Política

Calvo afirma que si Torra és inhabilitat no podrà seure a la taula de diàleg

La vicepresidenta espanyola insisteix en la voluntat del seu executiu de reunir-la amb o sense el president

Borràs replica que cap grup independentista hauria de permetre la taula de diàleg sense Torra

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha advertit aquest dimecres que si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat pel Tribunal Suprem “no podrà seure” a la taula de diàleg entre els dos executius sobre la situació política a Catalunya.

“Som un govern que fa política sempre en la legalitat. La mesa existeix per sobre de cadascun dels que la formem, i si algun membre no pot seure perquè està inhabilitat la taula, el diàleg, el retrobament i la possibilitat que Catalunya surti de la situació que té continua vigent”, ha dit la vicepresidenta en una entrevista a Onda Cero. “Jo no sé el que decidirà el Tribunal Suprem, però el que està clar és que aquest govern actua amb la legalitat a la mà i fent política dins d’aquesta legalitat”, ha afegit.

Calvo ha defensat que “si Torra és finalment inhabilitat no podrà seure a cap taula”, però ha garantit que “la taula existirà” perquè el seu govern no considera aquest àmbit de trobada com un element “estratègic” sinó que té una “convicció política profunda” de resoldre el conflicte català pel diàleg. Sigui com sigui, ha dit, “seurem els que ens correspongui a cada moment i cada dia en les condicions de legalitat que convé”.

La ministra ha recordat que Torra va “insistir” en la desobediència en la seva declaració al TSJC i ha advertit que aquest comportament “no es pot fer en un Estat de dret”. “Això no serveix per a res”, ha dit.
Segons ella, en el cas que el president català  desobeeixi de nou una hipotètica inhabilitació, el govern espanyol “no ha de fer res” perquè “Espanya és un estat de dret on la justícia i les lleis reaccionen” i “ningú pot incomplir la llei”.


Borras afirma que cap grup independentista no hauria de permetre una taula de diàleg sense Torra
La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha reaccionat a les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol afirmant que cap grup independentista hauria de permetre la taula de diàleg sense Torra.

Borràs ha apuntat que “Calvo no permetria que se celebrés cap reunió que hauria d’estar presidida pel president Sánchez sense que hi fos el president Sánchez”. En conseqüència, ha afirmat que ni ella mateix “ni entenc que cap independentista que està a la taula de diàleg pot permetre que es dugui a terme sense la màxima representació de la part catalana”.

La diputada independentista ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de reunir-se –juntament amb el diputat Ferran Bel- amb la vicepresidenta primera del govern espanyol en el marc de la ronda de contactes del govern espanyol per explorar suports als pressupostos generals de l’Estat.

El dia abans de la vista del recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, per part del Tribunal Suprem, la portaveu de JxCAT ha advertit que la inhabilitació de Torra seria una “aberració” sense precedents a l’Europa Occidental, i implicaria que “la justícia passa per sobre la democràcia”.

També ha volgut rebatre les afirmacions del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que aquest dimecres ha dit que si no se celebra la taula de negociació és perquè Torra la bloqueja. “És evident que si no s’ha convocat ha estat perquè no ha tingut els estímuls necessaris perquè es convoqués”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera