Política

Lam admet que el Comitè de Seguretat operarà en secret

La policia podrà accedir a empreses i propietats privades sense cap ordre judicial

Pequín imposa funcionaris de la línia dura

“El govern de Hong Kong posarà en pràctica rigorosament aquesta llei. I adverteixo els radicals que no intentin violar-la ni creuar línies vermelles, perquè les conseqüències seran molt serioses.” Així de contundent es va expressar ahir en roda de premsa la cap del govern de Hong Kong, Carrie Lam, una setmana després que Pequín imposés la controvertida llei de seguretat. Malgrat aquesta amenaça, la cap de govern va negar les acusacions que la llei sufocaria les llibertats, i va condemnar les “fal·làcies” sobre el seu impacte.

En aquesta mateixa roda de premsa, Lam va revelar que el Comitè de Seguretat Nacional operarà en secret per protegir la seguretat nacional en virtut de la llei. A més, no va poder donar garanties als periodistes que van expressar preocupació per la falta de concreció amb què la nova llei aborda els delictes relacionats amb la premsa. Davant la pregunta directa de si la premsa continuarà tenint dret a cobrir qualsevol tema, Lam va afirmar que si els periodistes poden donar “garanties al cent per cent que no cometran cap delicte”, llavors ella pot garantir “el mateix”.

Dilluns a la matinada, el govern va publicar oficialment els detalls de l’article 43 de la controvertida llei, en què es criminalitza la secessió, la subversió, el terrorisme i la interferència estrangera. Amb aquesta nova normativa, la policia de Hong Kong estarà autoritzada per fer recerques en propietats privades sense cap ordre judicial, podrà restringir els moviments dels sospitosos, congelar els seus béns, interceptar comunicacions i exigir als proveïdors de serveis d’internet que eliminin informació. A més, la policia també podrà sol·licitar una ordre per exigir als presumptes infractors de la llei que entreguin el passaport i els documents de viatge per restringir-los la sortida del territori.

Mentrestant, en un vídeo de dos minuts de la guarnició de Hong Kong publicat ahir per l’exèrcit xinès, s’hi van poder veure les tropes xineses fent exercicis de preparació per a una guerra urbana. Aquest no és el primer cop que passa: l’estiu passat l’exèrcit també va publicar un vídeo similar durant les protestes de l’oposició democràtica.

TikTok abandona Hong Kong

Un portaveu de l’aplicació mòbil TikTok va assegurar ahir que sortiran del mercat de Hong Kong d’aquí a uns dies, coincidint amb les declaracions del govern dels EUA de bloquejar totes les aplicacions xineses. L’aplicació de vídeos curts propietat de ByteDance, amb seu a la Xina i dirigida per l’ex-alt executiu de Walt Disney Kevin Mayer, encara no té destinació final, tot i que el portaveu va admetre que aturaven les operacions “a causa dels esdeveniments recents”. D’altra banda, Google, Facebook, Twitter, Zoom i altres empreses es van afegir a Telegram i no facilitaran dades dels seus usuaris a funcionaris de Hong Kong.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia