Política

RAMON ABELLÓ GARCIA

ALCALDE DE VILAVERD

“La gent jove que entra està molt preparada”

Amb trenta-sis anys rere seu Ramon Abelló ha estat dels pocs alcaldes que ha viscut la transició democràtica

Satisfet, veu el moment de retirar-se de la vida política

Ramon Abelló és l'alcalde –també el conseller comarcal– més veterà a la Conca i un dels més antics a la demarcació. A poc de retirar-se, en fa balanç.

Va entrar a l'alcaldia del municipi de Vilaverd l'any 1975 en ple règim franquista, quan tenia 33anys, i en sortirà amb 70, després de 36 anys que han donat molt de si al capdavant del consistori.

En quin moment es planteja deixar l'alcaldia i quins en són els motius?

Fa quatre anys. La meva intenció era deixar el càrrec en els anteriors comicis, però la persona que havia d'anar al capdavant de les llistes no va poder assumir el lideratge i em van demanar que em tornés a presentar. Després de 36 anys considero que toca un relleu, hi ha d'haver gent nova al capdavant.

I ara, diu prou.

Amb la meva edat no tinc els reflexos que tenia abans i allà on se suposa que hauries d'arribar, veus que es fa costa amunt. La gent jove que entra a la política està molt preparada i això dóna molta confiança.

De quina cosa se sent més orgullós del seu llarg mandat?

D'haver transformat el poble de dalt a baix. Quan vaig començar la carretera, que passava pel mig, estava sense asfaltar, els torrents sense tapar, els carrers sense clavegueram. Ens vam començar a bellugar per fer coses. Per mi la construcció de les escoles va ser tot un repte.

Té bon record dels inicis?

Van ser molt durs, no hi havia diners a les administracions. Amb les eleccions democràtiques el panorama va canviar, ens vam treure el fantasma del pantà que s'havia de fer a la zona i amb l'ajuda del govern de Jordi Pujol vam aconseguir fer moltes coses al poble, com ara treure la carretera.

Això va condicionar el fet que no dimitís com a alcalde pel polèmic pla de residus d'inicis del 1990?

Vaig ser dels pocs alcaldes que no van dimitir a la comarca perquè vaig considerar, tot i estar en contra del pla de residus, que a Vilaverd no ens podíem permetre el luxe de deixar penjats els projectes endegats, per la qual cosa vaig comptar amb el suport de tot el poble, com ho demostra el fet que la UNIC [Unió d'Independents de la Conca] no va poder prendre l'alcaldia a CiU, que sempre l'ha obtingut per majoria absoluta.

Suposo que aquell va ser el moment més crític?

Sens dubte; vaig estar amenaçat i vaig passar molta por. Però els alcaldes hem d'estar a les verdes i a les madures. El cas de fa dos anys de la denúncia per la il·legalitat d'unes naus –i que s'ha resolt incloent el seu emplaçament dins el POUM aprovat recentment– em va servir per ser més caut, perquè vaig confiar en l'informe favorable, elaborat erròniament pel tècnic, i d'això se'n va aprofitar l'oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans