Política

La cimera del clima es clou sense limitar les emissions

La Cop27 pacta donar suport als països afectats pel canvi climàtic en un acord que diversos països en desenvolupament titllen d’històric

Diplomàtics i activistes lamenten que s’ajorni la lluita contra l’escalfament

Guterres demana “un gran salt en l’ambició climàtica”

La premsa sobre el terreny assegura que l’acord va comportar tota una nit de lluita negociadora. No va ser fins a l’alba, a la turística ciutat de Xarm al- Xeikh, quan les autoritats egípcies que acullen la cimera climàtica van publicar un esbós que, per a molts, la faria bona. Els estats que havien pres part de la Cop27 acordaven finalment donar suport als països més afectats pel canvi climàtic.

Aquesta mesura és vista com una victòria pels països pobres, que fa dècades que demanen que s’engeguin mesures financeres que compensin els desastres que colpegen els seus territoris a causa de l’escalfament global. La idea és que els països rics del nord que s’han beneficiat explotant els combustibles fòssils reparin els danys causats sobre les nacions del sud global, sovint les més perjudicades per les conseqüències del canvi climàtic del qual no són les principals culpables.

L’escalfament global afecta milions de persones al món. Ho fa a través de sequeres com les existents a l’Iraq, d’onades de calor i de fam com les que recorren múltiples territoris d’Àfrica, o d’inundacions com les ocorregudes durant l’estiu al Pakistan, quan un terç de la nació va quedar submergida i es van registrar gairebé 1.500 víctimes mortals. Aleshores, milers d’activistes van reivindicar que “el que passa al Pakistan no es queda al Pakistan”.

Satisfacció del Pakistan

Ahir, la ministra del Clima d’aquest país asiàtic, Sherry Rehman, va celebrar l’acord manifestant: “Així és com esperem que es concreti el nostre viatge de trenta anys”, en referència a la lluita històrica per aconseguir una compensació per les conseqüències del canvi climàtic. Ani Dasgupta, president del grup de pensament World Resources Institute, va declarar que “aquest finançament serà la salvació per a famílies pobres amb cases destrossades i per a grangers amb terres malmeses”.

Però a la Cop27 no tot han estat bones notícies. Un cop més, els líders mundials han estat incapaços d’acordar una manera de limitar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que és a l’arrel dels problemes que han causat les pèrdues i els danys que ara volen afanyar-se a compensar. Els experts climàtics havien advertit que al món li queden vuit anys per canviar de rumb i evitar que l’escalfament global superi els 1,5 graus, però aquestes crides d’alerta no han impressionat els principals actors mundials, que han deixat els elements clau de la lluita contra el canvi climàtic per a la Cop28, del novembre del 2023.

“El finançament per les pèrdues i pels danys és essencial”, admetia el secretari general de l’ONU, António Guterres, “però no és la resposta en cas que la crisi climàtica engoleixi un tros de terra o si converteix tot un país africà en desert”. El planeta, hi afegia, “necessita un gran salt en l’ambició climàtica”. Frans Timmermans, cap de Política Climàtica de la UE, va lamentar que “massa actors no estan preparats per fer progressos en el canvi climàtic”.

Greenpeace insta a abandonar el “poder fòssil”

Greenpeace va rebre amb “satisfacció” l’acord de la Cop27 sobre un fons de finançament per a pèrdues i danys, però va demanar abandonar el “poder fòssil” que bloqueja l’acció climàtica.

El gir del Brasil, una de les notes positives d’Egipte

El president electe brasiler, Luiz Inácio Lula Da Silva, ha estat un dels protagonistes de la Cop27. Lula va proclamar, enmig d’aplaudiments, que el Brasil havia “tornat a la lluita contra el canvi climàtic”.

Von der Leyen avisa que cal fer més pel planeta

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir ahir que els acords de la Cop27 “són un petit pas cap a la justícia climàtica”, però va advertir que “cal molt més pel planeta”.

Macron prepara una cimera a París per al 2023

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar ahir una cimera a París per al 2023 per perfilar el nou mecanisme de finançament de reparacions als estats més afectats pel canvi climàtic.

Almenys 419 detinguts en les protestes

Almenys 419 persones han estat detingudes a tot Egipte en les protestes que s’han produït per la cimera Cop27 a Xarm al-Xeikh, segons la Comissió Egípcia per als Drets i les Llibertats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia