Política

anglaterra

terrorisme

El Partit Laborista suspèn la campanya del referèndum fins dilluns

Els partidaris de la permanència a la UE tampoc faran campanya dissabte

El partit conservador no disputarà l'escó vacant per la mort de la diputada Jo Cox

La mort de la diputada laborista Jo Cox ha commocionat el Regne Unit i ha motivat la suspensió, almenys fins dissabte, de tots els actes de la campanya de referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea (UE), que se celebra el proper dijous, 23 de juny.

El Partit Laborista ha anunciat aquest divendres que mantindrà suspesos fins dilluns tots els actes de la seva campanya proeuropa com a gest de dol per l'assassinat aquest dijous de la seva diputada, Jo Cox, al nord d'Anglaterra.

El proper dilluns el Parlament britànic es reunirà per retre homenatge a la diputada morta a trets. Serà en aquest moment quan els laboristes reprendran la campanya, segons ha anunciat el líder de la formació, Jeremy Corbyn, qua ha qualificat l'agressió a Cox d'“atac a la democràcia”.

Un portaveu del partit ha precisat a Efe que el principal grup de l'oposició no seguirà endavant amb le programa previst “a nivell nacional” amb l'excepció “d'alguns esdeveniments locals, que se celebraran aquest diumenge”, i sobre els quals no ha ofert cap detall.

Els dirigents de la campanya nacional per la permanència del Regne Unit a la UE han anunciat que cancel·len tots els seus actes previstos per dissabte, segons ha confirmat a Reuters un portaveu.

L'atac a la diputada laborista ha commocionat el Regne Unit, que es troba immers en el debat sobre la permanència o sortida de la Unió Europea, que es decidirà en el referèndum del proper 23 de juny.

Tant Jeremy Corbyn com el primer ministre, el conservador David Cameron, han defensat aquest divendres els valors democràtics en un acte d'homenatge a Cox a la localitat de Birstall, on es va produir el crim.

L'assassinat de Cox és el primer atemptat mortal contra un diputat britànic des que l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) va matar el conservador Ian Gown el 1990, quan Margaret Thatcher encara era al poder.

La policia i les autoritats parlamentàries revisen la seguretat dels diputats després del tràgic incident, ja que aquests no acostumen a disposar de vigilància a menys que formin part del govern.

Poc després del atac, les autoritats parlamentàries van alertar els diputats que estiguessin alerta, sobretot perquè molts d'ells estan aquest dies al carrer fent campanya pel referèndum.

Segons alguns mitjans, la policia es disposava a reforçar la seguretat de Cox al vaixell on vivia al riu Tàmesi, a Londres, i a l'oficina de la seva circumscripció del nord d'Anglaterra, després que un home –que no és el detingut ahir– l'assetgés amb missatges. La diputada laborista no va donar importància al principi a aquestes amenaces fins que “el volum i la freqüència” dels missatges va augmentar.

Els conservadors no disputaran per l'escó de Cox

El Partit Conservador britànic no disputarà en les urnes l'escó que ha quedat vacant després de la mort a trets ahir dijous de la diputada laborista Jo Cox, segons ha informat avui Downing Street.

La formació del primer ministre David Cameron no presentarà cap candidat en l'elecció parcial que se celebrarà, en una data encara per determinar, per elegir el substitut de la diputada a la Cambra dels Comuns per la circumscripció de Batley and Spen. Aquest anunci suposa que l'escó continuarà amb tota probabilitat en mans del Partit Laborista, que l'ocupa des de 1997.

Cox va entrar al Parlament després de les eleccions generals de maig de 2015 en obtenir una còmoda majoria de 6.057 vots en aquesta circumscripció. Els conservadors van quedar segons i l'euròfob UKIP en tercer lloc.

Llibres neonazis

El sospitós del crim, un home de 52 anys que pateix problemes de salut mental, va ser detingut poc després del succés. La policia, que l'està interrogant, ha indicat que no busca ningú més en relació amb aquests fets.

Segons mitjans locals, el detingut estava a l'atur i suposadament simpatitzava amb organitzacions d'extrema dreta. De fet, alguns testimonis van apuntar que abans d'agredir a Cox, l'individu hauria cridat “Britain First”, el nom d'un partit format el 2011 per antics membres del Partit Nacionalista Britànic (BNP, per les seves sigles en anglès).

Alguns mitjans asseguren que el sospitós hauria comprat llibres al grup neonazi nord-americà National Alliance, entre els quals Ich Kampfe, un manual il·lustrat que es distribuïa als membres del partit nazi alemany el 1942, i un altre que explica com muntar una pistola amb peces que es poden comprar en una botiga de bricolatge.

La família del detingut explica que no estava casat ni tenia fills, però era considerat pels seus veïns com un home amable, solitari, que a vegades els ajudava a arreglar els jardins de les seves cases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA