la crònica

«Ara veig probable la independència»

Mitjans britànics, nord-americans, italians, francesos, alemanys. Un desplegament mai vist a Arenys de Munt. Els periodistes estrangers seguien la consulta popular d'aquest tranquil poble del Maresme amb una barreja d'incredulitat i astorament. Intentaven copsar l'ambient, entendre el que passava, però no se'n sortien.

Gary Gibson, corresponsal britànic, jugava amb l'avantatge que li atorguen els més de 20 anys que fa que viu a Catalunya. Tot i amb això, va obrir la seva crònica fent-se una pregunta davant la càmera: «Què passa a Espanya, que es prohibeixen votacions i s'autoritzen alhora manifestacions feixistes?». Tots els periodistes es plantejaven el mateix interrogant, tot observant amb sorpresa els milers i milers de persones que ahir van inundar Arenys de Munt, un poble del qual molts d'ells no havien sentit mai a parlar.

«A Anglaterra i a la resta de països d'Europa no ho entenen», explica Gibson. «La imatge que hi ha d'Espanya és la dels toros i la sangria, i de sobte, apareixen uns que diuen que són diferents». El periodista britànic va passar tot el dia a Arenys de Munt, enregistrant imatges i entrevistes per a un documental per a la BBC que intentarà explicar «la estranya relació entre Espanya i Catalunya».

La consulta popular, a parer de Gibson, ha estat quelcom «increïble», tot i que va destacar que «el més sorprenent de tot plegat ha estat «la promoció que el govern espanyol ha fet de la consulta amb les seves accions ridícules, que no han fet més que despertar l'autèntic sentiment català, que normalment s'amaga». D'altra banda, el periodista britànic creu que «s'ha posat de manifest la manca de democràcia real que hi ha a Espanya». A tall d'exemple, va explicar que «si Escòcia obté un triomf esportiu i un escocès que viu a Londres penja la seva bandera, ningú no dirà res, mentre que si es penja una senyera a Madrid, tothom ho veurà com una provocació».

Gibson ha canviar de parer pel que fa al futur de Catalunya: «Abans pensava que mai no aconseguiria separar-se d'Espanya», assegura, i afegeix que «ara, amb tots els canvis que s'han produït a Europa, cada vegada ho veig més probable, i crec que serà més aviat del que ens pensem, perquè és el més lògic». En referència a la consulta d'Arenys de Munt, el cronista britànic assegura que «aquest moviment ciutadà totalment pacífic és un senyal que Espanya ha de canviar».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.