Successos

Un 70% menys d’actuacions dels Bombers a la demarcació

Del 13 al 31 de març d’aquest any, els efectius del cos han dut a terme 204 serveis, i durant el mateix període del 2019, 659

Tots els parcs de les comarques gironines estan oberts, amb el mínim de personal

15.711 actuacions a Catalunya el primer trimestre, i 22.206 durant el del 2019

“La primera premissa amb què treballem és intentar mantenir sempre la nostra resposta operativa per poder atendre qualsevol situació.” El cap dels Bombers de la regió d’emergències de Girona, Jordi Martín, explica que estan oberts tots els dinou parcs que hi ha a la demarcació, així com la sala de control. Des que va començar la crisi sanitària pel coronavirus han mantingut els horaris, si bé estan aplicant un pla de contingència. Així, com a mesura de prevenció, en cada parc hi ha el mínim de personal possible i la resta està confinat a casa, tot i que se’l pot activar en qualsevol moment si sorgeixen incidències que ho requereixin. “Aquest pla ens permet reduir l’exposició dels efectius i disminuir el risc de contagi. Tenim gent disponible per incorporar-se de manera immediata. S’evita que es produeixi un col·lapse per baixes”, subratlla Martín.

L’alt compliment del confinament que en general la població està duent a terme fa que el nombre d’intervencions dels Bombers hagi descendit de manera molt notable. Queda palès en un còmput que sempre es registra des del cos, i que en aquest cas engloba els serveis realitzats a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Selva i el Ripollès. Mentre que del 13 al 31 de març d’aquest 2020 els Bombers han fet 204 actuacions a la regió d’emergències de Girona, durant el mateix període de l’any passat en van ser 659. Representa una davallada de prop del 70% (en concret, del 69,04%). Al descens no només hi ha contribuït el fet que ha caigut de manera dràstica la circulació o les activitats en el medi natural, sinó que els Bombers han deixat de fer aquells assumptes considerats no urgents. “La mobilitat s’ha reduït, i ha sigut molt petit el nombre de casos d’accidents de trànsit. S’ha produït algun foc de xemeneia, mentre que fem zero cremes prescrites i tampoc hi ha incendis forestals. Duem a terme assistències tècniques, com ara l’obertura d’algun habitatge de persones que no contesten o que fa un temps que no se les ha vist. I respecte a les pràctiques internes als parcs per millorar la nostra resposta operativa, les continuem, però en menor mesura. L’activitat s’ha quedat en un terç de la que hi havia”, precisa l’inspector.

En els balanços habituals dels Bombers s’hi inclouen els serveis següents: suports tècnics, salvaments, pràctiques, incendis de vegetació, focs urbans, fuites perilloses, dispositius preventius, assistències tècniques, activitats no urgents i els incidents relacionats amb la mobilitat. Martín indica que, coincidint amb la baixada dels serveis durant aquest episodi “de calamitat pública i d’estat d’alarma”, estan donant un cop de mà al grup sanitari. “D’ençà de l’activació del pla d’actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc, els Bombers hi col·laborem. És liderat per Salut i nosaltres formem part del grup de salvament i rescat. D’entre les missions, aquesta n’és una. Estem subjectes a tot el que ens demani el SEM i el Departament de Salut, com pot ser muntar hospitals de campanya o donar suport a les funeràries si hi ha col·lapse. Hi estem totalment predisposats.”

Noves pautes

Des del cos s’intenta preservar el major grau d’autoprotecció del personal, tant quan estan dins del parc com també evitant el perill de contagi durant els serveis. Una part del material ja el tenien i una altra els ha anat arribant. “Seguint els consells de Salut, el que també hem fet és recomanar a la gent que té patologies que s’aparti temporalment mentre hi hagi l’emergència sanitària i se’ls ha donat un permís. A banda, els bombers netegen els parcs al matí, a la tarda i al vespre; i l’empresa externa ara ve diàriament. S’han incrementat, per tant, les pautes de neteja del material, dels vehicles i de les instal·lacions.”

“En aquesta difícil situació, tot suma”

La difusió de la informació oficial; vetllar per minimitzar la circulació de la ciutadania per la via pública; l’acompanyament de la població, així com el repartiment de fullets editats en diverses llengües per l’Ajuntament de la capital gironina sobre la necessitat del confinament per combatre el contagi del coronavirus. Són algunes de les tasques realitzades per l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, que té 58 membres en actiu. Entre altres accions, van col·laborar en la preparació del pavelló municipal de Palau II, que es va habilitar per acollir persones sense sostre; junt amb personal de les brigades han fet feines de desinfecció dels carrers; pengen consells a les xarxes, i van recollir a Sant Celoni més d’un centenar de protectors per dur al CAP de Santa Clara de Girona. El col·lectiu fa la reflexió que “és una situació difícil, però amb la col·laboració es pot donar una resposta positiva en molts aspectes, ja que tot suma”.

Vigilància forestal i guaita del territori amb helicòpter

El cap dels agents rurals a Girona diu que hi ha hagut un descens en denúncies
Algunes han estat per pujar al Montgrí o per fer foc, quan ara ja està prohibit
Gisela Pladeveya

“Es van marcar uns itineraris i, el cap de setmana passat, vam sobrevolar diversos llocs emblemàtics de les comarques gironines.” El cap de l’àrea regional del Cos d’Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, detalla que, amb el mitjà aeri, es va resseguir la zona de l’Albera, els Aiguamolls de l’Empordà, l’Alta Garrotxa, l’estany de Banyoles i es va anar des del nord fins al sud de la Costa Brava, controlant des de l’aire paratges com ara el cap de Creus, el litoral de la Selva o la cala Estreta i la del Castell, a Palamós. “El compliment de la ciutadania va ser molt correcte, ja que no es va detectar a ningú en cap d’aquests espais”, posa en relleu Dalmases. En canvi, el cap de setmana anterior (el dels dies 21 i 22 de març) sí que van interposar algunes denúncies a gent que encara pujava al Montgrí. “Hi ha hagut un descens en denúncies. Cada vegada hem anat trobant menys infraccions perquè el ciutadà cada cop s’ha sentit més part implicada i més responsable de la resolució del problema.”

Hi afegeix que, mentre que els cossos policials se centren molt a garantir que es respecti el confinament a les àrees urbanes i fan controls a les carreteres, els agents rurals es dediquen a “vigilar tota la immensa part de les zones forestals, diverses de les quals limiten amb urbanitzacions”. “Al medi natural, la gent es pot sentir com més lliure i potser no s’esperen que els empaitaran. Que no es pensin que estan en un racó de món i ningú no els trobarà. És una qüestió de responsabilitat individual. Lamentablement, també hem posat algunes denúncies per fer foc, quan ja estem en època de prohibició. L’últim cas va ser per fer-ne en uns horts a la Tordera.”

D’altra banda, el cos està aplicant unes mesures de seguretat: es limita al màxim el contacte entre els agents, s’ha incrementat la neteja de les bases i dels vehicles i hi ha activitats diàries que s’han adaptat. Al principi de l’emergència sanitària, “quan no hi havia tanta consciència”, es van enfocar molt a donar informació, van col·locar cartells i cintes per impedir que s’aparqués en certs espais i es van fer inspeccions, com ara a Sadernes i a la font del Ferro de Girona.

Hi ha, a més, una sèrie d’activitats internes que mantenen. Algunes són els censos d’aus o de la presència de senglars. “En casos extrems, en què la fauna causi danys, la persona afectada pot presentar una sol·licitud i, amb un informe previ nostre, intentaríem resoldre-ho.” I, per últim, Dalmases destaca la bona resposta del col·lectiu d’agents rurals: “Hi ha hagut una actitud molt positiva, tant des del punt de vista d’incorporar les condicions de seguretat, com pel desig de voler contribuir en aquesta situació delicada i de seguir tirant endavant la feina en la mesura que es pugui.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia