Torrelles arriba al col·lapse econòmic, que l'obligarà a apujar els impostos

L'Ajuntament ja supera el 120% d'endeutament i CiU i el PSC s'acusen de ser-ne els responsables

El govern municipal de Torrelles de Foix, CiU i el regidor trànsfuga del PP i ara al grup mixt, Jordi Fanné, van aprovar fa uns quinze dies amb el suport d'ERC i el vot en contra del PSC –els dos a l'oposició– la concertació d'un crèdit de 300.000 euros. El crèdit era per pagar la sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Ajuntament des del maig passat a pagar a l'empresa Proinosa els desviaments de les obres de la urbanització de la Plana de les Torres, unes obres que van fer elevar fins al 18% el preu amb què es va pressupostar inicialment. La concertació d'aquest crèdit ha situat el municipi en una situació perillosa ja que fins aleshores les arques municipals ja acumulaven un 120,52% d'endeutament. La dada, extreta de l'informe del pla de sanejament fet per la Diputació i aprovat al juliol, recomanava que no es demanessin més crèdits i es fes un estalvi anual de 400.000 euros a l'any per poder sortir de la situació. La dada s'ha conegut ara quan es comença a parlar de les ordenances fiscals de l'any que ve. L'alcalde va explicar ahir que l'únic que hi ha segur és que els impostos s'hauran d'apujar perquè així ho marca el pla de sanejament, amb la qual cosa el municipi de Torrelles serà un dels pocs de la comarca governats per CiU que apugi els impostos ja que la federació nacionalista ha recomanat als seus governs municipals que congelin els impostos per poder ajudar les famílies a fer front a la crisi.

Se sap que s'hauran d'apujar els impostos però no quan s'aprovarà el pressupost de l'any que ve. El govern local, que està en minoria, ni tan sols ha pogut aprovar els pressupostos d'aquest any. La proposta que es va presentar en el darrer ple per segon cop després que ERC va demanar negociar esmenes, fa un parell de mesos, va ser rebutjada per tota l'oposició. El pressupost de 2,9 milions d'euros no va prosperar després que el cap d'ERC, Pere Civill, va denunciar l'«immobilisme de l'alcalde».

El cap del PSC, Antoni Villanueva, que ha estat aquests dies qui ha denunciat l'estat de l'endeutament municipal, ha recordat que «amb el PSC l'endeutament era del 40%» i ha afegit una sèrie d'acusacions com ara que «el govern té 245.000 euros pendents de factures sense pagar, utilitza crèdits per pagar despesa corrent, duplica projectes que ja estaven fets, ha apujat el sou dels membres del govern i ha demostrat que no saben gestionar l'Ajuntament». L'alcalde, Erasme Torrents, va respondre ahir a les acusacions explicant per a què s'utilitzaran els diners dels 300.000 euros i assegurant que «si l'Ajuntament ha concertat tants crèdits és per pagar tots els deutes que tenia el PSC, perquè el govern de Villanueva no pagava». Les acusacions mútues han estat qualificades per les dues parts com a «estratègies per desqualificar» els dos partits.

Recomanen l'hàbit d'escombrar

L'efecte de l'estat de les finances municipals ja s'ha fet sentir en els serveis que dóna l'Ajuntament. El primer que n'ha patit els efectes és la neteja al municipi, que s'ha reduït. Si abans el servei de neteja es feia una vegada cada quinze dies ara el servei es fa cada mes. La mesura, que s'inclou dins del projecte per estalviar despeses «per poder assumir el pla de sanejament», segons explica Torrents, ha aixecat comentaris de diversos veïns. El que més s'ha comentat al poble no és l'anunci que l'alcalde va fer a través d'una notificació pública sinó els comentaris que va afegir-hi al final en què recomanava als veïns que si veien que el seu carrer no era prou net hi col·laboressin escombrant el portal de casa. Torrents deia que s'han tret de context els seus comentaris i que els crítics només s'han fixat en la darrera part de la carta. «L'hàbit d'escombrar el portal està arrelat entre molta gent del poble», deia ahir.

«L'actitud dels polítics perjudica la convivència»

L'Associació Cultural de les Arts Plàstiques i Artesania de Torrelles de Foix, una entitat que promou cursets, xerrades i que participa activament en la festa major del poble, s'ha convertit en el primer col·lectiu que mostra de manera pública el seu «desencís per l'estat de crispació que es viu al poble». Fa uns quinze dies, el col·lectiu va entregar una carta a tots els partits en què s'afirmava que el poble està decebut amb els polítics i s'apuntava que «la seva actitud perjudica la convivència al municipi». Irene Gelpí, secretària de l'associació, explica que la carta es va entregar amb 74 signatures del municipi que es van recollir «en només una setmana». Gelpí explicava fa dies que la iniciativa es va prendre després de veure l'estat de crispació que hi ha al poble a causa de la vida política. Gelpí explica que s'ha trobat diversos veïns que prefereixen dir que són de Vilafranca abans que reconèixer que són veïns de Torrelles perquè els fa vergonya dir-ho». Gelpí creu que els polítics del seu municipi, «com passa també en altres fòrums nacionals, es dediquen més a criticar-se que no pas a treballar pel poble i que la divisió es pot notar en el moment de fer qualsevol activitat social o familiar al poble».

La iniciativa de l'entitat ha tingut poc efecte entre els caps dels dos principals partits del municipi. El cap del PSC, Antoni Villanueva, va relativitzar la carta i el suport que ha tingut al poble perquè «van signar 74 dels prop de 2.800 habitants que hi ha» i l'alcalde de Torrelles de Foix, el convergent Erasme Torrents, va revelar que «el primer a signar el manifest va ser Francesc Miralles». Miralles va protagonitzar una de les mocions de censura més sonades de tot Catalunya, quan va abandonar CiU i es va passar al grup mixt per fer una moció de censura al costat del socialista Antonio Villanueva, que va provocar aldarulls fins al punt d'obligar la Guàrdia Civil a protegir Miralles a l'hora de sortir de l'ajuntament. Poc temps després es va descobrir un complot per matar Miralles i un jutge d'Igualada va imputar Erasme Torrents en el cas. Encara no s'ha pogut demostrar la presumpta vinculació que van imputar a l'ara alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona