Successos

El quadern negre

Tura Soler

Identificats dos morts trobats a Montserrat

Es confirma que Julián Esteban, desaparegut el 2021, i Damien Vigouroux, perdut el 2014, són els morts trobats fa poc

coincidència. Dos homes que havien desaparegut a la muntanya de Montserrat amb 7 anys de diferència han estat identificats, ara, a través de les proves d’ADN fetes a dos cadàvers que van ser trobats la tardor passada i aquest mes de febrer.

Julián Esteban Beltrán tenia 22 anys quan, el dia de Reis del 2021, va anar a una festa, que en aquells moments no estava autoritzada per les restriccions de la pandèmia, en una casa a Collbató. Alguns testimonis van explicar que el joves va marxar muntanya amunt amb la intenció d’anar a una cova perquè, va dir, la muntanya el cridava. El seu rastre es va perdre i ja mai més no se’l va trobar, tot i que es van fer batudes i es van activar alertes a través de diferents canals i que es va incloure el jove en les llistes i els cartells de Sosdesaparecidos. La seva mare va viatjar des de Colòmbia per intentar trobar alguna pista sobre el seu fill. El passat mes de novembre, un excursionista de ruta per Montserrat va descobrir unes restes humanes, que van ser recuperades i traslladades a l’Institut de Medecina Legal, on se’n van extreure mostres d’ADN. Feta la comparació amb les mostres biològiques que havien aportar els familiars, s’ha certificat que es tracta de Julián Esteban. “Localitzat sense vida”, apareix ara als cartells de Sosdesaparecidos que abans demanaven ajuda per trobar-lo.

Una altra alerta de desaparició que també s’acaba de desactivar és la de Damien Vigouroux, un home francès que també va desaparèixer a la muntanya de Montserrat. Vigouroux, que tenia 31 anys quan va desaparèixer, va sortir a fer una ruta de muntanya el 5 d’octubre del 2014 i va deixar el cotxe a l’aparcament de Can Maçana. No hi va tornar i, l’endemà, els familiars van presentar denúncia a la comissaria de Martorell, on vivia. Es van muntar operacions de recerca, però no es va trobar cap rastre del senderista. Aquest mes de febrer, un excursionista que feia una ruta per una zona poc transitada va descobrir una bota i uns ossos i va alertar els Mossos d’Esquadra, que van anar al lloc i van descobrir-hi més restes i alguns estris que van fer pensar que podien ser de Vigouroux. Les proves d’ADN han confirmat ara que és ell. Tot fa pensar que l’excursionista es va accidentar mentre recorria el feréstec pas de l’Esfinx i que es va despenyar uns 1.000 metres.

Les identificacions d’aquests dos desapareguts a la muntanya de Montserrat han coincidit en el temps amb el cas de Josep Guix Plans, un veí de Vic que va desaparèixer el 10 d’agost del 2002, quan tenia 51 anys, i que va morir l’endemà atropellat pel tren a Barcelona. Però s’ha tardat 21 anys a relacionar que el cos trobat a Barcelona, que no duia documentació, era el del veí de Vic desaparegut. Els familiars de Guix van presentar la denúncia als Mossos d’Esquadra, que el 2002 ja estaven desplegats a Osona però no a Barcelona, on les diligències de la mort de l’home van quedar en mans de la Policía Nacional.

Aquest mes, també s’ha trobat a Ribes el cos d’un home desaparegut a Granollers el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia