Política

Sánchez: “Ofereixo un govern per a tots aquells que volen el canvi”

El líder del PSOE assegura que “el clar mandat del 20-D” va ser “abandonar la política del PP”, tot i que allarga la mà als populars en els grans pactes d'Estat com “la integritat territorial”

Defensa que ”la pitjor de les mesures de l'acord amb Ciutadans és millor que mantenir Rajoy”

Assegura que el govern d'esquerres no era possible perquè “no suma”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha posat el focus del seu discurs en el primer ple d'investidura al Congrés dels Diputats en el “canvi”, paraula que ha repetit desenes de vegades. “Ofereixo un govern per a tots aquells que volen el canvi”, un canvi de govern, de forma de governar, de funcionament de la vida política. I el canvi s'aconsegueix a través del diàleg i l'acord, tres conceptes que també ha reiterat diverses vegades durant la seva intervenció, tot rebutjant “les imposicions” i “els xantatges” que paralitzen un possible pacte, en clara referència a Podem i la resta de partits d'esquerres. “Necessitem cedir per sumar, entendre'ns i sobretot il·lusionar-nos pel canvi”, ha defensat.

Posar-se en marxa

El líder socialista assegura que “el clar mandat del 20-D” va ser “abandonar la política del PP”. “O ens quedem parats o ens posem en marxa”, ha defensat tot remarcant que només hi ha aquestes dues possibilitats: o arribar a un acord per a un govern del canvi o quedar-se amb l'actual govern del PP. Per Sánchez, enrocar-se en les posicions de cada formació “equival a que no passi res”, i en canvi un acord implicaria que “algunes etapes del canvi es poden fer a velocitat de vertigen”. “ Necessitem avançar, i en tot el que estem d'acord ho podem dur a terme d'immediat”, ha dit, mentre que “en tot el que discrepem, sortim per on estem i avancem a la velocitat que sigui possible, però avancem”.

Allarga la mà al PP per la “integritat territorial”

El líder del PSOE ha reiterat el seu no a Mariano Rajoy: “Amb el senyor Rajoy i les seves polítiques no podem pactar”. I ha avançat que cal arribar a acords per aconseguir el que la majoria dels ciutadans i del Congrés volen, entre altres coses, derogar la Lomqe. Amb tot, ha assegurat que “allargarà la mà” al PP per tractar sobre pactes d'Estat, com la lluita antiterrorista, la integritat territorial, la reconstrucció del pacte de Toledo i “un pacte educatiu que posi fi a la Lomqe”.

L'esquerra no suma

“Defenso un govern del bé comú, basat en la humilitat i l'ambició d'aconseguir un acord majoritari pel canvi”, ha defensat, tot afirmant que un govern d'esquerres no és possible. “No hi ha una majoria per a fer un govern d'esquerres. No suma”, ha afirmat reiterant la seva voluntat d'arribar a acords a través del diàleg i reiterant en diverses ocasions que els socialistes no tenen “línies vermelles”.

Ara mateix, ha afirmat, “no hi ha una suma possible només amb partits de la mateixa ideologia” i que els partits estan “obligats a barrejar-se i fer mestissatge ideològic”. En aquest sentit, ha remarcat que qui sí té majoria al Congrés són “les forces del canvi”, referint-se al PSOE, C's, Podem, EU i Compromís. Són, segons el socialista, “diferents partits amb un amplíssim marge de possible entesa, i amb evidents aspectes en els quals hi ha significatius desacords”. “Així per què no fem un govern que faci efectiu el que ens uneix a la majoria dels 350 aquí presents? Per què no ens unim per fer un govern del canvi? Per què no ens posem d'acord per aprovar quantes normes siguin possibles per resoldre els problemes més apressants dels espanyols? Per què no votem junts a favor de tot en el que estem d'acord? On està el problema? Suposo que hi haurà qui plantegi que la dificultat no està en el que ens uneix, encara que sigui molt, sinó en el que ens separa”, ha sentenciat.

L'acord amb Ciutadans

De la mateixa manera, Sánchez ha agraït públicament a Albert Rivera i als seus militants la “valentia” pel pacte arribat amb Ciutadans, que ha qualificat com a “indispensable principi per a la solució”. “És la prova que dos grups polítics diferents poden trobar punts d'enteniment” i ha volgut deixar clar que el PSOE no està d'acord amb el programa electoral de Ciutadans ni a l'inrevés. Però ha volgut remarcat que aquests dos grups han aconseguit 200 punts o mesures “amb territori compartit”. “Fins i tot la pitjor de les mesures de l'acord entre PSOE i Ciutadans és millor que mantenir Rajoy al poder”.

Sobre Catalunya

La referència a Catalunya l'ha deixada gairebé per al final i just abans de parlar de la reforma de la Constitució. l líder del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès amb 5 dels 23 punts que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va plantejar a Mariano Rajoy el juliol del 2014. Es tracta del finançament suficient de la llei de dependència, l'increment del pressupost per a polítiques actives de treball, derogar la reforma local, paralitzar la LOMCE i recuperar els fons per al programa de desenvolupament rural. En la seva intervenció davant el Congrés com a candidat a la presidència del govern espanyol, Sánchez ha ofert a Catalunya activar les comissió bilaterals, tot recordant que la comissió Estat-Generalitat no es reuneix des del juliol del 2011. “Vull ajudar a una nova entesa entre catalans, i entre aquests i la resta de compatriotes espanyols. Parlo de bastir ponts i tornar a sentir-nos tots part d'aquest projecte comú que és Espanya”, ha exclamat.

“Estimem i respectem la societat catalana, la seva llengua, la seva cultura, les seves singularitats. Per això ens dol constatar la realitat que de res serveix negar: part d'aquesta societat ha desconnectat amb el nostre projecte comú que hem construït junts, els catalans i la resta d'espanyols”, ha afegit per després emfatitzar els llaços que uneixen els ciutadans de Catalunya i de la resta de l'Estat. “Ens uneixen les biografies, mestisses, barrejades; ens uneix la vida, aquesta vida que compartim amb familiars, amb amics, amb socis i amb companys d'oficina”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona