Política

MEMÒRIA HISTÒRICA

Desenterren un soldat de la Lleva del Biberó

La munició russa, utilitzada per l’exèrcit republicà, desenterrada entre els ossos d’un jove d’uns disset o divuit anys la setmana passada a Benifallet fa pensar als arqueòlegs que es tracta d’un soldat de la Lleva del Biberó víctima dels enfrontaments a la zona els primers dies de la batalla de l’Ebre, el juliol del 1938. És la vint-i-vuitena fossa que s’obre amb el pla dissenyat el 2017 per la Generalitat per identificar víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. L’excavació es va dur a terme dilluns i dimarts a la finca coneguda com a Mas de Llacuna, entre la serra de Pàndols i l’Ebre. No s’han trobat ni el cap ni els braços del soldat. Els arqueòlegs donen la intervenció per finalitzada.

Les restes es traslladaran al laboratori per a l’anàlisi antropològica i l’extracció d’ADN. Fins ara s’han recuperat a Catalunya les restes de 305 persones, vuit de les quals han estat identificades. El programa d’identificació genètica disposa d’unes 2.000 mostres d’ADN de donants vius i d’uns 200 perfils genètics de restes de fosses. El Departament de Justícia considera prioritari per als pròxims mesos dur a terme l’extracció de dades genètiques de les restes que encara no s’han analitzat. Cada extracció d’ADN d’un individu d’una fossa costa uns 1.000 euros, però les de familiars són gratis. A Catalunya hi ha 517 fosses documentades i es calcula que 20.000 persones enterrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia