Política

Sánchez rebutja des de Berlín importar la gran coalició

El líder del PSOE es reuneix amb el vicecanceller Gabriel en plena davallada de l'SPD per l'aliança amb Merkel

“Si Rajoy fos alemany, hauria dimitit per l'SMS a Bárcenas”, diu

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va viatjar a Lisboa el 7 de gener per fotografiar-se amb el premier Antonio Guterres, artífex d'un pacte de govern d'esquerres tot i perdre les eleccions, i va prometre que copiaria la recepta de liderar “un govern progressista a Espanya”. Més de cent dies després del tast portuguès in situ i a les portes de la repetició electoral del 26 de juny, Sánchez va viatjar ahir a Berlín per rebutjar qualsevol importació de la recepta local: la Große Koalition o gran coalició entre la dreta cristiana de la CDU i el socialdemòcrata SPD. “Alemanya i Espanya no som el mateix”, va esgrimir per esvair un eventual pacte PP-PSOE.

El viatge a Berlín tenia la morbositat de la reunió entre Sánchez i Sigmar Gabriel, que és líder de l'SPD i alhora vicecanceller al govern d'Angela Merkel. Curiosament, l'arribada del líder del PSOE coincidia amb un sondeig de Forsa en què l'SPD cau per primer cop per sota del 20% dels vots, el sòl més baix dels últims 24 anys, enmig de l'actual travessia de gran coalició de tres anys. Per als socialdemòcrates teutons, l'erosió és especialment traumàtica, perquè es produeix fins i tot a pesar que la CDU de Merkel ha assumit punts socials del seu programa, com ara el salari mínim o la jubilació als 63 anys.

Segons Sánchez, però, el vicecanceller Gabriel –que és el ministre d'Economia– no li va poder traslladar de primera mà quina és la seva experiència de governar amb la dreta perquè la gran coalició de pedigrí alemany no va ser un tema de conversa. “A Espanya l'alternativa al PP és el PSOE”, va reblar.

Descartada la coalició PP-PSOE, però, Sánchez va voler imaginar què és el que hauria succeït amb Rajoy instal·lat al tron de Merkel. “A Espanya hi ha un president del govern que, si ho hagués estat a Alemanya, hauria hagut de dimitir després d'enviar un SMS de suport al seu tresorer [Bárcenas] sabent que tenia 30 milions a Suïssa”, va afirmar Sánchez en un intent de distingir la moral luterana i l'ètica de Rajoy. El líder del PSOE, alhora, prometia que si arriba a La Moncloa Espanya serà un “país d'acollida” de refugiats.

La ruleta russa de C's

Des d'Aragó, on presentava la coalició del PP amb el PAR, Rajoy va continuar amb l'estratègia d'ignorar Sánchez i va alertar que el vot a Units Podem és “apostar per un salt al buit”. Als seus missatges clàssics, però, n'hi va afegir un de nova collita alertant del risc de votar C's perquè és un vot que pot acabar servint per investir un president socialista. “No és moment de jugar a la ruleta russa, perquè un es pot trobar que vota una cosa i se n'acaba elegint una altra”, va alertar sobre el vot a Albert Rivera. En contrast amb “el reality show que hem viscut”, el líder del PP va reiterar que la seva aposta l'endemà del 26-J serà fer una gran coalició a l'alemanya.

LA FRASE

No és moment de jugar a la ruleta russa; un es pot trobar que vota una cosa i que se n'elegeix una altra
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions

L'oposició a Maduro invita Rivera

González, Zapatero... I ara Rivera. En vigílies de les eleccions del 26 de juny, Veneçuela és ara un lloc de visita recurrent dels líders polítics espanyols, i el proper serà el líder de C's, que dilluns viatjarà a Caracas a “passar-hi 36 hores intenses” i reunir-se amb l'oposició, el mandatari Nicolás Maduro i amb la família de l'opositor Leopoldo López. Rivera respon a la invitació de la junta directiva de l'Assemblea de Veneçuela i la comissió d'Exteriors. I serà davant aquest òrgan que s'adreçarà als opositors en el marc de les jornades ‘Democràcia, drets humans i diplomàcia parlamentària'. “Amb el que passa a Veneçuela, els espanyols no podem mirar cap a un altre costat”, sosté. El ministre García-Margallo s'ha vist obligat a ordenar el retorn a Caracas de l'ambaixador espanyol pels viatges de Zapatero i de Rivera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans