El PSC reconeix que el finançament els ha passat factura a les urnes

Saura creu que les forces del govern han de reflexionar sobre la pèrdua de vots

«Tot allò que no funciona prou bé acaba afectant.» La sentència és del viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va venir a confirmar que, entre les causes de la reculada del PSOE, hi compten el finançament, encara per concretar-se deu mesos més tard del termini estatutari del 9 d'agost passat, i en general els «temes pendents» com els traspassos o el retard en el desplegament de l'Estatut. Els socialistes catalans pensen que l'acord de finançament hagués permès «encarar millor» uns comicis, els de diumenge, que han suposat un revés per a José Luis Rodríguez Zapatero a les urnes. Amb tot, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, creu, tal com va dir a RAC1, que el finançament «no ha estat determinant» a l'hora que els catalans no anessin a votar.

Des del PSOE, ja hi ha algunes veus, com la de la secretaria de relacions institucionals i política autonòmica, Mar Moreno, que –també a RAC1– assenyalava amb el dit el PSC a l'hora d'apuntar que potser no s'explica suficientment la tasca que el govern espanyol està fent a Catalunya. Els socialistes catalans, però, es remeten a les dades per desmentir-ho. Recorden que han guanyat a Catalunya amb un 35,8% dels vots, 13 punts per davant de CiU –22%– i, el que veuen més important, 17 per damunt del PP. «Hem fet una contribució important al PSOE», defensava Iceta, afegint: «Hem doblat el Partit Popular.» En un intent que l'augment de CiU –passa del 17% al 22% i recupera la segona posició– no l'acabi fent percebre com la guanyadora, el també portaveu dels socialistes catalans reivindicava els seus «magnífics» resultats. El PSC ha obtingut 700.000 vots, 200.000 menys que el 2004.

Que regui, diu Montilla

En la mateixa línia de desmuntar l'estratègia de CiU, Montilla, que nega que hi hagi un canvi de cicle, va suggerir a la federació que «regui» la llavor del canvi que Artur Mas veu plantada després dels comicis de diumenge. El primer secretari del PSC va recordar que la federació continua a 13 punts dels socialistes i que diumenge va tenir el seu «segon pitjor resultat» després del del 2004. A diferència de la resta dels partits, el PSC demana que no s'interpretin els resultats de diumenge en clau catalana. «Les eleccions autonòmiques de l'any vinent són un llibre en blanc», certificava Iceta. I rebutjava que s'extrapolin els resultats dels tres socis que, junts, han perdut més de 300.000 vots respecte del 2004. Iceta, però, suma als «magnífics» resultats del PSC els «molt bons» d'ERC i ICV-EUiA.

Qui menys ha baixat

El president dels ecosocialistes, Joan Saura, va insistir que a Catalunya hi continua havent una majoria d'esquerres i va rebutjar llegir els resultats en clau de primàries. «Queda molt temps» per les eleccions catalanes, va dir. Per si de cas, Saura va apuntar que ICV-EUiA és qui ha perdut menys vots dels tres socis del govern i va demanar al tripartit l'obertura d'un nou període de reflexió intramurs –el darrer va ser la revisió del pacte d'Entesa–. El número tres del govern va advertir del cost electoral generat per la manca d'un nou model de finançament i pel fet d'estar pendent de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. «Catalunya necessita tenir aquests interrogants aclarits», va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona