Política

Tots els camins duen a l’amnistia

Convençuts que té ple encaix constitucional, els grups independentistes afronten la negociació per a una llei, a la qual ara sí que s’obre el PSOE, que exoneri tots els perseguits pel procés sobiranista

Un primer text s’hauria de registrar abans de final de mes si es vol tenir aprovat per a la investidura de Sánchez

La Constitució només prohibeix els “indults generals”, figura que difereix força de l’amnistia

Se’n digui amnistia, o la bategin amb algun eufemisme per fer-la més digerible a certs públics i tribunals, sembla que, ara sí, hi ha bona predisposició del PSOE, estirat en bona part per Sumar, per aprovar una norma que exoneri tots els condemnats, processats i perseguits arran del procés sobiranista, uns 4.200 segons l’últim recompte. La hipòtesi ha pres cos després que el 23-J va donar a l’independentisme, tot i caure en vots i diputats, l’única clau per a la reedició del govern de Pedro Sánchez, i totes les parts –fins i tot implícitament els socialistes, que no paren de defensar “mesures valentes” per restaurar la “convivència plena” a Catalunya– ja ho esbomben amb la boca petita, si no és que directament ho donen per fet. El titular està servit, “la llei d’amnistia, més a prop que mai”, però a partir d’aquí queda tot un univers de dubtes, concrecions i matisos per omplir abans que es pugui materialitzar efectivament, començant per l’interrogant més gran, si la norma és constitucional. I és que la carta magna no diu res sobre eventuals amnisties, amb la qual cosa hi hauria d’haver via lliure, però sí que prohibeix expressament els “indults generals”, fet al qual s’agafa la dreta espanyola –i fins fa res també l’esquerra– per vociferar als quatre vents que són il·legals. És clar que, d’entrada, hi ha diferències entre indult –que és individual, el dona el govern espanyol un cop hi ha hagut sentència i és un perdó discrecional, més utilitzat per a delinqüents– i amnistia, que depèn del legislador, no posa noms ni depèn de moments judicials i és un oblit, sovint usat per girar full en conflictes polítics.

Els quatre grups independentistes al Congrés de l’anterior legislatura –ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP– ja van registrar conjuntament el març del 2021 una proposició de llei d’amnistia que la mesa de la cambra, controlada pel PSOE, ni tan sols va acceptar a tràmit, adduint a instàncies dels lletrats, de manera insòlita i abans de debatre’s res, que la iniciativa era “palmàriament inconstitucional”. El text, de fet, havia estat impulsat, coordinat i redactat per un grup de juristes a encàrrec del col·lectiu Amnistia i Llibertat, que divendres passat va refrescar i reivindicar la proposta en un acte amb alguns dels seus impulsors llavors: l’ara consellera de Justícia, Gemma Ubasart, l’ara senador d’ERC Joan Queralt i l’ara director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao. Tots ells van defensar la constitucionalitat i l’oportunitat de la mesura i creuen que, per assolir-la, el “context” és molt millor ara, si bé els experts van alertar d’una possible reacció del poder judicial, en forma per exemple de qüestions d’inconstitucionalitat dels jutjats que en podrien bloquejar l’aplicació pràctica. “El tema és preveure què podran maquinar els jutges per no aplicar-la”, resumia Queralt, partidari de pensar-hi en el nou redactat. Caldrà posar aquell text al dia perquè algunes circumstàncies han canviat, si bé la proposta que ERC i Junts posin sobre la taula al PSOE no en podrà diferir gaire.

I què deia, aquell text? Doncs, d’entrada, en un llarg preàmbul polític repassava l’origen i circumstàncies del procés i la repressió judicial que va generar, i citava una pila de precedents històrics d’amnistia tant a l’Estat espanyol com en països de l’entorn. La proposta, a més, ja defensava la constitucionalitat de la figura –el TC als anys vuitanta va avalar fins a tres cops la del 1977 i una extensió que se’n va aprovar el 1984–, que “és substantivament diferent de l’indult”. Ridao, a més, recorda ara que l’amnistia, com a causa d’extinció de la responsabilitat penal, segueix present per exemple en un article de la llei d’enjudiciament criminal, i en la llei de memòria democràtica del 2022, i que el 2015 mateix es va fer una amnistia fiscal. “No hi ha dubte que del marc constitucional es desprèn amb claredat que l’amnistia forma part de les potestats del legislador”, conclou el text.

Una conclusió, això sí, en què no tots els juristes coincideixen, tal com aquesta setmana deixava clar en un debat al 3/24 un altre prestigiós constitucionalista, Xavier Arbós. “La Constitució no esmenta les amnisties perquè quan s’elaborava es van rebutjar dues esmenes per incloure-les”, recordava, tot posant en dubte una figura que “deixa sense efecte una atribució del poder judicial”, ja que va més enllà del perdó perquè “esborra el delicte i imposa un oblit”. Segons ell, a més, una amnistia és incompatible amb el dret a la tutela judicial efectiva –pot privar un particular del dret a obtenir una sentència arran d’un procés judicial– i el principi d’igualtat, ja que hi pot haver condemnats per un mateix delicte, com la malversació, que no siguin amnistiats. El que sí que admet és que, si l’aprova el Congrés, una llei d’amnistia s’hauria d’aplicar immediatament, en espera que un TC ara en principi de signe progressista acabi resolent –potser en anys– el més que previsible recurs del PP.

Beneficiaris a tots dos bàndols

El text presentat el 2021 evitava esmentar beneficiaris a l’altre bàndol, com ara policies i guàrdies civils que van venir a pegar l’1-O, una cinquantena dels quals també estan processats. Veus de l’independentisme, en aquest sentit, admeten ara que segurament caldrà acabar acceptant aquesta contraprestació –i falta veure què passa amb altres atacs com l’espionatge i la difamació de les clavegueres de l’Estat, traduïts en l’operació Catalunya o el Catalangate–, perquè les amnisties solen ser “simètriques”. En aquest cas, doncs, els policies també se’n podrien beneficiar, tret que algun cas sigui qualificat finalment com a “tortura”, ja que aleshores els tractats internacionals signats per l’Estat els la prohibirien expressament. En l’àmbit exterior, precisament, veus consultades asseguren que una amnistia no necessàriament hauria d’aturar els fronts judicials i polítics oberts contra l’Estat perquè sovint ataquen més irregularitats i qüestions generals i de forma que de fons.

Tots aquests detalls, en tot cas, que no són gens menors sinó molt substantius, els haurà de determinar una negociació que ERC diu que ja ha començat amb el PSOE –tot i que encara no té la proposta socialista sobre la taula– i que Junts, que té ara la paella pel mànec, és a punt d’emprendre després de la conferència dimarts del president Carles Puigdemont en què situava aquesta llei “que inclogui l’ampli espectre des d’abans del 2014” com a condició sine qua non a aprovar prèvia a qualsevol negociació. “Cap d’aquestes condicions és contrària a la Constitució, ni tan sols requereix un llarg procés legislatiu, així que s’han de poder complir abans no s’esgoti el termini legal per anar a noves eleccions, perquè només depenen de la voluntat política”, etzibava.

Aquest és, precisament, un darrer interrogant que s’obre: hi ha temps perquè el Congrés aprovi una llei orgànica així abans que, en principi el 27 de novembre si es compleixen els terminis, hi hagi el debat d’investidura de Sánchez, el fracàs del qual duria a noves eleccions al gener? Un dels principals defensors de la llei, el negociador dels comuns Jaume Asens, defensava aquesta setmana que sí, si es fa pel procediment abreviat de lectura única, tot i que fins i tot així s’haurien d’afanyar, ja que la proposta s’hauria de registrar al Congrés a finals de setembre com a màxim, preveient que, després que s’aprovi per urgència, el Senat amb majoria del PP la veti i hagi de tornar a la cambra baixa per ser finalment ratificada. Ridao també veu aquesta com l’única via transitable, perquè a més encara no s’han constituït ni les comissions legislatives al Congrés, però avisa que no n’hi ha precedents abans d’una investidura i que serà “molt difícil” que pugui cristal·litzar.

LA FRASE

Cal entendre l’amnistia com el final d’un camí per a la desjudicialització, que s’ha fet i que ha estat imprescindible, i com el punt de partida per solucionar la qüestió territorial
Gemma Ubasart.
consellera de justícia
Dos mesos
Segons la proposta del 2021, l’amnistia s’aplicaria d’ofici un cop aprovada, en la major part dels casos, en el termini màxim de dos mesos, tot i que hi hauria cinc anys perquè els que ho consideressin la poguessin sol·licitar, per a la qual cosa caldria fer una instància de part, amb audiència del fiscal. En casos de penes ja imposades, el jutge hauria de decretar la llibertat immediata dels beneficiats per l’amnistia, i deixar sense efecte ordres de crida i cerca estatals, europees i internacionals dels declarats en rebel·lia. Així mateix, es posaria fi a investigacions i processos judicials iniciats. A més, es reintegrarien tots els drets actius i passius dels funcionaris civils sancionats, s’eliminarien antecedents penals dels expedients i es retornarien fiances i multes.

S’exonerarien tots els actes “d’intencionalitat política” des del 2013

La proposta presentada fa dos anys pels grups independentistes, que té tot just sis articles, indica que serien amnistiats “tots els actes d’intencionalitat política” relacionats amb la lluita per l’autodeterminació de Catalunya que han estat tipificats com a delictes o conductes determinants de responsabilitat administrativa des de l’1 de gener del 2013. És a dir, que inclouria totes les actuacions perseguides penalment o administrativament per la celebració tant del procés participatiu del 9-N del 2014 com del referèndum de l’1-O del 2017, així com els actes de protesta a la via pública a fi de defensar-los o de criticar l’actuació de les autoritats estatals. L’amnistia, així, inclouria delictes des de rebel·lió, sedició i contra l’ordre públic fins a prevaricació, malversació i desobediència, així com actes d’“expressió i opinió” que s’han volgut vincular amb la incitació a l’odi. La llei hauria de deixar “sense efecte” tant els procediments conclosos com els iniciats, que s’haurien d’arxivar de seguida –també els “processos de cooperació jurídica europea i internacional”–, així com les investigacions relacionades, i no se’n podrien iniciar de nous pels mateixos actes. La proposta acabava amb una disposició addicional única que citava totes les causes obertes o ja aleshores tancades que haurien de ser objecte d’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]