixar escapar (no estava encara fitxat ni hi havia cap mandat d'arrest internacional). També al setembre li van demanar els papers a la frontera entre Alemanya i Àustria, va explicar als agents que marxava uns dies de vacances i el van deixar passar. La radiotelevisió pública belga francòfona informava ahir al vespre que la policia perseguia un cotxe sospitós que havia evitat un control a la frontera entre França i Bèlgica, a la localitat de Quievrain, que és on precisament els germans Abdeslam tenien fins fa poc una empresa.

El tercer germà Abdeslam, Mohamed, que treballa a l'Ajuntament de Molenbeek, li va demanar ahir que s'entregui. La policia també l'havia detingut però el va acabar deixant en llibertat, perquè té una coartada (en el moment dels atemptats era a Lieja, a Bèlgica). “No sabem on és, ni si té por, ni si menja, el millor seria que s'entregués perquè pugui donar la seva versió dels fets a la policia”, va admetre Mohamed, en declaracions a la televisió francesa BFM. Assegura que la família està “commoguda pel que va passar a París”, que “condemna formalment tota forma de violència”, no sabia res dels atemptats i defensa la “presumpció d'innocència” per al seu germà.

Bèlgica és el país europeu que, proporcionalment, més gihadistes té a Síria i l'Iraq lluitant en les files d'Estat Islàmic: 475 belgues han fet el viatge (és a dir, 43 per cada milió d'habitants). I 129 ja han tornat a casa i podrien cometre atemptats, el que converteix el plat pays en una bomba de rellotgeria. Bèlgica és també el quart estat membre de la Unió Europea amb més detencions per motius terroristes (72 el 2014) i el segon per terrorisme islamista, només després de França.

LES XIFRES

475
belgues
han viatjat a Síria i l'Iraq a combatre amb Estat Islàmic i 129 han tornat a casa i poden cometre atemptats.
520
militars
ha tret als carrers l'exèrcit belga per capturar Salah Abdeslam, que prepara un atemptat imminent.
30.000
espectadors
s'esperaven a l'estadi HDI-Arena de Hannover, inclosa la cancellera i alguns dels seus ministres.

Radicals conductors d'autobusos per la ‘banlieue'

El kamikaze Samy Amimour va treballar durant 15 mesos a la RATP, l'empresa de transports pública de l'àrea metropolitana de París. La dada passaria com una simple anècdota si no fos perquè, segons va explicar ahir el diari Le Parisien, la companyia estatal viu darrerament una multiplicació dels incidents lligats a la religió. Segons el sindicalista Christophe Salmon, “s'ha deixat instal·lar un sistema on alguns agents es neguen a saludar les dones, arriben tard perquè estaven resant, o resen durant la jornada laboral”. El diari anava encara més enllà en la seva informació, en assegurar que a la companyia hi hauria nombrosos casos d'empleats que es trobaven entre els 10.500 fitxats per radicalització religiosa pels serveis d'intel·ligència francesos. Segons Le Parisien, l'empresa va contractar xofers de barris amb alta delinqüència per assegurar-se que els autobusos no fossin assaltats quan hi havien de fer un trajecte, sobretot al nord de París, a Seine-Saint-Denis, el departament més pobre de França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA