Política

Condemnen l’Estat francès per inacció en la lluita contra el canvi climàtic

La justícia li imputa un “perjudici ecològic” per haver incomplert els objectius de reducció d’emissions

Li imposa una indemnització de només un euro

“Una decisió històrica.” De tant utilitzar-lo, l’adjectiu ha quedat descafeïnat. Però aquesta ocasió potser sí que el justifica. La justícia va declarar ahir culpable l’Estat francès per la seva inacció contra el canvi climàtic. El Tribunal Administratiu de París va considerar-lo responsable d’una “falta” i d’un delicte de “perjudici ecològic” per haver incomplert els seus objectius de reducció d’emissions de CO². Una sentència qualificada “d’històrica” i “inèdita” a França per les quatre ONG (Greenpeace, Oxfam, la Fundació Nicolas Hulot i Notre Affaire à Tous) que van asseure l’Estat en el banc dels acusats el 14 de gener en el conegut com a “cas del segle”.

Dos anys després que aquestes associacions ecologistes reunissin més de dos milions de signatures —un suport digital inèdit a França— per impulsar aquest singular procés, la justícia els va donar la raó i va condemnar l’Estat per no haver respectat la seva trajectòria climàtica entre 2015 i 2018. La sentència el fa responsable d’un “perjudici ecològic” i “moral” per no haver adoptat “les polítiques públiques que li permetrien assolir els objectius de reducció d’emissions de CO² que s’havia fixat”.

Es tracta d’una decisió jurídica amb un gran valor simbòlic. Només comporta, però, una indemnització d’un euro per a cada una de les ONG de l’acusació. També estableix un termini de dos mesos perquè l’Estat pugui corregir (o justificar) la seva acció climàtica o bé exigir-li noves mesures si no ho fa. “Els jutges ens diuen que no n’hi ha prou amb actuar només una mica contra el canvi climàtic, o fer-ho una mica més que els altres països”, va assegurar Celia Gauthier, de la Fundació Nicolas Hulot.

Precedent per a Espanya

“Emmanuel Macron ha adoptat posicions fortes sobre aquesta qüestió, així que ara no podrà guardar silenci després d’aquesta sentència”, hi va afegir Jean-François Julliard, director general de Greenpeace França. L’executiu va llançar pilotes fora, amb l’argument que la justícia condemna els incompliments entre 2015 i 2018 i el jove president va arribar al poder el 2017. “Tota la nostra acció és extremament ambiciosa i aquesta ambició es renovarà la setmana que ve”, va dir Gabriel Attal, portaveu del govern, referint-se a la nova llei climàtica que el dia 10 es presentarà al Consell de Ministres. França s’ha compromès a reduir les emissions del 40% abans de 2030 respecte als nivells de 1990, però difícilment ho aconseguirà si manté la trajectòria actual.

“Esperem que aquest cas inspirarà altres països com ara Espanya”, va afirmar Clémentine Baldon, advocada de la Fundació Nicolas Hulot, en referència a la iniciativa de Greenpeace, Oxfam i Ecologistes en Acció per jutjar l’Estat espanyol per inacció climàtica. Holanda, Colòmbia, Bèlgica, Suïssa, els EUA... És llarga la llista de països on s’han iniciat processos de justícia climàtica els darrers anys. Una dinàmica mundial que posa en escac l’ambició insuficient de les autoritats a l’hora d’afrontar l’escalfament global.

LES FRASES

Els jutges ens diuen que no n’hi ha prou amb actuar només una mica contra el canvi climàtic
Celia Gautier
portaveu de la Fundació Nicolas Hulot
Macron [...] no podrà guardar silenci després d’aquesta sentència
Jean-François Julliard
director general de Greenpeace França


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia