Històries d'un agent de carretera

El mosso Santi Fornell recull en un llibre una dotzena d'anècdotes del seu pas per la unitat de trànsit de la policia catalana

Va decidir fer el llibre en un moment en què el cos dels Mossos d'Esquadra estava en plena campanya de descrèdit, arran de les dubtoses i polèmiques actuacions de la policia catalana durant les manifestacions anti-Bolonya i per la difusió en els mitjans de comunicació d'unes imatges en què es veien diverses agressions a detinguts a la comissaria de les Corts. El mosso Santi Fornell, de 40 anys i veí de la petita població de Balsareny (Bages), que ha estat prop de mitja vida en el cos, volia mostrar a la societat catalana que els Mossos d'Esquadra «és un reflex de la mateixa societat del país», amb persones de tot tipus, però en general «ple de bona gent que té ganes d'ajudar els ciutadans, amb el seu cor i amb les seves històries humanes».

El resultat és Bufi aquí! (Raima Edicions), un llibre que recull una dotzena d'anècdotes totalment verídiques d'un mosso d'esquadra de trànsit. El protagonista de les històries és Santi Fornell mateix, que va treballar en la unitat de trànsit durant deu anys, un temps en què va viure i veure centenars de petites històries humanes i anònimes. «Tu aixeques la mà, atures un vehicle i no saps qui hi ha al volant. Et trobes amb anècdotes i històries de tots colors», explica Fornell, que en el llibre ha reunit les històries més peculiars d'aquests anys.

Totes les històries tenen el seu «punt», explica Fornell, que tot i això té les seves preferències. Per no parar de riure, «¿Perro?, ¿Qué perro?» i «Un mal dia». La primera història, «molt còmica», fa referència a un jove que va ser aturat en un control i duia al seient de l'acompanyant gran danès molt gran, tot i que quan l'agent li va preguntar què feia el gos com a acompanyant li va contestar: ¿Qué perro? «Ens hem de mantenir seriosos, perquè ens han educat com a policies d'aquesta manera, però a vegades costa i has d'actuar», explica Fornell. En el llibre també hi ha situacions problemàtiques, «i a la vegada entranyables», com un dia que van haver de traslladar una dona que anava de part durant una intensa nevada i amb les carreteres intransitables. «Són d'aquells dies que et sents molt útil, que veus que ha valgut la pena el teu esforç, perquè hi has participat més que professionalment.»

La diferència entre les unitats de trànsit i la resta és que permet una «intimitat entre persones que et fa riure o plorar», diu Santi Fornell, que en la redacció del llibre, però, ha preferit deixar de banda les històries més tràgiques. L'autor espera que amb aquest llibre canviï la mentalitat dels ciutadans respecte dels Mossos, que continua veient la policia catalana com a «més repressora que assistencial». «La gent sempre s'acostuma a quedar amb tot el que es fa malament», afegeix Fornell, que tot i que ja no treballa en la unitat de trànsit assegura que encara podria recordar algunes cares, noms i frases («Yo llevo treinta años conduciendo y nunca he conducido bebido; siempre he bebido antes de conducir.») dels protagonistes de les històries.

Un policia que fa poesia i teatre

Santi Fornell és un policia amb dots artístics. Escriu llibres de prosa i poesia, practica la pintura i la il·lustració, i sobretot és un gran apassionat del teatre. Forma part d'un grup de teatre del seu poble, Balsareny, i ja ha escrit diverses peces teatrals. I no para, tot i la seva feina diària a la unitat de trasllats penitenciaris de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. Ara ja pensa en un segon llibre d'anècdotes, «no sé si de trànsit o d'altres unitats del cos», o de passar les històries de Bufi aquí! a teatre. De moment, el llibre està tenint èxit i se n'ha hagut de fer una segona tirada, tot i que encara no s'ha presentat de forma oficial –l'acte es farà el 8 d'abril a la llibreria Bertrand de la rambla de Catalunya de Barcelona–. Fornell també participarà, el 20 d'abril, en un cicle de conferències Abacus basades en el seu llibre. Espera que a partir d'una visió «no catastrofista» del trànsit es pugui informar els ciutadans sobre els perills de circular sense cinturó o a velocitat inadequada, entre altres temes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.