Troben un excursionista sa i estalvi després que passés la nit al ras a -18ºC

L'home, de 61 anys, en veure que no podia arribar al refugi va fer un iglú de gel arrecerat al costat d'un arbre

«Amb les raquetes de neu, vaig fer una mica de forat i em vaig entaforar allà, dins el sac.» Així va explicar ahir Josep Pahissa, l'excursionista de 61 anys que havia desaparegut dijous al parc d'Aigüestortes, com va decidir fer un iglú quan va veure que hauria de passar la nit al ras perquè no podia arribar al refugi.

Pahissa va començar a caminar dijous a les dotze del migdia des de l'estany Sant Maurici amb la intenció d'arribar al refugi d'Amitges. Però, el fred, el fort vent i la poca visibilitat van fer que no veiés ni la possibilitat de tirar enrere ni endavant, i va ser quan va decidir fer bivac a 18 graus sota zero. «Vaig començar a pujar a les dotze i em pensava que tindria temps, però la neu era massa tova i portava unes raquetes estretes», va explicar Pahissa. La família de la víctima, quan va veure que no els trucava per dir que ja havia arribat al refugi, tal com havien quedat, hi va trucar i des d'aquí van comprovar que l'home que havia fet la reserva encara no havia arribat. Els responsables del refugi van ser els qui aleshores van donar l'avís. Pahissa va dir que «volia avisar que estava fent un bivac, però no tenia cobertura». Totes les reserves que hi havia fetes al refugi d'Amitges es van anul·lar tret de la de Pahissa.

Després de l'avís, es van activar dues dotacions terrestres dels bombers que van fer la recerca per uns altres refugis, d'altres trajectes i zones on s'hagués pogut aixoplugar. A quarts de tres de la matinada, però, es va decidir retirar-los del lloc per falta de visibilitat, segons va explicar ahir Francesc Garcia, cap del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels bombers de la Seu d'Urgell. Garcia va explicar que l'operatiu de recerca es va tornar a activar al matí amb un helicòpter. Segons el cap de bombers, la visibilitat al matí era més bona i l'helicòpter va sobrevolar la zona i va veure el rastre que havia seguit la víctima. Al voltant de les deu del matí, l'excursionista, que ja havia tornat a iniciar la marxa, va ser localitzat prop de l'estany de la Ratera, una mica més amunt del refugi d'Amitges. L'home el van trobar sa i estalvi, però després que els serveis sanitaris li fessin la primera revisió van decidir evacuar-lo a l'hospital de Tremp. Pahissa, que va explicar que estava cansat perquè no havia dormit en tota la nit, tenia una petita hipotèrmia als dits de la mà dreta.

Segons el cap dels GRAE de la Seu d'Urgell, l'excursionista portava l'equipament correcte per anar a la muntanya i també va destacar que pensés a portar el sac de dormir i una manta tèrmica per si sorgia qualsevol imprevist, com va ser el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.