Política

Colau vol repetir la fórmula electoral d'En Comú Podem

L'alcaldessa proposa afinar el model perquè en cas que hi hagi nous comicis no es pugui impedir tenir grup propi als catalans

Torna a defensar el referèndum i acusa el PSOE d'immobilisme

Si una cosa funciona, s'ha de repetir i, si pot ser, millorar-la. Aquesta és la tesi que va defensar ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en favor de tornar a explorar la via d'En Comú Podem en el cas que el 26 de juny es repeteixin les eleccions espanyoles. “S'ha de seguir per aquest camí”, insistia. Precisava, però, que s'hauria d'intentar “afinar” la fórmula jurídica per tal que en una segona ocasió fos “més difícil” que el Congrés rebutgés que els diputats catalans puguin tenir grup propi.

Colau va fer aquestes declaracions ahir a Madrid en presència de la cúpula de Podem, encapçalada per Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, així com davant de diversos representants d'En Comú com ara Xavier Domènech. Per la dirigent municipal, si bé encara no n'han parlat amb la direcció de Podem, l'experiència parlamentària des del 20-D ha ratificat la confluència del projecte dels catalans amb el del partit morat i, en aquest sentit, apel·lava a revalidar la fórmula si fos necessari, una constatació que ben segur que ha alleujat la cúpula d'Iglesias ateses les dificultats que podria tenir per repetir l'experiment al País Valencià i a Galícia.

En tot cas, Colau no amagava que veu l'horitzó d'unes noves eleccions espanyoles com el més factible, i assegurava que no cal tenir por d'aquest escenari: “No allarguem més aquesta agonia.” “Aquesta partida ja no dóna més de si”, va arribar a dir, al·ludint al cansament que comença a aflorar entre els ciutadans.

L'alcaldessa de la capital catalana era la convidada en una conferència col·loqui, organitzada per Europa Press, durant la qual no es va estar de lamentar que, a hores d'ara, no hagi estat possible impulsar
un govern de canvi constituït només per forces d'esquerra. Malgrat que va assegurar que totes les actituds són millorables, Colau va dipositar la càrrega de la responsabilitat en el PSOE pel fet que no hagi estat possible l'acord.

És per això que, en sintonia amb les tesis que manté d'Iglesias, semblava que la catalana presentava la direcció socialista com si estigués atrapada en la teranyina de les lluites internes pel lideratge i pel seu acord amb Ciutadans. “És trist que el PSOE hagi caigut en el seu parany”, alertava. Així mateix, assenyalava que l'objectiu d'Albert Rivera ha estat “torpedinar” el govern d'esquerres. En tot cas, amb vista a una eventual repetició de les eleccions, Colau instava IU i Podem a prendre exemple del cas català i a intentar assolir la seva particular confluència per sumar esforços en un futur Congrés. Alberto Garzón va acceptar el repte, si bé reiterava que mai sacrificarà la seva sigla i el projecte com entén que fins ara li han exigit els d'Iglesias.

Dret a decidir

En un discurs en què també va carregar contra les polítiques del PP per haver paralitzat o menystingut la majoria dels projectes per a Barcelona i per a Catalunya en general –el corredor mediterrani, les rodalies, la Sagrera...–, Colau va aprofitar la seva presència en un fòrum madrileny per reiterar la defensa del dret a decidir. “És la sortida que reclamen el 80% dels catalans” i la que es va imposar el 20-D, afegia. De fet, de cara a una nova cita a les urnes, Iglesias vol recuperar fil per randa la proposta després que hagi quedat força diluïda durant l'acostament programàtic al PSOE.

LES FRASES

No s'ha de deixar de fer el que ha funcionat bé, però s'ha d'afinar la fórmula
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
No hi ha res millor que repetir En Comú Podem. Ha estat un instrumentfantàstic
Marta Ribas
Coordinadora Nacional d'ICV

La nova ICV es posa a treballar en la “cooperativa”

E. Bella

La primera reunió de la nova executiva d'ICV es va concentrar ahir, encara sense calendari, en la preparació de la negociació per al nou espai polític que va anunciar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i que els ecosocialistes descriuen com a “cooperativa política” per blasmar el concepte coalició. La flamant coordinadora nacional de la formació, Marta Ribas, va lloar l'experiència d'En Comú Podem i va coincidir amb Colau a l'hora d'apostar per la revalidació de la candidatura en cas que es repeteixin els comicis espanyols: “No hi ha res millor que poder repetir En Comú Podem si hi torna a haver eleccions. Ha estat un instrumentfantàstic.” Ribas va constatar que les formacions que volen confluir (ICV, EUiA, Podem, En Comú...) estan parlant dels “detalls formals” per estudiar una millora jurídica que permetés a En Comú Podem tenir grup parlamentari propi al Congrés.
ICV delega en el nou portaveu, Ernest Urtasun, el pes d'aquestes converses. Ribas va evitar donar per mortes
les setmanes de negociació que queden per investir president abans que el Congrés es dissolgui, però va advertir: “És impossible que donem suport a qualsevol acord que suposi revalidar les mateixes polítiques d'austeritat que ens han portat a la situació actual.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries