La policia justifica l'operació dient que els detinguts sabien d'internet i electrònica

L'informe de la Guàrdia Civil reconeix que l'operació es va precipitar i que no es van trobar els explosius per als atemptats

«La necessària immediatesa de la resposta, si bé ha aconseguit neutralitzar el focus d'amenaça, també ha limitat el plantejament dels habituals mètodes d'investigació, perquè s'ha prioritzat l'ús dels informes d'intel·ligència sobre l'adquisició prèvia de proves», explica l'informe que la Guàrdia Civil va elaborar durant la investigació i que s'adjunta en el sumari del cas. Tot i que les diligències recullen que «el grup ja havia aconseguit capacitat operativa [...] i que es trobava molt proper a aconseguir una capacitat tècnica per fabricar artefactes explosius», la policia no aporta cap argument contundent i materialment provable per demostrar que els detinguts tenien previst atemptar al metro imminentment, com assegura en les seves declaracions el testimoni protegit. «Mahroof em va deixar telefonar al Pakistan i quan va acabar la trucada em va dir que aquesta era l'última vegada que parlaria amb la meva família i que no m'ho havia dit abans perquè no estigués emocionat», va declarar el testimoni protegit. L'informe policial, sobre el qual es basa l'acusació, dóna plena credibilitat al testimoni protegit. Per justificar la veracitat d'aquest testimoni busca motius en les declaracions dels detinguts per sostenir l'acusació. «La declaració del testimoni protegit queda en part avalada per la manifestació de Mahroof Ahmed, que va dir que Ahmed Hafeez té coneixements d'electricitat, que maneja internet i que ha augmentat la seva espiritualitat.» El fet de tenir coneixements d'internet, així com nocions d'electrònica, es fa servir en altres moments de l'informe per justificar l'acusació: «Shaib Iqbal té coneixements d'internet i d'electrònica, habilitats, especialment la segona, extremament útils en la fabricació d'artefactes explosius.» A més, l'informe policial assenyala com a rellevant que Iqbal, tot i no tenir televisor i ràdio a casa seva, assistia a les trobades religioses del grup amb un ordinador portàtil. D'altres coneixements que té presents la investigació policial per avalar la declaració del testimoni protegit són els d'arquitectura, quan fa referència a Roshan Jamal Kahn. De Mohamed Tarik ressalta que «a més de tenir un coneixement avançat de matemàtiques», disposa d'unes claus per accedir a les instal·lacions dels treballadors dels Ferrocarrils de la Generalitat que hi ha a l'estació de la plaça Espanya, ja que Tarik hi treballava fent tasques de neteja.

Acabats d'arribar

Un altre dels motius de l'informe policial que argumentaria la implicació dels processats és que els quatre presumptes suïcides que havien d'immolar-se al metro havien arribat a Barcelona feia pocs mesos, una pràctica que segons la policia «és comuna en les organitzacions extremistes islàmiques».

A banda, la Guàrdia Civil assenyala que quan va detenir set dels processats al local del carrer Massanet, tots ells duien força diners en efectiu al damunt –de 150 a 1.160 euros–, la qual cosa considera que podria ser sospitosa.

Finalment l'informe policial fa una comparativa dels autors dels atemptats a Londres el juliol del 2005 amb els detinguts al Raval. Troba rellevant que en tots dos casos els presumptes suïcides tinguin menys de 30 anys, que l'objectiu fos el mateix –el transport públic– i que tant en el cas dels atemptats de Londres com en els que suposadament havien de succeir a Barcelona es pretengués fer servir motxilles per dipositar els explosius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.