Successos

L’ajuda comença a arribar a Haití, on les víctimes del terratrèmol són ja 1.400

L’arribada d’un cicló i una forta tempesta podrien agreujar encara més la situació

Unicef apel·la a les bandes criminals perquè permetin repartir l’ajut

Les autoritats haitianes han elevat, de moment, a 1.419 els morts pel terratrèmol de magnitud 7,2 graus i una rèplica de 5, que va arrasar dissabte passat el sud-oest del país, un dels més pobres del món.

Mentre continuen els treballs de recerca per mirar de trobar supervivents sota la runa, Haití es preparava ahir com podia per a una altra amenaça: el cicló Grace, que avançava en direcció al país i la República Dominicana, amb vents sostinguts de 55 quilòmetres per hora que poden causar inundacions, segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units. També es preveu que hi afecti una profunda depressió, la tempesta atlàntica Fred, que també amenaça amb fortes pluges i vents intensos el golf de Mèxic i estats com ara Mississipí i Alabama (EUA).

La situació d’emergència afecta sobretot la regió de Les Cayes i es produeix enmig d’una greu crisi política i econòmica nacional des del 2018, empitjorada per la pandèmia i per l’assassinat, el 7 de juliol passat, del president Jovenel Moïse. Segons les investigacions, Moïse va ser mort per un comando de 26 mercenaris que va assaltar casa seva, en un afer del qual encara no se sap tot. El seu successor, Ariel Henry, ha demanat oblidar “les disputes”: “És el moment d’unir-se i ser més solidaris amb les persones afectades”, ha manifestat. El primer ministre va estrenar el 20 de juliol el càrrec i ha promès que la gestió d’ajut humanitari no serà igual de “caòtic” que el que va seguir al gran terratrèmol del 2010, que va deixar més de 300.000 morts, i un nombre similar de ferits. Aleshores, el suport internacional va anar a càrrec de centenars d’ONG que se’n van disputar la gestió.

L’ajut ja ha començat a arribar-hi, procedent sobretot de Mèxic, Xile i els Estats Units. Hi envien medicaments, alimentació i equips d’emergència especialitzats. “Hi ha un col·lapse hospitalari”, explicava ahir el govern mexicà. Unicef va fer una crida a les bandes criminals a aturar l’activitat a la carretera que travessa el país i deixar passar-hi els combois humanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia