Política

La majoria absoluta de CiU, en joc

BEGUR · Català s'enfronta a un dels seus fins fa tres mesos, Loureiro, que ha fet el salt cap a ERC, després d'un mandat de disputes amb SI i amb un PSC afeblit

CiU ha encadenat des del 1995 dos decennis d'hegemonia a Begur, amb successives majories absolutes de Carles Arnau (fins al 2007) i Joan Català, des d'aleshores ençà, i sempre amb el PSC com a força més votada de l'oposició. Però a principi d'any Català va descobrir que també tenia oposició a casa, quan l'exsegon tinent d'alcalde convergent, Joan Loureiro, anunciava la renúncia per encapçalar la nova coalició de Junts per Begur i Esclanyà amb ERC: un moviment sorprenent que el 24-M es veurà si altera l'escenari.

La federació, doncs, ha governat amb força comoditat a l'hora de prendre decisions, un aspecte que els altres caps de llista exploten a l'hora de prometre un tarannà més dialogant i participatiu. El mandat que acaba ha estat marcat per la contenció inversora. El pla per fer de vianants els carrers del nucli antic va concloure fa un parell d'anys. I s'ha ampliat amb la reforma de la plaça Esteva i Cruañas, focus de tensió per la durada i afectacions en els espais de càrrega i descàrrega dels comerços, però desactivat en els darrers dies amb la decisió que els vehicles de repartiment hi puguin parar en horari matinal. L'altre projecte que podria haver marcat la campanya, el concurs d'idees perquè ens privats competeixin per la gestió del Mas d'en Pinc, es va aparcar fins després dels comicis.

Tensió amb SI i baixes al PSC

Les relacions polítiques entre el govern de Català i els grups de l'oposició han estat marcades per la bel·licositat del portaveu de SI, Marià Renart, que el 2011 va aconseguir representació al plenari. El punt culminant del procés va arribar quan va portar a la fiscalia la gestió de contractes de jardineria, adjudicats a una empresa que presumptament els subcontractava a l'empresa familiar d'una regidora. El PSC, per la seva banda, ha afrontat un seguit de baixes pel procés nacional que han deixat Francesc Pilsà com a únic regidor i nou cap de llista. Joan Català, que continuarà al capdavant de la llista de CiU, ha retret en el darrer butlletí de la federació als dos grups aquests aspectes, igual que a Loureiro el seu pas a ERC. Un gest que d'entrada li pot dificultar els pactes postelectorals si no revalida la majoria absoluta.

Joan Català
CiU.
Alcalde des del 2007 i regidor des del 1987.
Francesc Pilsà
PSC.
Té 55 anys i en fa dos que és regidor.
Marià Renart
Bloc Municipal.
L'ara edil de SI canvia de sigles.
Joan Loureiro
Junts-ERC.
Els republicans hi confien per entrar al ple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona