Política

JOAN PLANA

ALCALDE DE ROSES PER ERC

“Les nostres cases de l’Onyar són el parc natural”

“Qualsevol persona que es dedica a la política ha de saber quins valors són els que l’inspiren i que donen contingut a la seva actuació. Però la realitat és complexa i obliga a tocar de peus a terra”

“El Parc Natural del Cap de Creus és un dels nostres símbols d’identitat. És ara l’assumpte que ens ocupa més temps”

Trajectòria ràpida.
Amb 22 anys, president de la secció local d’ERC, amb 24, regidor; amb 28, tinent d’alcalde, i amb 30, alcalde. Joan Plana és graduat en història i en comunicació cultural; màster en comunicació corporativa, protocol i esdeveniments, i en drets humans, democràcia i globalització. És alcalde fruit del pacte de Canyelles, signat amb Junts x Roses i Gent del Poble.
El pacte de Canyelles no són dos pactes de dos anys cadascun, és un acord per a quatre
Han passat dies i ja s’ha esvaït l’emoció i la transcendència de la presa de possessió. I ara què?
És un canvi de vida important, més enllà del vessant polític. Primer perquè hi ha molta més responsabilitat; canvia, de ser regidor a ser alcalde. D’alguna manera tot el que faré ara està més exposat al judici públic; també em trobaré que hi ha molta més gent que voldrà tractar assumptes directament amb mi. Aquesta serà una experiència que viuré molt a gust perquè forma part d’un llarg recorregut. Fa molts anys que treballava per l’alcaldia.
Què ha de suposar per a Roses tenir l’alcalde de Roses més jove des del 1918?
Els joves són una part important de la realitat, i està infrarepresentada en les institucions; per tant, en aquest sentit, és un motiu d’orgull. Ho és també pel fet de ser d’un col·lectiu infrarepresentat en llocs de direcció de les institucions. D’altra banda, el fet que sigui jove només vol dir que soc jove. És un tema cronològic. No pel fet de tenir una edat o altra has de ser millor o pitjor alcalde.
Com a jove deu tenir una perspectiva diferent del món. A això em refereixo.
Sí, sí. Cada col·lectiu té la seva pròpia visió i la seva pròpia perspectiva, la seva manera de veure els problemes que afecten la societat. I, per tant, és bo que siguin a les institucions, perquè aquestes inquietuds es transformen en polítiques públiques. No ho faré millor o pitjor pel fet de ser jove. M’hauré d’esforçar com qualsevol per fer-ho bé, estar a l’altura i deixar un bon record.
En la primera visita a l’alcaldia va rebre la primera rosinca del 2021 amb els seus pares. Parlava de càrrega simbòlica.
El 2020 va ser un any molt complicat en l’àmbit col·lectiu i vivim un moment complex que ens podria portar al pessimisme. Els pares tenien una actitud molt optimista, molt voluntariosa, i per sobre dels problemes el que prevalia era l’alegria. És una metàfora, un símbol de la manera com crec que hem d’encarar aquest any.
Acaba d’arribar, encara li queden dos anys, però de fet arriba a velocitat de creuer.
És una arribada a l’alcaldia diferent. Venim de governar i continuem governant. La imatge que vam oferir en el canvi d’alcaldia és poc habitual quan es fa un relleu d’un partit a l’altre. Hi havia molta complicitat i molt bona energia. El segon element positiu és que havent governat aquests dos anys abans d’assumir l’alcaldia et dona una experiència i un coneixement previ.
A més, la seva predecessora va rebre uns elogis de l’oposició poc habituals. Això li posa més pressió?
Com la Montse Mindan va deixar l’alcaldia, va ser una manera molt bonica. Tots volem fer-ho d’una manera similar. És una persona molt dialogant, molt respectuosa amb les formes i que compleix el que s’acorda. He governat dos anys amb ella i en puc donar fe.
Li va recomanar esforç, sacrifici, empatia, seny i molta paciència. En té, de tot això?
Vull pensar que sí. És evident que ser alcalde és un curs accelerat de tot això.
El Plana Style, quin és?
Quedarà definit quan hagi pogut desenvolupar la meva tasca. Dir-ho per avançat seria presumptuós i aventurat. No ho sé preveure. D’aquí a un temps es podrà valorar quin és el Plana Style.
Als seus perfils socials es llegeix “Pensa globalment, actua localment”. Com ho farà això?
La frase va atribuir-me-la una amiga fa uns anys. Crec que és la manera de fer les coses. Qualsevol persona que es dedica a la política ha de saber quins valors són els que l’inspiren i que donen contingut a la seva actuació. Però la realitat és complexa i obliga a tocar de peus a terra. Les situacions no sempre són com un pensa que són, i s’ha de tenir capacitat d’adaptació. Tenir uns principis clars i alhora ser resolutiu i pragmàtic. Aquests són els meus principis.
Amb dos anys tindrà prou temps?
El pacte de Canyelles no eren dos pactes de dos anys cadascun, és un acord per a quatre. En els dos primers anys hem desenvolupat moltíssims projectes i ara el que farem serà materialitzar-los. En el món privat quatre anys són molt, en l’administració pública és poc. Vull deixar el màxim possible de projectes començats.
Els càrrecs electes volen iniciar i acabar projectes. ERC no va guanyar i té el tercer i el quart any. Es mira més enllà, no?
La negociació sobre això va ser senzilla. La Montse Mindan venia de ser alcaldessa sis anys i, per tant, era complicat deixar-ho i tornar-ho a agafar. Era més lògic i pràctic fer-ho així. Evidentment, però, volem que l’alcaldia d’ERC no sigui de més de dos anys. Però no ho decidirem nosaltres. Intentarem tancar projectes i obrir el màxim de carpetes possible.
Quines carpetes té obertes a sobre la taula?
L’assumpte que ara mateix ens ocupa més temps és el del parc natural. És prioritari, perquè el parc natural és un dels nostres símbols d’identitat. És important que fem un plantejament, un projecte i una inversió molt ambiciosa de com volem que sigui el parc. És la nostra imatge de cara al món. A Girona, un element determinant de cara a la seva imatge va ser la reforma de les cases de l’Onyar. Les nostres cases de l’Onyar són el parc natural, i per tant hem de procurar que la imatge sigui bona i que l’experiència que s’emporta la gent sigui positiva. Cal una política de protecció de l’entorn que ens permeti fer-lo perdurar per generacions. Fa temps que hi treballem i tindrà diverses fases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia