Bèlgica rebutja la tercera euroordre contra Puig perquè el Suprem “no és competent” per demanar l’extradició
El rebuig al lliurament del conseller Lluís Puig dóna esperances als líders independentistes fugits
La fiscalia belga anuncia la presentació d’un recurs contra la decisió del tribunal de negar l’euroordre
La justícia belga ha rebutjat aquest divendres la tercera euroordre contra l’exconseller Lluís Puig al·legant que el Tribunal Suprem no és l’òrgan “competent” per demanar la seva extradició a l’estat espanyol. Segons un comunicat emès aquest divendres, el tribunal ha “denegat l’execució de l’ordre europea d’arrest considerant que l’autoritat espanyola que ha emès el mandat no és competent per fer-ho”.
La Fiscalia belga ja ha anunciat un recurs contra la decisió del jutjat de primera instància de Brussel·les de rebutjar l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig. Hores després de la negativa a entregar Puig a la justícia espanyola, la Fiscalia ha confirmat que no tira la tovallola i està disposada a portar el cas a instàncies superiors. Fonts de la defensa esperen que ara el cas passi a mans de la cort d’apelació. En una decisió feta pública aquest divendres al migdia, el jutjat belga ha denegat procedir amb l’euroordre al·legant que el Tribunal Suprem no és competent per demanar l’extradició de Puig.
En una roda de premsa des de Brussel·les, on Puig s’ha traslladat juntament amb altres polítics independentistes el novembre del 2017, Puig ha destacat que la decisió de la justícia belga corrobora que “el Suprem tampoc era competent per fer el judici de l’1-O” i “la causa no hauria d’haver començat mai”.
Aquesta és la primera decisió de la Justícia belga sobre els polítics catalans fugits d’Espanya el 2017, denegant el lliurament de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, ha omplert d’esperança els independentistes, que veuen en la decisió una precedent per al rebuig de la resta d’euroordres pendents. Fins ara, la justícia belga havia desestimat la segona de les euroordres –la primera va ser retirada per evitar que condicionés els delictes pels quals podrien ser jutjats– per defectes de forma sense entrar en el fons de la qüestió.
“Sempre vam sostenir que el Tribunal Suprem no era competent per aquests fets i persones; ara, la Justícia belga ens dóna la raó amb les conseqüències que això té per a la resta de procediments pendents”, ha dit només conèixer-se la decisió el coordinador de les defenses dels polítics independentistes, Gonzalo Boye.
La Cambra del Consell de Brussel·les, jutjat de primera instància que ha examinat l’euroordre emesa pel jutge de Tribunal Suprem, Pablo Llarena, sobre Puig per malversació en el cas de l’1-O, ha declinat l’execució en considerar “que l’autoritat espanyola que ha emès aquest mandat no era competent per fer-ho”. Per aquesta raó el coordinador de la seva defensa, l’advocat Gonzalo Boye, ha considerat que “ja és incontestable que el Tribunal Suprem no tenia competència per a això”. Boye ha intervingut per videoconferència en la roda de premsa en la qual han estat presents Puig i els seus advocats.
Per la seva banda, Puig ha dit sentir “satisfacció, tranquil·litat i alegria” davant la decisió i ha opinat que si la Justícia belga ha arribat a la conclusió que el Tribunal Suprem no és competent per demanar la seva extradició, tampoc ho era per jutjar l’1-O.
“Estic content d’una primera sentència que diu clarament i rotundament que el Tribunal Suprem no és competent per demanar la meva extradició. Està dient que el judici de l’1 d’octubre no hauria d’haver començat al Tribunal Suprem”, ha assenyalat.
Per això, ha demanat l’anul·lació d’aquesta causa i ha indicat que el Govern espanyol té a la mà ara “aplicar una amnistia total i eliminar la sentència de l’1-0”.
Un altre dels lletrats belgues dels polítics independentistes, Paul Bekaert, ha recordat que aquesta és la tercera petició de lliurament dictada contra Puig que no ha prosperat, després d’una primera, retirada el desembre de 2017 per evitar que la justícia belga condicionés els delictes pels quals els polítics catalans podrien ser jutjats a Espanya i una segona el maig de 2018 rebutjada per un defecte de forma.
L’advocat ha valorat el “ben motivada” que està la decisió emesa aquest divendres pel tribunal belga que, ha explicat, ha seguit l’argumentació de la defensa. En particular, ha dit, ha avalat que el jutge belga pot examinar si el jutge espanyol és competent per dictar una euroordre i a més ha constatat que Puig “mai ha estat parlamentari”, i que segons la Constitució espanyola, que el Suprem només té competència en aquest supòsit és clar.
“Hi ha un abús de l’ús de l’euroordre per motius polítics”, ha dit el lletrat, que ha explicat que la Fiscalia de Brussel·les té ara 24 hores per presentar un recurs contra aquesta sentència. La decisió podrà ser recorreguda en apel·lació i cassació, cosa que la Fiscalia “està estudiant”, segons un comunicat.