Successos

Lladres multireincidents, a l'empara de penes ‘low cost'

Mossos i Interior reclamen canvis legislatius per evitar que encadenin detencions i tornin a trepitjar el carrer al cap de dos dies

En global, però, el 2016 van baixar un 3% els fets delictius a la demarcació

Corregir la sensació d'impunitat d'aquelles persones que cometen un tipus de delicte sabent que probablement no els comportarà l'ingrés a la presó és una de les reclamacions que el cos dels Mossos d'Esquadra va realitzar ahir, durant un acte en què es va fer balanç de la seguretat i de l'activitat policial a les comarques gironines. I és que, al llarg del 2016, una de les modalitats que va augmentar a la demarcació van ser els robatoris perpetrats per lladres multireincidents, ja siguin a la via pública o a l'interior d'habitatges. Segons va indicar el cap de la regió policial de Girona, Josep Milan, aquests fets acostumen a ser protagonitzats per delinqüents “poc especialitzats”, que “surten una mica com a depredadors”, que actuen amb “una alta intensitat” i que, amb la legislació actual, “costa treure'ls de circulació”. En paraules del comissari, a més, solen delinquir de manera poc planificada i tan sols tenen en compte, bàsicament, aquests factors: que el delicte sigui low cost (és a dir, com que van ràpidament, que sigui un fet fàcil de perpetrar), que hi hagi poc risc a ser detinguts i que la pena a què suposadament es puguin enfrontar després també sigui low cost. Hi va afegir que es tracta principalment de “delinqüència d'àmbit local”, que busquen “les víctimes més vulnerables” i, en definitiva, opten per aquells robatoris que els reportin “el màxim benefici per un mínim risc”.

Això fa que actuïn de manera bastant matussera i que tan aviat siguin els autors d'una estrebada en ple carrer per emportar-se les pertinences de la víctima com que sostreguin el coure d'una instal·lació o que entrin a robar en alguna casa. Els fets que protagonitzen no porten aparellades habitualment penes superiors als 2 anys de presó. Quan se'ls arresta i passen davant del jutge, acostumen a quedar en llibertat amb càrrecs, de tal manera que tornen a trepitjar aviat el carrer. “Encadenen detenció rere detenció i, al cap de poc, ja hi tornen”, va lamentar Milan. En la mateixa línia, el director dels serveis territorials d'Interior a les comarques gironines, Albert Ballesta, va considerar en aquest sentit que “cal una reflexió”. Sense anar més lluny, va posar com a exemple l'Estat francès, on algun d'aquests fets delictius que aquí no implicaria la privació de llibertat allà sí que pot comportar l'empresonament.

L'acte d'ahir va ser presidit pel director general de la Policia, Albert Batlle, que també va advocar per possibles canvis legislatius, que podrien implicar un possible enduriment de les sancions. Va avançar, de fet, que aquest és un debat que ja està sent tractat: “Per solucionar la sensació d'impunitat, hem tingut contactes amb els diferents grups parlamentaris. I tant el conseller d'Interior, Jordi Jané, com jo ens hem reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i amb el fiscal superior.”

Més abusos sexuals

En la diagnosi que es va donar a conèixer, el comissari Milan va assenyalar que, a la regió policial de Girona, hi va haver l'any passat un descens del 3,09% del conjunt dels fets delictius en comparació amb el 2015 –dels 44.774 es va baixar als 43.390–. I si fixem la vista cinc anys enrere, la disminució és encara més significativa i arriba al 14,4%, ja que el 2012 el total de casos registrats es va situar als 50.666.

“Com tot en la vida”, però, Milan va subratllar que hi ha coses que s'han de millorar i que el cos està treballant en aquest aspecte. I és que, malgrat que el global de fets il·lícits ha reculat, hi ha modalitats concretes que s'han incrementat. És el cas, per exemple, dels abusos sexuals, que han pujat de 73 el 2015 a 94 el 2016, cosa que representa un augment del 28,77%. Arran d'aquests episodis, els agents han detingut 30 persones. Es va concretar, alhora, que el 76% de les víctimes tenien menys de 20 anys; que les èpoques de l'any en què més abusos sexuals es van produir van ser la primavera, l'estiu i el setembre, i que els dies de la setmana en què de mitjana en van succeir més van ser els dissabtes i els dilluns. I, pel que fa a les agressions sexuals, també es va donar una tendència a l'alça del 4,23%, passant de 71 casos el 2015 a 74 el 2016.

4.900 mòbils sostrets

Si es posa la lupa damunt els robatoris, en el transcurs del 2016 hi va haver modalitats que també van augmentar. Ha estat així en els robatoris amb violència o intimidació, el nombre dels quals va pujar de 908 el 2015 a 975 el 2016. Dins aquest gruix, va ser significatiu l'ascens del nombre d'estrebades, que entre aquests dos anys va créixer un 26,67% (de 210 a 266). Durant l'exercici de l'any passat, els investigadors van poder identificar el responsable d'una de cada quatre estrebades i es van practicar 39 detencions.

A l'espai públic també es va incrementar el nombre de robatoris amb violència i intimidació (de 460 el 2015 a 513 el 2016). Aquí l'objectiu dels autors és majoritàriament obtenir diners o telèfons mòbils de manera fàcil. Són sorprenents, de fet, les xifres que es van facilitar respecte a això, ja que ara fa dos anys la policia va rebre 5.009 denúncies per la sostracció de mòbils a les comarques gironines i, el 2016, 4.961. Per intentar recuperar-los, els efectius miren si encara tenen el localitzador activat, examinen els punts de compra, venda i reparació, o la possibilitat que es comercialitzin en algun portal d'internet.

LES FRASES

El 2016, hi va haver 4.015 detinguts a les comarques gironines i 4.074 el 2.015
Josep Milan
CAP DE LA REGIÓ POLICIAL DE GIRONA DELS mOSSOS D'eSQUADRA
Per solucionar la sensació d'impunitat, ens hem reunit amb el president del TSJC i el fiscal superior
Albert Batlle
director general de la policia
A l'Estat francès, algun delicte que aquí no implica la privació de llibertat, allà la pot comportar
Albert Ballesta
Director territorial d'interior

Un “notable” en percepció de seguretat

Milan va ressaltar que les comarques gironines han obtingut bona nota en l'enquesta de seguretat pública de Catalunya. En la pregunta sobre la sensació de seguretat als municipis, els ciutadans van puntuar aquesta qüestió amb un 7,3. “Aquesta nota és un notable. És un resultat superior a la mitjana de Catalunya, que és del 6,92.”

L'estadística també recull que el 2016 hi va haver 9.376 robatoris amb força i el nombre d'estafes va augmentar un 14,65% (es van denunciar 3.663 casos). Aquí, s'han disparat sobretot les relacionades amb internet, dins les quals hi ha hagut estafes bancàries, enganys en la venda d'objectes, de viatges i ofertes de feina. A banda, el cultiu de marihuana a la demarcació ja s'ha convertit en un clàssic. L'any passat es van comissar 28.115 plantes, quan el 2015 en van ser 15.344. I, respecte a les joies o els aparells domèstics robats, Milan va obrir la reflexió que “la mateixa societat acaba consumint molts d'aquests productes, la qual cosa significa que els lladres hi veuen aquí un mercat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]