Successos

Almenys tres morts i deu ferits en una gran explosió de gas al centre de Madrid

La revisió d’una caldera va destrossar un edifici del bisbat, però gràcies a la neu i al gel no hi va haver nens afectats al col·legi veí

Els avis d’una llar van ser desallotjats

Quan començava a viure un tímid desglaç del gel i de la neu que ha deixat el pas de la Filomena i que deu dies després encara obstaculitza les voreres i clausura els parcs, Madrid es va veure sotragada ahir a les tres de la tarda per una explosió de gas en un edifici que és propietat de l’arquebisbat, al cèntric carrer de Toledo, la via que neix a la plaça Mayor i que arriba fins a la Puerta de Toledo. Hi va haver almenys tres morts i una desena de ferits, un de greu. La deflagració va esborrar la façana de l’edifici fins a despullar-lo i deixar-lo en l’esquelet i va sembrar el paviment de runes. Només l’atzar va fer que la brutal explosió no causés més morts, perquè l’explosió va tenir lloc entre una residència d’avis i una escola que funcionava a ple rendiment precisament pel primer dia, però que per culpa de la nevada tenien el pati inaccessible.

Entre els morts hi ha un home de 85 anys i David Santos Muñoz, un feligrès de 35 anys i pare de quatre fills que era l’electricista que havia anat a la parròquia de la Verge de la Paloma, al número 98 del carrer Toledo, a ajudar i que inicialment es donava per desaparegut

Ayuso: “Gràcies al gel”

Com tots els centres educatius a Madrid, La Salle La Paloma va obrir ahir deu dies després dels estralls de la Filomena i gràcies a un pati impracticable –com ho estan les voreres del centre i la perifèria de Madrid– no es van haver de lamentar més defuncions. “Els alumnes eren en aquell moment al col·legi i afortunadament no ha passat res a ningú. És l’única cosa bona que hi pot haver ara gràcies al gel, que no eren al pati i aleshores ja havien tornat a la classe”, va admetre la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Entre la desena de ferits, però, un ho va ser de gravetat i va haver de ser traslladat amb urgència a La Paz.

Avis aïllats per Covid-19

Pel que fa als 46 avis de la residència Los Nogales La Paloma, tots van resultar il·lesos després de l’explosió i van poder ser evacuats sense incidents i van ser reallotjats en una residència pròxima. Com que la neu i l’explosió plouen sobre els efectes de la pandèmia, l’operació d’evacuació va haver de preservar aïllats alguns avis que vivien aïllats a la residència perquè són positius per Covid-19, segons va detallar el portaveu de la policia espanyola, Victor Fernández.

Els estralls van deixar un paisatge de guerra amb omnipresents runes sobre el paviment i els vehicles aparcats i va obligar a desallotjar edificis adjacents. El gas en combustió es va mantenir cremant sota la pluja fins ben entrada la nit, la qual cosa va impedir als bombers i als agents amb guies canins explorar les runes a la recerca de persones atrapades. Que Madrid viu un sentiment de fatalitat ho expressava in situ i a peu de tragèdia el seu alcalde, José Luis Martínez Almeida: “Estem plens de tot tipus d’adversitats i de drames del 2020 que no s’aturen el 2021, però la societat madrilenya superarà les proves més dures.”

LES FRASES

Patim adversitats i drames del 2020 i no s’aturen el 2021, però superarem les proves més dures
José L. Martínez Almeida
alcalde de madrid
És l’única cosa bona que hi pot haver ara gràcies al gel, que els nens no eren al pati sinó a classe
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia