Política

Els alcaldes de grans ciutats demanen al govern espanyol que rectifiqui l’acord amb la FEMP i es neguen a cedir els romanents

Colau diu que Hisenda “s’ha equivocat” amb una actitud “antimunicipalista” i avisa que Barcelona “farà dèficit sí o sí”

El president de la FEMP veu una “operació política” del PP en el rebuig a l’acord sobre l’ús dels superàvits municipals

Els alcaldes de les grans ciutats catalanes han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa cedir part del romanent al govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus i han avisat que no tenen intenció de donar-los els seus estalvis.

“La ministra d’Hisenda s’ha equivocat, no entenc la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg”, ha carregat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau, que ha reclamat poder fer ús de la totalitat dels romanents de la ciutat, ha avisat que Barcelona “farà dèficit sí o sí” per la caiguda d’ingressos que han patit pel coronavirus.

Colau, amb entre 165 i 230 milions d’euros de romanent, ha expressat una “incomprensió absoluta” per l’actitud “centralista” del govern espanyol i ha demanat modificar la normativa perquè els ajuntaments disposin de “tot el seu potencial financer”. En aquest sentit, ha apuntat que aquesta mesura ja formava part de l’acord de govern entre PSOE i Podem i ha exigit “el seu compliment”.

L’alcaldessa de Barcelona no és l’única descontenta amb l’acord del govern espanyol. També l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol –133 milions–, s’ha queixat a Catalunya Ràdio de la proposta, que ha avisat que no entomarà. “Això no és cosa de parits, aquí el govern espanyol i el PSOE han pres aquesta mesura inacceptable en contra de gairebé tothom”, ha apuntat.

Reus, Lleida, el Prat de Llobregat, i València també s’han manifestat contraris a la cessió dels romanents.

Tots els alcaldes han coincidit també en el fet que la negociació “no ha acabat i haurà de continuar”, ja que aquest decret llei s’haurà de convalidar al Congrés dels Diputats, on només comptaria amb el suport dels socialistes i per tant no prosperaria. En aquest sentit, Colau, que ha estat molt crítica amb la proposta, ha aposat per tirar endavant un nou acord tramitant-lo com a llei i podent fer-hi esmenes, cosa que creu que podria “reconduir” la negociació.

Per la seva banda, el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el socialista Abel Caballero, ha defensat l’acord amb el Ministeri d’Hisenda perquè els ajuntaments puguin utilitzar part dels romanents sense incórrer en dèficit i ha acusat al PP de fer una “operació política” amb el seu rebuig.

En una entrevista aquest dilluns al matí a la ‘Cadena SER’, Caballero ha argumentat que és la llei d’estabilitat pressupostària del PP la que limita el seu ús. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha respost en roda de premsa que “no és una guerra partidista” sinó que va de “defensar els estalvis dels veïns i l’interès general”. Per això, Montesinos ha emplaçat els alcaldes del PSOE a sumar-se al rebuig a l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona